Špička obyčajná tvorí asi tie najzaujímavejšie obrazce v celom lese! Prečítajte si, prečo je opradená rôznymi mýtmi, ale aj ako si ju v kuchyni upraviť a aké jej časti sú jedlé.
Nechýba ani luxusný recept na krémové hubové rizoto!
Čo je špička obyčajná?
Je to huba, ku ktorej sa viaže noho mýtov a rozprávok. Tým dôvodom je najmä podoba, v ktorej vyrastajú.
Tieto huby tvoria pravidelné kruhy, kedy niektoré sú malé, ale na druhú stranu nájdeme aj také majúce priemer až 600 metrov.
Tieto huby sa najčastejšie vyskytujú v lesoch a trávnatých oblastiach.
Najlepšie ročné obdobie, kedy ich môžeme nájsť, je neskoré leto a začiatok jesene.
Ako špička obyčajná vyzerá?
- Rastie od apríla do novembra na lúkach, pastvinách, medziach, v parkoch, sadoch a záhradách, vo väčšine, väčšinou mimo lesa. Vyrastá predovšetkým po dažďoch.
- Klobúk je široký s hrbolčekom uprostred. Povrch klobúka je hladký, za vlhka okrový a lesklý, výnimočne s ružovými odtieňmi.
- Lupiny sú riedke, belavé až okrové.
- Noha je valcovitá, pružná. Má bielu až svetlo hnedú farbu a obvykle je svetlejšia ako klobúk.
- Dreň je belavá, pripomínajúca chrupavku.
- Vôňa je príjemná, hubová, niekedy mierne horkomandľová.
Mýty a príbehy
Možno sa pýtate, prečo je táto huba opradená rôznymi mýtmi. Jednak sú to zhluky, v ktorých vyrastá, a jednak je to pre anglický preklad, ktorý ľudovo znie „kúzelný víli kruh“.
V anglickom a keltskom folklóre, tieto huby vyrastali, potom čo tu tancovali víly alebo elfovia. V nemeckom folklóre boli tieto kruhy spojené s čarodejnicami. Verilo sa, že to bolo miesto, kde čarodejnice tancovali presne šesť mesiacov pred Halloweenom.
Ako špičky pripraviť?
Prvá vec, ktorú treba urobiť, je odstrániť stopku a nechať klobúčik v jednom kuse. Najjednoduchším spôsobom, ako to urobiť, je uchopiť stonku a otočením ju vybrať. |
Pokiaľ ide o čistenie, stačí ich opláchnuť v studenej vode, a potom ich pred varením nechať uschnúť. |
Sušenie je tiež hračka, nechajte ich na pulte a ony sami uschnú, alebo použite sušičku. |
Krémové rizoto so špičkami
- 250 g sušených špičiek
- 375 g ryže Arborio
- 1, 25 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 2 lyžice nakrájané šalotky
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 100 g strúhaného parmezánu
- 30 ml balzamikového octu
Postup
- Huby namočíme v horúcej vode, kým nie sú mäkké
- Sceďte a tekutinu, v ktorej boli namočené, použite do vývaru
- Na polovici masla a olivovom oleji huby zvoľna 10 minút restujte a dajte bokom
- Počas restovania húb priveďte do varu vývar
- Orestujete na zvyšnom masle a olivovom oleji šalotku, kým nebude mäkká a ľahko hnedá
- Pridajte ryžu a miešajte, kým sa ryža neobalí olejom
- Varte asi 1 minútu
- Pridajte 250 ml vriaceho vývaru a zmes neustále miešajte
- Keď ryža vývar nasiakne, pridajte ďalších 250 ml vývaru a pokračujte v miešaní
- Tento postup opakujte, pokiaľ nebude ryža uvarená
- Bude to trvať asi 30 minút (rizoto varené príliš rýchlo sa neuvarí rovnomerne a rizoto varené príliš pomaly bude lepkavé)
- Dobré rizoto je krémové, ale stále pevné na skus (al dente – viac o tomto pojme si prečítajte v našom článku )
- Asi 10 minút pred tým ako je rizoto hotové, pridáme odložené huby
- Asi 5 minút pred dovarením ryže pridajte parmezán a balzamikový ocot
Ak vás táto verzia nezaujala, vyskúšajte naše ďalšie skvelé recepty na rizoto s hubami !
Skladovanie
Čerstvo odtrhnuté huby vám vydržia približne 4 až 5 dní, pokiaľ ich budete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri teplote +2 až +5°C.
Zamrazené špičky, pokiaľ sú správne uskladnené v mrazničke, pri teplote minimálne -18 ° C, vydržia minimálne 18 mesiacov.
V slanom náleve majú trvanlivosť až 3 roky, ale musia byť skladované na chladnom, tmavom mieste.
Ak máte sušené špičky, tie vo vzduchotesnej nádobe vydržia až 2 roky.