Teplá omáčka v horúcich letných mesiacoch nie je nič veľa. Ale také recepty na studenú omáčku, to je niečo!
Studené omáčky sú v našej kuchyni s výnimkou tatárskej omáčky možno trochu zabudnuté, hoci dodávajú pripravovaným jedlám vždy vítanú pestrosť chutí.
Poďte s nami vyskúšať všetkých 6 variantov!
Naše recepty
Poznáte základné omáčky?
1. Bešamel (biela omáčka)
Markíz Louis de Béchamel (1603-1703), finančník zo sedemnásteho storočia, údajne tiež vynašiel bešamelovú omáčku, keď sa snažil prísť na spôsob jesť sušenú tresku. Prečítajte si o ňom viac v tomto článku !
2. Velúté
Doslova to znamená zamat. Je to veľmi svetlá omáčka plavej farby, vyrobená z kuracieho, rybieho alebo teľacieho vývaru zahusteného zápražkou.
3. Espagnole (hnedá omáčka)
Espagnok, čo vo francúzštine znamená „španielsky“, je hnedá omáčka a stále je jedným zo slávnych recpetov francúzskej kuchyne. Zahustením bohatého hnedého vývaru s hnedou zápražkou vznikne hnedá omáčka.
4. Paradajková omáčka
Tradičná francúzska paradajková omáčka je zahustená maslovou zápražkou. Paradajková omáčka je však častejšie spájaná s talianskou kuchyňou a najmä ako príloha k cestovinám.
5. Holandská omáčka
Teplá omáčka je založená na vaječných žĺtkoch a prepustenom masle. Hollandaise je francúzske slovo, ktoré znamená „holandský štýl“.