Prevoňajte svoj domov a ochuťte svoje jedlá touto jedinečnou bylinkou, ktorý poznáme ako rozmarín.
Prečítajte si do akých jedál ho pridať, ako z neho vyrobiť lahodné domáce maslo a čaj, ktorý skvele detoxikuje vaše telo.
Zistite oveľa viac v našom článku!
Čo je rozmarín lekársky?
Ide o bylinu s ihličkovitými listami, ktorá pochádza z Ázie a Stredomoria. Tento vždyzelený ker patrí do čeľade mätovitých a je klasifikovaný ako trvalka, čo znamená, že každý rok sám znovu vyrastie. Kríky rozmarínu môžu dorásť do výšky a šírky asi 120 cm a jeho kvety môžu byť modré, fialové, biele alebo ružové.
Názov „rozmarín“ pochádza z latinských slov „ros“, čo znamená „rosa“ a „marinus“, čo znamená „more“ – „morská rosa“. Rozmarín sa v kuchyni používa minimálne od roku 500 pred nl
Ako liečivá bylina sa odporúča na posilnenie mozgu a pamäte. Bylina obsahuje látky, ktoré sú užitočné na zlepšenie trávenia a zlepšenie krvného obehu.
Pri varení sa rozmarín používa ako korenie do rôznych pokrmov, ako sú polievky, zapečené jedlá, šaláty a dusené jedlá. Rozmarín sa hodí ako ku kuraciemu mäsu, ale aj inej hydine, zverine, jahňaciemu, bravčovému, steakom a rybám, najmä tučným rybám. Hodí sa tiež k hubám, cibuli, hrášku, zemiakom a špenátu.
Rozmarín vs. levanduľa
Rozmarín a levanduľa sú si vzhľadovo veľmi podobné. Obaja sú kríky s drevnatými stonkami a ich listy sú dlhé, tenké a aromatické. A levanduľa má ľahšiu a kvetinovejšiu chuť a vôňu ako rozmarín.
Rastliny rozmarínu však všeobecne vyrastú do väčších rozmerov ako levanduľa.
Zdravotné účinky rozmarínu
Vysoký obsah antioxidačných, antimikrobiálnych a protizápalových zlúčenín
Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť vaše telo pred zápalmi, ktoré môžu viesť k chronickým ochoreniam, ako je rakovina, srdcové ochorenia a cukrovka 2. typu.
Znižuje hladinu cukru v krvi
Pokiaľ sa vysoká hladina cukru v krvi nelieči, môže poškodiť vaše oči, srdce, obličky a nervový systém. Štúdie ukázali, že zlúčeniny v rozmarínovom čaji môžu so znižovaním efektívne pomáhať.
Zlepšuje náladu a pamäť
Užívanie rozmarínu orálne dvakrát denne počas 1 mesiaca významne znižuje úroveň úzkosti a zlepšuje pamäť a kvalitu spánku. Extrakt z rozmarínu môže zlepšiť náladu tým, že podporuje zdravú rovnováhu črevných baktérií a uľavuje časti vášho mozgu spojené s emóciami, učením a pamäťou.
Podporuje zdravie mozgu
Zlúčeniny v rozmarínovom čaji môžu napomáhať zdraviu vášho mozgu tým, že predchádzajú odumieraniu mozgových buniek.
Podporuje zdravie očí
Extraktu z rozmarínu môže spomaliť ochorenie očí súvisiacich s vekom.
Ako pestovať rozmarín?
- Začnite tým, že zasejete jeho semienka v kvetináči, ktorý je umiestnený vo vnútri. Tak dáte semenám väčšiu šancu vyklíčiť. Pretože semená klíčia a rastú pomaly, najlepšou dobou kedy rozmarín zasiať ich, zasajte ich 3 až 6 mesiacov pred začiatkom vegetačného obdobia.
- To znamená, že semená zasadíte 8 až 10 týždňov pred posledným jarným mrazom. (Klíčenie semienok môže trvať dlho – 2 až 3 týždne – takže to hneď nevzdávajte!)
- Namiesto výsadby by malo mať dobre priepustnú pôdu. Byline nevyhovuje neustále vlhká pôda.
- Uistite sa, že doprajte rastlinám dostatok priestoru na rast. Akonáhle bylina zakorení, môže vyrásť do výšky aj šírky až 120 centimetrov.
- Semená zasaďte do dobre odvodnenej pôdy. Pre najlepší rast by teplota pôdy mala byť okolo 21 °C.
- Rastliny rozmarínu zalievajte rovnomerne v priebehu celého vegetačného obdobia, ale dávajte pozor, aby ste ho neprelievali.
- Pokiaľ chcete rozmarín prezimovať, pestujte rastlinu vo vnútri v kvetináči. Umiestnite jej presvetlené miesto a chráňte pred studeným prievanom.
Ako žať rozmarín
- Odrežte stonky, ktoré potom použite ich čerstvé alebo si ich zaveste a usušte.
- Pre tú najčerstvejšiu chuť zberajte mladé stonky a listy.
Čo sa dá urobiť s rozmarínom?
Záhrada – je pomerne nenáročný na pestovanie, čo z neho robí obľúbenú okrasnú záhradnú rastlinu.
Varenie – je vynikajúcim korením do polievok, dusených jedál, mäsa a omáčok. Je tiež obľúbenou bylinkou do čaju, a keď sa naseká a primieša do olivového oleja, vytvorí lahodnú zálievku na chlieb.
Vôňa – jeho výrazná aróma z neho robí bežnú zložku parfumov, šampónov a mydiel.
Čerstvé vetvičky rozmarínu opláchnite pod studenou tečúcou vodou a osušte.
Recepty obvykle vyžadujú celé listy, ktoré možno ľahko zo stoniek odstrániť.
Kačacie alebo kuracie prsia na rozmaríne |
Pečené zemiaky s citrónom a čerstvými bylinkami |
Artičoky zapečené s cesnakom a zmesou bylín (inšpirujte sa našimi ďalšími perfektnými receptami s artičokom ) |
Pečený losos na bylinkách |
Cestoviny penne v omáčke z kozieho syra s citrónom a bylinkami |
Jahňacie koleno na rozmaríne (alebo vyskúšajte ďalšie chutné recepty z jahňacieho mäsa ) |
S čím rozmarín spárovať?
- Marhule
- Fazuľa, šošovica, hrášok
- Kuracie mäso, jahňacie mäso, bravčové mäso, ryby, polievky, vajcia, zemiakové placky
- Paprika, kapusta, baklažán, paradajky, tekvica, zemiaky
Ďalšie bylinky
- bobkový list
- pažítka
- cesnak
- levanduľa
- mäta
- oregano
- petržlen
- šalvia
- tymian
Recept na rozmarínové maslo
Toto maslo je výborným doplnkom k steaku, alebo ho klasicky namažte na domáce pečivo, skvele sa tiež hodí k pečeným zemiakom alebo k cestovinám.
Postup
- Nakrájajte 2 stredné strúčiky cesnaku a potom ich roztlačte širokú
- V malej miske zmiešajte cesnak s 1 lyžičkou čerstvej citrónovej šťavy a asi 1 lyžičkou soli
- Pridajte ½ lyžičky najemno nakrájaných lístkov čerstvého rozmarínu a dobre premiešajte
- Pridajte 70 g masla a roztlačte ho vidličkou, kým sa dôkladne nezmieša
- Dajte ho do chladničky alebo zmrazte
Ako pripraviť rozmarínový čaj
Rozmarínový čaj sa veľmi ľahko pripravuje doma a vyžaduje iba dve ingrediencie – vodu a rozmarín.
Postup
- Priveďte do varu 300 ml vody
- Do horúcej vody pridajte 1 lyžičku lístkov rozmarínu alebo ich nasypte do čajového lúhovača a nechajte ich 5–10 minút lúhovať, podľa toho, aký silný čaj chcete
- Listy rozmarínu sceďte a použité listy vyhoďte
- Pridajte sladidlo, ako je cukor, med alebo agávový sirup
Ako rozmarín skladovať?
Ak chcete rozmarín skladovať, vložte vetvičky do plastového vrecka s vlhkou papierovou utierkou. Čerstvý rozmarín vydrží v chladničke cca 1 týždeň.