Kozák patrí do rovnakého rodu húb ako hríby a možno preto je ľahké ho v lese identifikovať a namiesto neho si domov nepriniesť niečo čo nechcete!
Majú nezameniteľný vzhľad, o ktorom sa všetko podstatné dozviete v tomto článku!
Ďalej vám prinášame užitočné informácie, o tom ako ich spracovať, do akých pokrmov ich použiť a ako z nich uvariť tie najlepšie lievančeky!
Čo je to kozák?
Patrí do rovnakej rodiny ako nami obľúbené hríby. Vyrastajú začiatkom júna a trvajú až na jeseň.
Najčastejším miestom výskytu sú kmene briez, osík a dubov.
Sú ľahko rozpoznateľní, a preto sa odporúčajú na zber najmä neskúseným hubárov, pretože sa s najväčšou pravdepodobnosťou nestane, že by si špongiu kozáka pomýlili s inou jedovatou špongiou.
Ako spoznať kozáka?
- Tieto huby, s výnimkou jedného druhu, vám okamžite, vďaka svojim špecifickým znakom, napovedia, čo sú zač. Hlavnou identifikačnou značkou sú takzvané šupiny, ktoré zdobia ich nohu.
- Šupiny majú červenú, hnedú alebo čiernu farbu.
- Všeobecne sa jedná o veľké, mäsité a ťažké huby a sú odolné proti lesným parazitom, takže bývajú málokedy nakazení alebo prežratí.
- Nájdeme ich v listnatých lesoch pod, brezami, dubmi a osikami, od júna do konca novembra.
- Klobúk nájdeme v rôznych odtieňoch hnedej, niekedy v červenom alebo v šedom nádychu a so zvlneným okrajom.
- Povrch klobúka pripomína u mladých húb zamat, ale s vekom túto vlastnosť stráca.
- Póry sú špinavo biele, niekedy s hnedastými škvrnami. Pri stlačení nedochádza k rýchlej zmene farby, ale postupne mierne hnednú.
- Ich noha je väčšinou biela alebo žltohnedá, 7 až 20 cm vysoká. Tmavo hnedé šupiny pokrývajú celý povrch nohy, ale v spodnej časti stonky sú znateľne hrubšie.
- Dreň je biela a pri narezaní alebo zlomení niekedy ľahko zružovie (NIKDY nezmodrá, čo je užitočný identifikačný znak).
Druhy kozákov
Kozák brezový
- Vyrastá v období od mája do november a vyrastá vždy pod brezami.
- Nájdeme ho v malých skupinách na kyslých pôdach.
- Klobúk dorastá až 15 cm. Za vlhkého počasia je mastný a lepkavý, v hnedej, šedohnedej farbe.
- Póry sú biele a po stlačení okrové až hnedé.
- Noha je šedobiela av dospelosti sa na nej môžu vyskytovať žlté, šedočierne škvrny šupiny.
- Dreň je mäsitá a pevná, čím je huba staršia, tým viac svoju pevnosť stráca. Po rozrezaní sa farba mení z bielej na svetlounca ružovú.
- Jedná sa o veľmi chutnú jedlú špongiu s veľkým kulinárskym využitím.
Kozák topoľový
- Vyrastá v období od júna do októbra. Nájdeme ho najčastejšie na svetlých miestach na okraji lesa v blízkosti topoľov a osík.
- Klobúk môže dosiahnuť až 15 cm v priemere. Vyskytuje sa vo farbe šedohnedej až čiernohnedej.
- Póry sú drobné a majú krémovú, šedú alebo hnedo šedú farbu.
- Noha je mäsitá a pevná. Je pokrytá šupinami v šedočiernej, čiernohnedej farbe.
- Dreň huby je mäsitá a biela. Keď dôjde k rozrezaniu, jej farba sa zmení na ružovú a po niekoľkých minútach sa sfarbuje do odtieňov šedofialovej a šedočiernej.
- Opäť je to výborná jedlá huba, ktorá má široké kulinárske využitie.
Kozák dubový
- Rastie od júna do septembra, najmä pod dubmi.
- Klobúk má žltú, okrovú niekedy aj hnedú farbu so zamatovým povrchom.
- Póry sú v rovnakej farbe ako klobúk a pri poranení černajú.
- Noha je mohutná a žltá s okrovými šupinami.
- Dreň je v mladosti mäkká neskôr vláknitá. Pri reze sa farba mení zo žltej na ružovú a neskôr fialovú.
- Ide o dobrú jedlú špongiu, ale kvôli svojmu vzácnemu výskytu sa odporúča ju nezbierať, ale skôr chrániť.
Všetky druhy kozákov sú jedlé .
Možná zámena môže nastať s brezovým kremenáčom (tiež jedlá huba).
Ako upraviť a pripraviť kozáky?
Kozáci sú súčasťou našich kuchýň ich po dlhé roky.
V čerstvej podobe sa odporúča konzumovať len malé huby, aby ste predišli žalúdočnej nevoľnosti
Najčastejšie sa tieto huby sušia, pretože dôjde k zvýrazneniu ich chuti, pretože v čerstvom stave je chuť skutočne nevýrazná a jemná.
U straších húb dochádza k tomu, že noha sa stáva mäsitou a pevnou, zatiaľ čo klobúk túto vlastnosť stráca a často podlieha lesným škodcom.
Preto ak sa rozhodnete staršie huby pripraviť, začnite najskôr spracovávať ich nohy a až neskôr nakrájaný a očistený klobúk.
Zavarené huby s kôprom, mrkvou a cibuľou |
Huby vyprážané na masle s bylinkami |
Čerstvé restované huby s reďkovkami a hráškom |
Kurča supreme na hubovo-vínovej omáčke (pripravte si kuracie prsíčka podľa našich receptov ) |
Polievka s orechovým pestom |
Špagety bolognese s hubami ( najlepšie recepty na bolonskú omáčku nájdete u nás) |
Čerstvé huby varené v kyslej smotane |
Krátke rebierka so sušenými kozákmi a koreňovou zeleninou (ako si pripraviť lahodné rebrá sa dozviete v týchto receptoch ) |
Hubové lievančeky z kozákov
Čo budeme potrebovať
- 250 g múky
- 6 polievkových lyžíc masla
- 250 ml kuracieho vývaru
- 4 vajcia
- 200 g strúhaného syra
- 200 g naložených a odkvapkaných kozákov (alebo viac, ak máte naozaj radi hubový základ)
- Soľ
- Korenie
- Olej (na vyprážanie)
Postup
- Kurací vývar a maslo zahrejte v malom hrnci, keď sa začne variť, zrazu pridajte múku, znížte teplotu na stredne nízku a miešajte, kým zmes nebude lepkavá a nevytvorí sa veľká hrudka cesta
- Pokračujte, za občasného miešania vo varení cesta, ďalších 4-5 minút, aby ste sa uistili, že sa voda odparila
- Cesto musí byť pevné, inak recept nebude fungovať, pokiaľ bude príliš sypké
- Cesto vyberte a preložte do misy stojanového mixéra a nechajte ho na niekoľko minút vychladnúť
- Potom na nízku rýchlosť vmiešajte konzervované kozáky, syr a po jednom pridávajte vajcia
- Kúsok cesta ochutnajte a podľa potreby dochuťte
- Zahrejte rúru na 50 stupňov
- Medzitým rozohrejte v hlbokej a širokej panvici olej
- Dvomi lyžicami tvoríme z cesta guličky a vkladáme ich do oleja a smažíme
- Hubové lievančeky smažte dozlatista, aby boli dostatočne prepečené
- Potom ich vyberte a dajte do rúry, aby zostali teplé, zatiaľ čo budete smažiť zvyšok cesta.