Králi húb! Naučte sa hríby nielen rozpoznať, ale tiež si ich vychutnať ako správni gurmáni

Hríby boli vždy považované za kráľa húb, najušľachtilejšie, najatraktívnejšie a najchutnejšie na varenie.

Prečítajte si náš článok, ktorý je plný veľmi dôležitých informácií, ktoré druhy existujú, ktoré druhy zbierať a akým druhom sa radšej vyhnúť!

Nemenej dôležitou časťou sú recepty, do ktorých tieto huby môžete pridať a vychutnať si ich ako ešte nikdy!

Čo je to hríb?

Na celom svete je asi dvesto päťdesiat hríbov a len s hŕstka je jedovatých, ale tie môžeme veľmi ľahko identifikovať.

Takmer všetci členovia čeľade hríbovitých majú namiesto lupeňov v klobúku póry alebo trubice, čím ich dajú pomerne ľahko identifikovať.

Sú to obvykle veľké mäsité huby, ktoré sa vyskytujú v rôznych farbách s hrubou alebo baňatou nohou a bez prsteňa.

Na nohe sa často vyskytujú siete tmavých čiar alebo škvŕn.

Póry z pod klobúka môžu byť biele, krémové, žlté, oranžové alebo červené.

Utrhnutá huba v lese a jedna stále stojaca.
Zdroj: mykoweb.com

Aké sú druhy hríbov?

Hríb kováč

  1. Najčastejšie ho nájdeme v ihličnatých lesoch.
  2. Klobúk má hnedú až okrovú farbu.
  3. Pod klobúkom nájdete póry nie lupene, ktoré majú za mlada žltú neskôr červenú farbu.
  4. Nájdete ho vyrastať zo zeme z pôdy nie z dreva.
  5. Hubu napoly zvisle rozkrojte, dužina sa sfarbí do tmavo modrej.
  6. V kuchyni sa najlepšie hodí do omáčok ak mäsitým pokrmom, ale najskôr ho 15 minút varte, pre jeho tuhú dužinu.
Huba s červenou nohou a modrým prierezom.
Zdroj: stringfixer.com

Hríb satan

  1. Najčastejšie ho nájdeme pod dubmi a lipami.
  2. Má šedý klobúk.
  3. Jeho póry sú najskôr žlté a neskôr červené/oranžové.
  4. Noha je tiež vo farbe červenej, pokrytá žltým až oranžovým sieťkovaním.
  5. Na priereze modrá a má sladkú vôňu, ale po uschnutí získa hnilobný odér.
  6. Radíme ho medzi jedovaté a nejedlé hríby, ktorý spôsobuje otravu a zažívacie problémy .
Nejedlá a jedovatá huba, ktorá rastie v Čr.
Zdroj: 500px.com

Hríb žlčník (horký)

  1. Je to jedna z najviac horkých vecí, ktoré kedy vyskúšate. Túto špongiu identifikujete podľa chuti, ale ak máte obavy z obhrýzania neznámej huby, dosť vám napovie jeho noha a póry.
  2. Noha je tmavá s hustou hnedastou sieťkou a jeho póry majú ľahko ružovú farbu.
  3. Keď sa huba pozdĺžne rozkrojí, tak sa jej farba po niekoľkých minútach začne sfarbovať jemne ružovou.
  4. Pre svoju horkosť je v kuchyni nepoužiteľný!
Huba, ktorá je typická pre svoju hnusnú horkú chuť.
Zdroj: svampguiden.com

Hríb kráľovský (hnedý)

  1. Je typický nám všetkým známy hríb s červenkasto hnedým až gaštanovým klobúkom, ktorého každý zbiera.
  2. Póry sú žlté, a keď sa rozkroja tak ľahko zmodrajú.
  3. Noha je pri klobúku svetlejšia vo farbe žltej, žltohnedej niekedy červenkastá.
  4. Má vyšší obsah bielkovín a sacharidov ako väčšina húb, obsahuje aj mnoho minerálov a vitamínu A a niektoré vitamíny skupiny B.
  5. Je najobľúbenejšou špongiou, ktorá sa používa v kuchyni. Dajú sa z neho pripraviť omáčky, polievky, pripraviť ho k mäsu alebo ho usušiť, naložiť alebo zamraziť.
Najbežnejšia huba, ktorá sa zbiera v lese.
Zdroj: etsy.com

Hríb kolodej

  1. Túto špongiu nájdeme takmer všade, ale najčastejšie sa vyskytuje pod lipami, doby a buky.
  2. Jeho klobúk má olivovú žltohnedú farbu niekedy sa zafarbuje až do okrovej. Stred klobúka býva svetlejší ako jeho okraje.
  3. Póry na mladom klobúku sú žlté, neskôr sa zafarbujú do červena, a keď sa stlačia, zafarbia sa do modrej farby.
  4. Jeho noha je pokrytá červenohnedým žilkovaním.
  5. Keď sa hríb rozkrojí na pol, jeho dreň sa sfarbí do tmavo modrej farby.
  6. Tento druh huby sa musí minimálne 15 minút tepelne upravovať, potom ho možno použiť do omáčok alebo k mäsu.
Malá huba, ktorá je na priereze sfarbená do tmavo modrej.
Zdroj: wikigrib.ru

Hríb smrekový (pravý)

  1. Ide o jedlý hríb, pre ktorý je charakteristické, že na priereze nemodrá ani inak nemení farbu.
  2. Nájdeme ho ako v listnatých tak ihličnatých lesoch.
  3. Jeho klobúk je svetlo hnedý a neskôr sa sfarbuje až do okrovej farby.
  4. Póry sú žlté.
  5. V kuchyni sa najčastejšie používa do omáčok a polievok. Je možné ho sušiť aj nakladať.
Krásna zdravá huba vyrastená na machu v lese.
Zdroj: mushroom-collecting.com

Hríb dubový

  1. Táto huba je typická pre svoju ľahko sivú farbu.
  2. Jeho póry sú v mladosti biele a neskôr sa zafarbujú do žlta.
  3. Noha je objemná valcovitá so svetlo hnedou farbou a pokrytá bielou sieťkou žiliek.
  4. Hubu je možné v kuchyni využiť na mnoho spôsobov, má jemnú príjemnú vôňu aj chuť.
Dve malé huby vyrastené v lese.
Zdroj: funghiitaliani.it

Hríb purpurový

  1. Najčastejšie ho nájdeme pod ihličnanmi.
  2. Jeho póry sú šedé, neskôr sa zafarbujú do šedoružovej. Keď sa huba rozreže, môžeme pozorovať, že sa zafarbuje až do čierna.
  3. Huba má štipľavú chuť, je jedlá, ale nie príliš vyhľadávaná.
Ružovkastá huba, ktorá vyrástla z machu na záhrade.
Zdroj: flickr.com

Hríb kríž

  1. Jedná sa o horkú a nejedlú špongiu.
  2. Najčastejšie ho nájdeme pod smrekami.
  3. Jeho klobúk je šedý, šedozelený a šedohnedý.
  4. Póry sú žlté a pri otlačení modrajú a hnednu.
  5. Jeho noha je červená a pokrytá svetlo žltou av niektorých miestach červenou sieťou žiliek.
  6. Pre svoju horkosť je v kuchyni nepoužiteľný.
Huba s červenou nohou a bielosivým klobúkom.
Zdroj: i.pinimg.com

Ako hríby očistiť?

Dôležité je huby omývať tak, aby sa voda nedostala do pórov, pretože ju rýchlo absorbuje.

Odstráňte tmavé časti huby a okefujte klobúky.

Zbavte sa slizkého povrchu.

Skontrolujte, či v hube nie sú ukrytí červy a iní živočíchy, o ktoré nestojíte.

How to clean porcini mushrooms - cooking tutorial
Zdroj: GialloZafferano Italian Recipes

Ako s hríbmi variť?

Ako pripraviť čerstvé hríby

  • Čerstvé huby je najlepšie ich nakrájať na plátky a rýchlo orestovať na oleji alebo masle.
  • Najjednoduchší spôsob prípravy je hríby orestovať ich na olivovom oleji a masle, potom pridať zredukovaný hovädzí alebo zeleninový vývar a zmes podávať ako prílohu k steaku, pečenému kuraciemu mäsu alebo rybe.
  • Alebo hubovou omáčkou polejte ryžu, pečené zemiaky alebo zemiakovú kašu.
  • Ďalším spôsobom, ako si rýchlo hríbiky pripraviť, je nakrájať na hrubé plátky, obaliť ich v rozšľahaných vajciach a potom ich obaliť v ochutenej strúhanke a osmažiť.
Tagliatelle pripravené z čerstvých húb.
Zdroj: userealbutter.com

Ako pripraviť sušené hríby

  • Najskôr je potrebné hríby re hydratovať v teplej vode, a to aspoň na 15 minút. Huby musia byť vo vode úplne ponorené a teplo tento proces urýchli.
  • Potom huby vyžmýkajte do sucha, ale vodu z húb si nechajte po ruke a nevylievajte.
  • Po re hydratovaní huby nakrájajte na požadovanú veľkosť. Všeobecne platí, že čím väčšie kúsky, tým viac chuti.
  • Niektorí kuchári je, dávajú prednosť rýchlemu orestovaniu na olivovom oleji a masle, než ich pridajú do pripraveného pokrmu.
  • Tekutinu, ktorú ste si ponechali, pridajte tak, že ju opatrne zalejete cez sitko, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt, do pripravovaného pokrmu.
  • Sušené hríby majú hlbokú, bohatú chuť, ktorá skvele dopĺňa polievky a omáčky k ryži, polente alebo cestovinám.
Vysušené huby pripravené na ďalšie použitie do receptu.
Zdroj: simplyquinoa.com

Najlepšie recepty s hríbmi

Hubová omáčka – do veľkej panvice dajte olej, na plátky nakrájaný cesnak a celý rump steak, pár lístkov oregana a nasekanú vetvku petržlenu. Huby očistíme a nakrájame na plátky, pridáme tri až štyri lyžice paradajkového pretlaku a na miernu teplotu varíme asi 15 minút. ( vyskúšajte aj ďalšie tipy na omáčky z húb )
Dusené huby – sa perfektne hodí ako príloha alebo ako omáčka na cestoviny. Po očistení huby nakrájame na tenké plátky. Na veľkej panvici orestujte na troche oleja nakrájaný cesnak a potom pridajte huby. Varte na vysokej teplote niekoľko minút, alebo kým nezmäknú. Podľa chuti dosolíme, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame. (alebo si hríby pripravte ako túto zapečenú pochúťku )
Vyprážané huby – sú skvelé ako príloha alebo predjedlo. Huby očistite, a potom huby rozpoľte a nakrájajte na rovnako silné plátky. Každý plátok namočte do kukuričnej múky a potom ich orestujte na rozpálenom arašidovom oleji. Ak chcete, môžete si pripraviť cestíčko z mlieka, múky a vajcia, v ktorom hríby obalíte a potom osmažíte.
Hríbiky na smotane – huby očistite a nakrájajte na tenké plátky. Orestujete na oleji so strúčikom cesnaku. Podľa chuti osoľte a pridajte trochu čerstvej smotany, muškátový oriešok a mletú petržlenovú vňať. Varte, kým smotana nezhustne. Túto lahodnú smotanovú omáčku môžete použiť ako náplň do slaného koláča – jednoducho vyložte formu papierom na pečenie a vyvaľkajte lístkové cesto, vložte ho do formy, posypte strúhankou a pridajte hubovú smotanovú zmes. Koláč pečte 20 minút pri 180 °C. (vyskúšajte ďalšie recepty na typický francúzsky quiche )
Recept na hnedú omáčku so sušenými hubami.
Zdroj: foragerchef.com

Ako hríby skladovať

Hríby sa rýchlo kazia a mali by byť použité alebo konzervované, akonáhle ich prinesiete domov.

Najbežnejším spôsobom konzervácie je sušenie:

  1. Huby očistite, nakrájajte ich na tenké plátky a plátky rozložte na plechy do jednej vrstvy
  2. Huby môžete takto nechať, aby sa usušili vzduchom, alebo plechy vložiť do rúry
  3. Rúru zapnite na 65 stupňov, vložte do nej plechy s hubami a sušte približne hodinu
  4. Huby po hodine sušenia otočte a papierovou utierkou jemne osušte vodu, ktorú pustili
  5. Pokračujte v sušení ďalšiu hodinu
  6. Keď sú huby úplne usušené, nechajte ich vychladnúť a potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby na chladnom a tmavom mieste.

Hríby je možné aj zamraziť. Nakrájajte ich na plátky, ktoré potom vložíte do mraziaceho vrecúška a dáte do mrazničky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)