Rakytník je známy pre svoje liečivé vlastnosti.
Oranžové plody posilnia celé vaše telo.
Čo z nich môžete pripraviť?
Ako ovplyvní vaše zdravie?
Všetko a oveľa viac sa dozviete nižšie!
Čo je rakytník?
Rakytník je ker, ktorý sa prirodzene nachádza na východnom pobreží Anglicka. Ľahko ale vyrastie aj inde, dokonca aj na vašej záhrade.
Na jeseň si môžete užiť jasne oranžové plody, ktoré sú plné vitamínov a minerálov.
Ker môžete mať vonku celoročne a vyrastá do výšky 1 až 8 metrov.
Krík je charakteristický svojou hustotou, tŕnistými vetvičkami a jasne oranžovými bobuľami.
Poznáte ho veľmi jednoducho podľa dlhých, úzkych listov a malých, zelených kvetov. Najvýraznejším znakom sú oranžové plody, ktoré je možné vidieť na jeseň.
Použitie rakytníka
Rakytník je stále zabúdaná superpotravina, ktorá sa prezýva „severský citrón“.
Zakúpiť alebo vyrobiť môžete rakytníkový sirup alebo rakytníkový olej. Zo sirupu je možné pripraviť veľmi lahodné nápoje, zatiaľ čo olej môžete používať zvonka na liečbu a starostlivosť o pokožku.
Milovníkov alkoholických nápojov určite poteší, že si môžu vychutnať aj rakytníkový likér.
Rakytník v kuchyni
Recepty z rakytníka nie je zložité nájsť a inšpirovať sa môžete receptami na nápoje, zákusky, torty alebo mlieko.
Rakytník je vitamínovou bombou, ktorú si môžete vychutnať mnohými spôsobmi. Recepty z rakytníka môžu vyzerať napríklad takto:
- sirup s medom na posilnenie imunity,
- sirup s cukrom,
- džem alebo marmeláda,
- čerstvý džús,
- čaj,
- domáci olej,
- domáci likér,
- indickej karí so sladkou chuťou rakytníka,
- marináda na mäso.
Pestovanie rakytníka
Rakytník sa v posledných rokoch dostáva k obľube nielen pri konzumácii, ale aj pestovaní. Veľkou výhodou je, že z jediného kríka získate veľké množstvo plodov.
Odporúča sa však zasadiť aspoň jeden samčí a jeden samičí ker, aby došlo k správnemu opeleniu.
Rastliny svojou veľkosťou skôr pôsobia ako stromy, takže budete potrebovať pomerne dosť miesta. Vytvoriť z nich môžete dokonca živý plot, keď ich zasadíte husto okolo plotu.
Pestovanie rakytníka z rezňa
Plody produkujú len samičie rastliny, a preto by ste mali brať rezne jedine zo samičích kríkov.
Potrebovať budete rezne dlhé asi 15 centimetrov. Namočte ich do vody tak, aby zakrývali 2/3 dĺžky. Vodu vymieňajte každý deň.
Po jedinom týždni začnú rásť korene. Akonáhle budú dlhé minimálne 2-3 centimetre, môžete ich presunúť do kvetináča. Tam ich nechajte po dobu 2 mesiacov, kým nebudú pripravené na presun na záhradu.
Pestovanie rakytníka zo semienka
V obchode môžete zakúpiť semienka. Zasadiť ich môžete na jeseň alebo na jar.
Musíte ich pripraviť vopred v tégliku alebo inej nádobe v teple, aby semienko vyklíčilo predtým, než ho presuniete na záhradu. Z téglika ich presaďte najskôr do kvetináča. Akonáhle budú rastliny dostatočne veľké, môžete ich presadiť na záhradu.
Najjednoduchším spôsobom pestovania je samozrejme zakúpiť si väčšiu rastlinu v záhradníctve a rovno ju pestovať na záhrade.
Ako žať zrelý rakytník?
Zrelý rakytník spoznáte podľa jeho farby. Akonáhle je sýto oranžový, môžete ho zbierať.
Na zber si pripravte staré nohavice, dlhé rukávy a pracovné rukavice. Na každej vetve sa nachádzajú tŕne. Dávajte pozor, aby ste si neublížili.
Zdravotné benefity rakytníka
Oranžové plody tohto kríka sú známe svojimi vlastnosťami. Veľa ľudí si ale neuvedomuje, koľko dobra sa v nich skrýva. Pozrime sa, čo môžete očakávať pri pravidelnej konzumácii rakytníka. Najlepšie je pritom rakytník konzumovať v pokrmoch, vo forme sirupu z rakytníka alebo vo forme čaju z rakytníka, kedy získate koncentrované množstvo vitamínov a minerálov.
Rakytník je nutričný poklad
Rakytník obsahuje mnoho vitamínov, minerálov a rastlinných zlúčenín. Je taktiež plný antioxidantov, ktoré sú pre ľudské telo veľmi dôležité.
Bohatý je hlavne na vitamíny A, C, E a K, ale aj železo, vápnik, horčík, draslík, zinok a meď.
Plody a listy obsahujú fytosteroly, ktoré sú schopné zastaviť vstrebávanie cholesterolu v tele.
Obsah kyseliny palmitolejovej urýchľuje hojenie rán a podporuje zdravie pokožky.
Pozitívny vplyv rakytníka na pokožku
Nenasýtené tuky, antioxidanty, fytosteroly, karotenoidy a vitamíny E a K sú všetko cenné zložky pre zdravie pokožky.
Rakytník je tiež zdrojom kyseliny linolovej a omega-6 mastných kyselín, ktoré pôsobia pozitívne na akné a suchú pokožku. Plody ale zabránia aj starnutiu pleti, znížia príznaky psoriázy a všeobecne podporia zdravie vašej pleti.
Rakytník ako ochrana pre srdce
Rakytníkový olej je veľmi prospešný pre srdce. Fytosteroly a antioxidanty pomáhajú chrániť pred jeho poškodením.
Zároveň dochádza k vstrebávaniu a zníženiu cholesterolu, čo je pre srdce veľmi dobré.
Kvercetín je ďalší antioxidant, ktorý znižuje riziko vzniku srdcových ochorení.
Rakytník ako podpora imunitného systému
Plodom sa nehovorí „severský citrón“ len tak. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a flavonoidov dokáže posilniť imunitný systém, rovnako ako citrusy.
Zníženie cukru v krvi pomocou sladkých plodov
Podľa odborníkov môže konzumácia rakytníka predchádzať cukrovke a podporovať zdravú hladinu glukózy v krvi. Plody alebo olej zlepšujú stimuláciu inzulínu, čo vás môže zachrániť pred rozvojom cukrovky.
Ochrana pečene
Vďaka zdravým tukom, vitamínu E a karotenoidom ochránite aj svoju pečeň a podporíte ich funkčnosť.
Spojenec proti rakovine
Antioxidanty a flavonoidy v rakytníku môžu mať protirakovinové vlastnosti. Výskumy ukázali, že rakytník môže chrániť zdravé bunky pred rádioterapiou, a preto sa oplatí pravidelne konzumovať aj počas liečby rakoviny.
Vedľajšie účinky rakytníka
Dobrou správou je, že vedľajších účinkov je veľmi málo a sú hlásené len zriedka. U niektorých ľudí s vysokým tlakom sa objavili opuchy, bolesti hlavy, závraty alebo búšenie srdca.
Pri použití plodov na pokožku sa môže objaviť alergická reakcia vo forme vyrážky.
Pôsobiť môže aj ako riedidlo krvi a spôsobiť krvácanie. Problém môže predstavovať hlavne pre diabetikov, ktorí užívajú lieky na zníženie hladiny cukru v krvi.
Nutričné hodnoty rakytníka
Podľa odborníkov stačí na doplnenie dennej dávky vitamínu C konzumovať 10 bobúľ rakytníka. Obsah vitamínu C je v rakytníku 15-krát vyšší ako v pomaranči.
Nutričné hodnoty rakytníka na jednu šálku:
Kalórie | 158 kcal |
Vláknina | 3 g |
Bielkoviny | 2 g |
Tuky | 7 g |
Sacharidy | 22 g |
Vitamín C | 700 mg (na 100 g) |
Rakytník je úžasnou superpotravinou, ktorá si zaslúži viac pozornosti. Ponúka mnoho zdravotných benefitov. Navyše ho môžete konzumovať mnohými spôsobmi. Nemusíte zaň ani utrácať peniaze, keď si ho vypestujete na záhrade a budete mať plody k dispozícii zadarmo. Akonáhle z neho urobíte sirup alebo marmeládu, môžete ho konzumovať celoročne a užívať si nielen chuť, ale aj pevné zdravie.