Václavka alebo lesný obor, ktorý je schopný zničiť celé háje!
Čo je táto huba zač, ako vyzerá a chutí?
V nasledujúcom článku sa dozviete všetky dôležité informácie, ktoré vám jej pomôžu rozpoznať a nakoniec aj výborne uvariť!
Čo je václavka?
Najčastejšie ich uvidíte v hlúčiku, ktorý bude výrazne vykukovať od zeme. Ich výška sa totiž v priemere pohybuje okolo 15 cm.
Tento druh huby je vlastne najväčší živý organizmus na svete. To, čo vidíte, je len veľmi malá časť skutočnej veľkosti huby, zvyšok je totiž ukrytý pod zemou.
Václavky rastú najmä na jar a majú žltohnedé až medovo sfarbené klobúky s jedinečným bielym prstencom okolo nohy.
Táto huba je zodpovedná za úmrtie mnohých stromov, pretože jej podzemky sa dostávajú pod kôru a obmotávajú ich korene, čím ich dusí. Je to vlastne stromový parazit a zabijak.
Ako václavky vyzerajú?
- Klobúk je vo farbe medu, okru alebo svetlo hnedý
- Lupiny sú u mladých húb biele, postupom času sa menia na žltú až hnedú
- Noha je silná, šupinatá, biela až žltohnedú
- Prsteň je umiestnený obvykle veľmi vysoko na nohe a môže vyzerať ako dvojitý so žltými okrajmi
- Huby rastú vo veľkých zhlukoch na kmeňoch, pňoch alebo mŕtvom dreve mnohých rôznych stromov, ale možno ich nájsť aj v tráve
- Majú špecifický ľahko nepríjemný zápach, ktorý po tepelnej úprave mizne
- Dôležitou informáciou je, že VŠETKY druhy václaviek sú po dôkladnej tepelnej úprave jedlé
- Pre úplnú istotu môžete vykonať test výtrusov. Jednoducho oddeľte nohu od klobúka huby a položte klobúk stranou s lupene dole na kus čierneho papiera alebo iný tmavo sfarbený papier. Klobúk zdvihnite a uvidíte výtrusy, ktoré by mali byť biele. Pokiaľ je farba výtrusov hrdzavo hnedá, môže sa jednať o veľmi jedovatú čiapočku ihličnanovú.
Ako václavky chutia?
Surové huby sú kyslé a horké, ale po uvarení získajú mierne sladkastú chuť. Ich pre niektorých nepríjemný zápach sa po tepelnej úprave stráca.
Druhy václavok
Václavka smreková
- Rastie vo veľkých zhlukoch, na mŕtvom dreve ihličnanov
- Klobúk je fialkastý, niekedy mäsovo ružový
- Lupiny sú biele alebo krémové, u starších húb niekedy hrdzavo škvrnité
- Noha je veľká, pevná a mäsitá, na ktorej je umiestnený prstenec bielej, neskôr červenej farby
- Dreň je nemenná a má príjemnú hubovú vôňu aj chuť
- Jedná sa o lahodnú jedlú špongiu. Je však potrebné ich aspoň 20 – 25 minút tepelne spracovávať, než ich budeme konzumovať. Najlepšie sú do nálevov alebo gulášov
- Za sírova sú jedovaté a môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť
Václavka obyčajná
- Vyrastá na jeseň vo veľkých zhlukoch, najmä potom na mŕtvom dreve listnatých stromov
- Klobúk je vo farbe medu, neskôr sa zafarbuje do žltej až hnedej
- Lupiny môžu mať smotanovú až žltú farbu, ktorá bude k okrajom tmavnúť
- Noha môže byť aj ružovkastá, ale obvyklou farbou je žltá. Na nohe sa tiež nachádza belavý a blanitý prstenec so žltým okrajom
- Vôňa tejto václavky sa prirovnáva k zrejúcemu syru Camembert
- Je to jedlá huba, ktorá vyžaduje minimálne 30 minútovú tepelnú úpravu, potom ju možno použiť do nálevov alebo polievok
Ako pripraviť václavky?
Škárujte ich s cesnakom a čerstvými bylinkami, ako je tymian a rozmarín, alebo ich restujte so sójovou omáčkou a zázvorom |
Václavka má aj po uvarení pevnú štruktúru. Starším hubám odrežte klobúčiky od nôh, pretože nohy so zrením stávajú vláknitými. Nohy, ale nevyhadzujte a uschovajte si ich a použite ich na zeleninový vývar a do omáčok |
Použite ich ako plnku do mäsových alebo vegetariánskych pirohov (alebo ich použite ako náplň do týchto domácich tortellin ) |
Zkombinujte ich s kyslou kapustou, mletým hovädzím mäsom, cibuľou a mrkvou. Nakoniec touto zmesou naplňte bochník z kysnutého cesta a pečte, kým cesto nie je zlatohnedé |
Pripravte si s nimi sladko kyslý hubový nálev (inšpirujte sa v týchto receptoch na zavárané huby ) |
Uvarte si ragú z divokých húb alebo omáčku na cestoviny |
Nasekajte ich a použite ich do omáčky k zverine alebo hovädziemu mäsu a uvarte s václavkami lahodný guláš |
Restované václavky na mede
Ingrediencie
- 500 g václavok
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 lyžička medu
- 1 šalotka, mletá
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička čerstvého tymiánu
- 1 lyžička čerstvého rozmarínu, nasekaného
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky hrubej morskej soli
Postup
- Namočte papierovú utierku do studenej vody a opatrne utrite nečistoty z klobúčikov húb
- Nohy mladých húb použite, ale staré vláknité vyhoďte (alebo si ich ponechajte na prípravu vývaru)
- Menšie huby necháme vcelku a väčšie prekrojíme napoly
- Do veľkej panvice na stredne vysokú teplotu pridajte olivový olej, maslo a med
- Pridajte nasekanú šalotku a cesnak
- Šalotku a cesnak restujte po dobu 5 minút
- Pridajte huby
- Huby premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v zmesi masla a oleja
- Huby restujte 10 minút
- Pridajte čerstvé tymian, rozmarín a čierne korenie
- Huby restujte ďalších 5 minút
- Preneste huby na tanier a ozdobte hrubou morskou soľou
- Huby podávajte horúce
Skladovanie
Václavky môžete naložiť v sladkokyslom náleve, ktorý si môžete vyrobiť podľa našej delikátnej receptúry na zavarovanie húb .
Môžete ich vysušiť, čo je skvelý spôsob, ako ich uchovať na prípravu pokrmov v zimnom období. Sušte ich pri nízkej teplote, kým huby neskrehnú. Trvá to asi 8 hodín.
Ďalšou metódou je huby uvariť a potom ich zamraziť.