Smrže sú huby s veľmi špecifickým vzhľadom a lahodnou chuťou! Prečítajte si o nich viac

Ako sa smrže spoznajú? Aký je najlepší spôsob ich úpravy? Ako tieto jemné huby chutia?

Ak nepoznáte odpovede na tieto otázky, je ten správny čas si prečítať náš článok!

Naučte sa všetko, čo o týchto jarných hubách potrebujete vedieť, vrátane toho kde a kedy ich nájsť, a prečo sú tak drahé!

Čo je to smrž?

Jedná sa o druh divokej huby so zemitou, orechovou chuťou.

Majú mäsitú štruktúru a sú veľmi žiadanou ingredienciou medzi kuchármi a hubovými nadšencami.

Jednotlivé druhy tejto odrody sa veľmi líšia veľkosťou a vzhľadom. Ich tvar sa môže pohybovať od podlhovastého po baňatý a ich farba od svetlej po tmavo šedú.

Sú ľahko rozoznateľné podľa ich vonkajšieho vzhľadu, ktorý pripomína medovú plástov.

Rovnako ako mnoho druhov iných húb, majú svojich dvojníkov, ktorí však môžu byť smrteľne jedovatí. Tieto huby sú červenohnedej až žltej farby, vo vnútri nie sú duté, ako hovorí smržu.

Prečo sú také drahé?

Keď povieme drahé, myslíme naozaj drahé. Ich cena začína na 500 Sk za 500 g týchto húb.

Je pre to niekoľko dôvodov:

  1. Je ťažké ich vypestovať. Preto sú väčšinou zbieraní vo voľnej prírode, čo znamená, že sú ručne zbierané.
  2. Majú krátke vegetačné obdobie. Smrže sú jarné huby, ktoré možno nájsť od marca do júna, v závislosti od klímy, počasia a nadmorskej výške.
  3. Veľmi rýchlo sa kazí.
Krásna malá huba s typickým deravým klobúkom.
Zdroj: foodal.com

Ako vyzerá smrž? (všeobecné znaky)

  • Nájdeme ich vyrastať pod listnatými stromami, napríklad pod zakrslo vŕbou.
  • Jej vegetačné obdobie sa pohybuje od marca po začiatok júna.
  • Vonkajší vzhľad pripomína medovú plástov
  • Klobúky majú v priemere medzi 3 až 8 cm a merajú 5 až 12 cm na výšku. Majú pretiahnutý zvislo oválny tvar.
  • Klobúky sú duté a nepravidelne pokryté jamkami oddelenými tenkými priečkami.
  • Farba sa líši od svetlo krémovej, cez okrovú až po žltohnedú alebo hnedú, s vekom tmavne.
  • Noha je biela alebo svetlo krémová, niekedy pokrytá hnedými škvrnami.
Rozkrojené huby napoly, ktoré sú vo vnútri duté.
Zdroj: practicalselfreliance.com

Druhy smržov

Smrž kužeľovitý

  1. Tento druh vyrastá od apríla do mája
  2. Vyrastá v oblastiach, kde sa nachádzajú listnaté alebo zmiešané lesy, pozdĺž ciest, krovia a alejou
  3. Klobúk je pretiahnutý vo farbe hnedej až šedohnedej
  4. Jeho noha je jemne vráskavá alebo sa na nej objavujú jemné jamky. Poväčšinu času má bielu až krémovú farbu
  5. Dreň vo vnútri klobúka je hnedá, v nohe je biela a po rozrezaní zostáva rovnaká
  6. Má nenápadnú vôňu aj chuť av kuchyni sa najčastejšie používa na prípravu plniek, omáčok a mäsových zmesí
Huba s tenkým a vysokým klobúkom.
Zdroj: myherb.co.il

Smrž polovoľný

  1. Rastie v období od apríla do mája
  2. Vyrastá väčšinu vo väčších skupinách blízko krovín, alejí, sadov a záhrad, ale aj pod listnatými stromami ako sú jasany, vŕby, topole, čerešne alebo jablone
  3. Klobúk môže byť až 5 cm vysoký pripomínajúci kužeľ s výraznými jamkami
  4. Noha je krehká, vráskavá au mladých húb je biela
  5. Dreň je tenká, mäsitá a pružná. Vnútri klobúka je sfarbená do hnedej a vo vnútri nohy je biela. S rozrezaním farbu nemení
  6. Má nenápadnú chuť i vôňu a dá sa použiť na prípravu zapekaných pokrmov, k cestovinám alebo ľahkých omáčok
Dve malé hubky s malými tmavými klobúkmi.
Zdroj: fotoaventuras.blogspot.com

Zdravotné prínosy smrežov

Okrem luxusnej chuti a textúry sú smrže nabité všetkými možnými druhmi vitamínov a minerálov. Všeobecne obsahujú veľké množstvo:

  • železa,
  • medi,
  • mangánu,
  • fosforu,
  • zinku,
  • vitamínu D,
  • folátu,
  • niacínu,
  • riboflavínu
  • draslíka,
  • horčíka,
  • vápnika,
  • selénu,
  • vitamínov E a B6

Majú tiež vysoký obsah antioxidantov, vlákniny a bielkovín a nízky obsah kalórií.

Ako smrže pripraviť?

Na prípravu restovaných smržov na masle ich očistite pod studenou vodou a rýchlo osušte. Potom ich nakrájajte a uvarte, ako jednoduché soté na masle, v ktorom najlepšie vyniknú jedinečné vlastnosti huby.
Pridajte ich do hubovej omáčky k našim najlepším receptom na grilované mäso .
Smrž sa krásne hodí na špargľu a ďalšiu jarnú zeleninu, ktorá v tomto hubovom rizote vynikne.
Sú veľmi dobré, keď sa opečú na masle a podávajú na toastu so smotanovou omáčkou.
Vyniknú aj v hubovej polievke.
Všeobecne sú, ale táto huby najlepšie s mäsitými pokrmami, ako je hovädzie alebo bravčové mäso a pečenú zeleninou.
Skúste ich tiež ľahko osmažiť na masle, posypať namletým čiernym korením a soľou. Skvele doplnia pokrmy z mäsa a hydiny, polievky alebo ich možno použiť do cestovín. Pridajte ich do týchto jednoduchých a ľahkých cestovín aglio olio , v nich chuť smržov vynikne úplne luxusne!
Tenké cestoviny s maslom a malými hubami.
Zdroj: foodforhunters.blogspot.com

Pizza so smržou a špargľou

  • 450 g cesta na pizzu (vyrobte si vlastné domáce cesto podľa nášho receptu)
  • 500 g špargle (nakrájaný)
  • 500 g smržových húb (odstránime stonky a nakrájame na kúsky veľkosti sústa)
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 250 g strúhané syra mozzarelly
  • 1 lyžička červenej papriky
  • Štipka soli

Na cesnakový konfit

  • Celý cesnak (oddelený a olúpaný)
  • 30 ml olivového oleja

Postup

  • Na cesnakový konfit vložte strúčiky cesnaku do malého hrnca a zalejte olivovým olejom. Strúčiky cesnaku by mali byť ponorené
  • Olej priveďte pozvoľna do varu a akonáhle dôjde k varu, znížte teplotu na čo najmenej a varte asi 45 minút, kým cesnak nezmäkne
  • Cesnak vyberte dierovanou lyžicou a dajte bokom. Olej si schovajte na pizzu
  • Na prípravu pizze umiestnite rošt do úplne hornej polohy rúry a zapnite ju na 220 stupňov
  • Odoberte jednu lyžicu oleja z cesnakového konfitu a pridajte ich do veľkej panvice so 4 strúčikmi mletého cesnaku a červenou paprikou
  • Zahrievajte, kým sa nerozvonia, potom pridajte smrže a štipku soli a niekoľko minút restujte
  • Pridajte špargľu a ďalšiu štipku soli a varte ďalšie 3-4 minúty
  • Odstráňte z platne
  • Cesto na pizzu vytvarujte do koláča
  • Jednou lyžicou cesnakového konfitu potrite jej povrch
  • Pridajte nastrúhaný syr, následne pridajte zmes zo smržov a špargle
  • Navrch rozložte konfitované strúčiky cesnaku
  • Posypte ešte trochou soli
  • Pizzu vložte do rúry a pečte 8-10 minút, kým kôrka nezezlátne a syr nebude bublinkový
  • Vyberte a nechajte ľahko vychladnúť
Pizza so syrom, špargľou a smržou.
Zdroj: dishingupthedirt.com

Ako smrže skladovať?

Čerstvé, neumývané smrže by mali byť uložené v papierovom sáčku a spotrebované čo najrýchlejšie. Môžete ich tiež skladovať v chladničke po dobu až jedného týždňa.

Ak chcete predĺžiť ich životnosť, môžete ich usušiť tak, že ich položíte na slnečné svetlo a občas ich otočíte. Usušené smrže vydržia skladované vo vzduchotesnej nádobe až šesť mesiacov. Keď ich potom chcete použiť, jednoducho ich pokvapkajte trochou vody a počkajte.

Sušené huby je možné potom opätovne hydratovať namočením na 10–20 minút do teplej vody alebo mlieka.

Sušené smrže možno tiež zmraziť a neskôr použiť v polievkach alebo pyré.

Najlepšou metódou na ich zmrazenie je „rýchle zmrazenie“. Pustite na ne studenú vodu alebo ich vložte na niekoľko minút do vedra s vodou a nechajte ich namočiť, potom ich rozprestrite na plech a vložte do mrazničky. Po rozmrazení však môžu niekedy byť ľahko kašovité, takže je najlepšie ich zmrazovať po varení v pare alebo vyprážaní.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)