Plnené papriky, plnené zemiaky či plnené cukety určite poznáte.
Plnkou sa dajú ale oživiť aj mnohé ďalšie druhy zeleniny.
Napríklad aj obyčajná „cibuľa“.
Vyskúšajte naše recepty na plnenú cibuľu.
Uvidíte, že vás milo prekvapí.
Naše recepty
Čím naplniť cibuľu?
Cibuľa je základom mnohých pokrmov, aj keď mnoho z nás jej dôležitosť trochu podceňuje. Možno vás preto prekvapí, že aj sama o sebe sa cibuľa môže stať skutočnou lahôdkou. Stačí ju naplniť. Čím? Väčšinou vecí, ktoré máte bežne doma v chladničke a často neviete, čo s nimi.
Ak chcete z plnenej cibule vytvoriť plnohodnotné jedlo, odporúča sa predovšetkým jej naplnenie mletým mäsom alebo zmesou zeleniny. Použiť ale môžete tiež rozmanité údeniny, napríklad slaninu alebo šunku, a samozrejme pestrú paletu syrov a chybu neurobíte ani s hubami.
Na dodanie chuti sa často využívajú čerstvé bylinky, ako je petržlenová vňať, na posypanie vrchnej časti cibule môžete použiť nielen syr, ale aj strúhanku.
Základom úspechu receptov na plnenú cibuľu je vybrať si kvalitnú a pevnú cibuľu a mať trpezlivosť pri jej dlabaní alebo odstraňovaní jednotlivých vrstiev. Nezáleží na tom, či použijete cibuľu žltú, červenú alebo bielu. Ako môžete vidieť v tabuľke, ich nutričné hodnoty sú podobné.
Červená cibuľa (100 g) | Žltá cibuľa (100 g) | Biela cibuľa (100 g) | |
Voda | 88,6 g | 90,1 g | 91,3 g |
Energetická hodnota | 44 kcal | 38 kcal | 36 kcal |
Bielkoviny | 0,94 g | 0,83 g | 0,89 g |
Tuky | 0,1 g | 0,05 g | 0,13 g |
Sacharidy | 9,93 g | 8,61 g | 7,68 g |
Vláknina | 3,97 g | 2,71 g | 1,2 g |
Cukry | 5,76 g | 5,82 g | 5,76 g |
Vápnik | 17 mg | 15 mg | 21 mg |
Horčík | 11,4 mg | 9 mg | 9,3 mg |
Fosfor | 41 mg | 34 mg | 29 mg |
Plnenú cibuľu môžete v závislosti od náplne servírovať s čerstvým pečivom, zemiakmi, zeleninovým šalátom aj ryžou.