Líška obyčajná, žltý diamant kulinárskeho umenia! Naučte sa jej bezpečne spoznať a fantasticky pripraviť

Kulinársky skvost, ktorý má priam fantastickú chuť!

Líška obyčajná je veľmi populárna vo všetkých svetových kuchyniach a vy si ju vďaka nášmu článku môžete pripraviť aj u vás doma!

Prečítajte si v akom ročnom období aj zbierať, ako ju spoznať a čomu sa radšej vyhnúť!

Pripravili sme pre vás aj jednoduchý recept (pretože v jednoduchosti je sila), aby ste si mohli vychutnať jej perfektnú a nezameniteľnú chuť!

Čo je líška obyčajná za špongiu?

Latinsky nesie názov Cantharellus cibarius a radíme ich medzi jedny z najobľúbenejších jedlých húb na svete. Sú známe pre svoju jedinečnú chuť a krásny, nezameniteľný vzhľad.

Najčastejšie ich nájdeme pri koreňoch stromov, kde s nimi žijú v symbióze (vzájomne prospešnom vzťahu). Tým je, ale ich pestovanie veľmi ťažké až nemožné. Takže väčšina líšok, dokonca aj tých, ktoré nájdete na predaj v obchode, bola nazbieraná vo voľnej prírode.

Žltá huba vyrastajúca zo zeme v machu na slnku.
Zdroj: i.pinimg.com

Všeobecné informácie o jedlých líškach

  • Existuje mnoho druhov, ale medzi najznámejšie radíme takzvanú, líšku zlatú
  • Vzhľadom na ich vzťah k stromom ich nájdete rast iba na zemi, obvykle blízko nejakého duba alebo ihličnanu
  • Sú to huby, ktoré rastú v období od leta do jesene
  • Líšky všeobecné (a nielen tie) nájdeme ako v Severnej Amerike a severnej Európe, ale vyskytujú sa aj v Ázii, Mexiku a Afrike
  • Klobúky sú obvykle vypuklé, pripomínajúce vázu alebo kalich, s typicky žltou až žltooranžovou farbou
  • Ich nohy sú hladké, nie sú duté a majú rovnakú farbu ako klobúk
  • Má protizápalové a antimikrobiálne účinky
  • Obsahuje vysoké množstvo železa, vitamínov C, D 2, beta karotén a dokáže podporiť uvoľňovanie serotonínu (hormónu šťastia) v tele
  • Vysoký obsah karoténu hrá rolu v ich výraznej oranžovožltej farbe

Ďalšie druhy líšok (tiež jedlých):
Líška ametysová – má fialkasté šupinky na klobúku
Líška Friesova – póry sú ružovkasté
Líška hrdzavejšia – rastie iba pod listnatými stromami

Druhy jedlých húb z rovnakej čeľade.
Druhy jedlých líšok Zdroj: researchgate.net

Kde líšky nájdeme?

Ak ich chcete ochutnať, najjednoduchším a najzdravším spôsobom bude si zájsť na prechádzku do lesa, alebo si ich môžete kúpiť v obchode.

Líšky preferujú vlhkú pôdu. Po daždi trvá niekoľko dní, kým sa objavia, a preto je najlepšie dať im najprv nejaký čas, aby vyrástli.

Líšky hľadajte v okolí dubov, ihličnanov av zmiešaných lesoch.

Pri nákupe sa uistite, že sú čisté, suché a majú ľahkú ovocnú vôňu.

Nekupujte ich, ak vyzerajú staro, mokro, kašovito alebo odpudivo zapáchajú.

Na zakúpenie sú aj v sušenej podobe. Tie, ale pred vlastným použitím musíte re hydratovať.

To urobíte jednoducho ich namočením do teplej vody, aspoň na 30 minút, alebo ak varíte napríklad polievku, tak ich pridajte na posledných 10 – 15 minút varenia.

Pokiaľ sa rozhodnete vyraziť pre zber líšok, dobre si naštudujte ako ich správne identifikovať! Existujú podobne vyzerajúce druhy húb, ktoré nie sú jedlé a spôsobujú nevoľnosť.

Ako spoznať líšku obyčajnú?

  • Zlaté líšky sa pohybujú od 5 – 10 cm na výšku a 2,5 – 10 cm na šírku
  • Sú svetlo žlté až tmavo zlatisto žltooranžové
  • Keď sú mladé, líšky vyzerajú ako malé zlaté gombíky
  • Čím sú staršie tak sa u nich často vyvinie klobúk, ktorý tvarovo pripomína misku alebo vázičku
  • Klobúky líšok sú hladké, bez jamiek, vráskavé
  • Noha je mäsitá a pevná, nie je dutý a má rovnakú farbu ako klobúk
  • Na nohe nie je žiadny prstenec a je hladká
  • Dužina týchto húb je biela alebo svetlo žltá
  • Líšky vonia slabou ovocnou vôňou, niekomu pripomínajú marhule
  • Lupiny pod klobúkom majú všeobecne rovnakú jasne zlatú farbu (medzi druhmi sa farba môže ľahko líšiť)
  • Ako líška starne, lupene žiabre sa začnú vlniť a okraje klobúka tiež
  • Líšky rastú zo zeme. Nikdy nerastú na stromoch, pňoch alebo akomkoľvek druhu dreva
  • Väčšina druhov zlatých líšok rastie v blízkosti ihličnanov, ale tiež rastú v blízkosti dubov
Niekoľko obrázkov líšky z rôznych pozícií.
Obrázky líšky všeobecné z rôznych uhlov Zdroj: foragedfoodie.blogspot.com

Ako spoznať falošnú líšku alebo rusovlásku hovorca?

  • Tento druh rastie vo veľkých skupinách s pripojenými stonkami. Líšky sú obvykle osamelé alebo v malom trse (2 – 3 huby)
  • Falošné líšky sú viac oranžovohnedé – okrové ako typicky žĺtkovo žlté
  • Falošná odroda rastie z tlejúceho dreva. Líšky rastú vždy zo zeme v blízkosti stromov
  • Falošná huba spôsobuje podráždený žalúdok a zažívacie problémy
Zhluk falošných líšok na kmeni stromu.
Falošná líška Zdroj: offgridweb.com

Ako líšky uvariť?

Umývajte ich iba v prípade, že sú veľmi špinavé, pretože sami o sebe obsahujú veľa vody. Mokré huby sa horšie varia a môžu mať kašovitú štruktúru. Nečistoty je najlepšie zotrieť vlhkou handričkou.

Jedným z najlepších spôsobov, ako pripraviť líšky, je ľahké soté s olivovým olejom a soľou. Nepripravujte ich v ťažkej omáčke, tým utlmíte a prebijete ich jemnú chuť.

Líšky obsahujú veľa vody, ktorú je najlepšie pred pridaním korenia vyvariť. Vždy ich najprv nasucho orestujete, aby prebytočnú vlhkosť uvoľnili, potom pridajte olej, cesnak alebo iné korenie.

Chuť líšok je často popisovaná ako ovocná až kvetinová. Sú vynikajúce k mäsu, rybám alebo ako príloha. Sú tiež veľmi obľúbené s vajcami alebo ako náplň do slaných palaciniek.

Krémová polievka s hubou líšky obyčajnej a bylinkami.
Zdroj: platingsandpairings.com

Recept na líšky na masle

Ingrediencie

  • 250 g čerstvých líšok
  • 2 lyžice masla
  • 1 šalotka (mletá)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 125 ml šálky smotany na šľahanie

Postup

  • Maslo rozpustite maslo na panvici na stredne vysokú teplotu
  • Pridajte šalotku a cesnak a varte asi 2 minúty
  • Pridajte huby a varte asi 5 minút, alebo kým ľahko nezhnednú
  • Nakoniec vlejte smotanu a varte ešte 2-3 minúty
  • Ak chcete pripraviť omeletu, odstráňte huby a do zvyšnej zmesi v panvici pridajte niekoľko rozšľahaných vajec
  • Varte, kým okraje nie sú tvrdé, ale stred je stále mierne tekutý, a potom do stredu vložte huby
  • Priklopte a varte ešte aspoň 1 minútu
  • Nakoniec pridajte trochu syra a citrónovej šťavy
Divoká huba pripravovaná na masle so smotanou.
Zdroj: realtree.com

Ako líšku skladovať?

Líšky v chladničke vydržia dlhšie ako iné huby, obvykle až 10 dní.

Pre dlhodobé skladovanie ich sušte v rúre alebo sušičke pri nízkej teplote, pokiaľ nebudú dostatočne krehké, aby sa rozlomili napoly.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)