Špička obyčajná je malá nenápadná huba, ktorá ale skvele chutí! Prečítajte si ako s ňou pracovať

Špička obyčajná tvorí asi tie najzaujímavejšie obrazce v celom lese! Prečítajte si, prečo je opradená rôznymi mýtmi, ale aj ako si ju v kuchyni upraviť a aké jej časti sú jedlé.

Nechýba ani luxusný recept na krémové hubové rizoto!

Čo je špička obyčajná?

Je to huba, ku ktorej sa viaže noho mýtov a rozprávok. Tým dôvodom je najmä podoba, v ktorej vyrastajú.

Tieto huby tvoria pravidelné kruhy, kedy niektoré sú malé, ale na druhú stranu nájdeme aj také majúce priemer až 600 metrov.

Tieto huby sa najčastejšie vyskytujú v lesoch a trávnatých oblastiach.

Najlepšie ročné obdobie, kedy ich môžeme nájsť, je neskoré leto a začiatok jesene.

Huba s vlnitým okrajom klobúka a bielymi lupene.
Zdroj: marylandbiodiversity.com

Ako špička obyčajná vyzerá?

  1. Rastie od apríla do novembra na lúkach, pastvinách, medziach, v parkoch, sadoch a záhradách, vo väčšine, väčšinou mimo lesa. Vyrastá predovšetkým po dažďoch.
  2. Klobúk je široký s hrbolčekom uprostred. Povrch klobúka je hladký, za vlhka okrový a lesklý, výnimočne s ružovými odtieňmi.
  3. Lupiny sú riedke, belavé až okrové.
  4. Noha je valcovitá, pružná. Má bielu až svetlo hnedú farbu a obvykle je svetlejšia ako klobúk.
  5. Dreň je belavá, pripomínajúca chrupavku.
  6. Vôňa je príjemná, hubová, niekedy mierne horkomandľová.
Kresba špičky obyčajnej vrátane jej prierezu.
Zdroj: mediastorehouse.co.uk

Mýty a príbehy

Možno sa pýtate, prečo je táto huba opradená rôznymi mýtmi. Jednak sú to zhluky, v ktorých vyrastá, a jednak je to pre anglický preklad, ktorý ľudovo znie „kúzelný víli kruh“.

V anglickom a keltskom folklóre, tieto huby vyrastali, potom čo tu tancovali víly alebo elfovia. V nemeckom folklóre boli tieto kruhy spojené s čarodejnicami. Verilo sa, že to bolo miesto, kde čarodejnice tancovali presne šesť mesiacov pred Halloweenom.

Pravidelný kruh, ktorý je tvorený bielymi hubami.
Zdroj: stuttgartdailyleader.com

Ako špičky pripraviť?

Prvá vec, ktorú treba urobiť, je odstrániť stopku a nechať klobúčik v jednom kuse. Najjednoduchším spôsobom, ako to urobiť, je uchopiť stonku a otočením ju vybrať.
Pokiaľ ide o čistenie, stačí ich opláchnuť v studenej vode, a potom ich pred varením nechať uschnúť.
Sušenie je tiež hračka, nechajte ich na pulte a ony sami uschnú, alebo použite sušičku.
Vysušené špičky vo veľkej drevenej debne.
Zdroj: foragerchef.com

Krémové rizoto so špičkami

  1. 250 g sušených špičiek
  2. 375 g ryže Arborio
  3. 1, 25 l kuracieho alebo zeleninového vývaru
  4. 2 lyžice nakrájané šalotky
  5. 3 lyžice masla
  6. 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  7. 100 g strúhaného parmezánu
  8. 30 ml balzamikového octu

Postup

  1. Huby namočíme v horúcej vode, kým nie sú mäkké
  2. Sceďte a tekutinu, v ktorej boli namočené, použite do vývaru
  3. Na polovici masla a olivovom oleji huby zvoľna 10 minút restujte a dajte bokom
  4. Počas restovania húb priveďte do varu vývar
  5. Orestujete na zvyšnom masle a olivovom oleji šalotku, kým nebude mäkká a ľahko hnedá
  6. Pridajte ryžu a miešajte, kým sa ryža neobalí olejom
  7. Varte asi 1 minútu
  8. Pridajte 250 ml vriaceho vývaru a zmes neustále miešajte
  9. Keď ryža vývar nasiakne, pridajte ďalších 250 ml vývaru a pokračujte v miešaní
  10. Tento postup opakujte, pokiaľ nebude ryža uvarená
  11. Bude to trvať asi 30 minút (rizoto varené príliš rýchlo sa neuvarí rovnomerne a rizoto varené príliš pomaly bude lepkavé)
  12. Dobré rizoto je krémové, ale stále pevné na skus (al dente – viac o tomto pojme si prečítajte v našom článku )
  13. Asi 10 minút pred tým ako je rizoto hotové, pridáme odložené huby
  14. Asi 5 minút pred dovarením ryže pridajte parmezán a balzamikový ocot

Ak vás táto verzia nezaujala, vyskúšajte naše ďalšie skvelé recepty na rizoto s hubami !

Krémové rizoto plné húb a zeleniny.
Zdroj: seriouseats.com

Skladovanie

Čerstvo odtrhnuté huby vám vydržia približne 4 až 5 dní, pokiaľ ich budete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri teplote +2 až +5°C.

Zamrazené špičky, pokiaľ sú správne uskladnené v mrazničke, pri teplote minimálne -18 ° C, vydržia minimálne 18 mesiacov.

V slanom náleve majú trvanlivosť až 3 roky, ale musia byť skladované na chladnom, tmavom mieste.

Ak máte sušené špičky, tie vo vzduchotesnej nádobe vydržia až 2 roky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)