Ktoré korenie vám počas pár sekúnd prevonia celý dom a navodí krásnu atmosféru? Hádate správne, je to škorica!
Tento druh korenia má široké spektrum využitia av tomto článku sa dozviete nielen ako s ňou pracovať, ale aj aké benefity z nej je možné čerpať!
Čo je škorica?
Jedná sa o prastaré korenie, ktoré pochádza z kôry niekoľkých druhov vždyzelených stromov. Hoci sa táto rastlina pestuje v celej Ázii, Európe a Severnej Amerike, najobľúbenejšie druhy škorice pochádzajú zo Srí Lanky a Číny.
V staroveku bola cenená ako pre svoju sladkú, ostrú a zmyselnú vôňu, tak pre jej typickú chuť. Starí Egypťania ju používali spolu s myrhou na balzamovanie mŕtvych a Rimania ju pálili na pohrebných hraniciach.
Počas stredoveku v Európe bola škorica ingrediencií, ktorú si vychutnávala iba elita. Postupom času sa pestovanie tohto vyhľadávaného korenia rozšírilo po celom svete.
Druhy škorice
Čínska škorica – odroda cassia, je najobľúbenejšou odrodou. Je typická pre svoje tmavé a hrubé tyčinky v tvare dvojitej špirály a horkosladkú, pálivo korenenú chuť. Vďaka vysokému obsahu esenciálneho oleja je tento typ najštiplavejšia odroda.
Vietnamská alebo saigonská škorica – tento typ má najvyššie hladiny škoricového aldehydu a kumarínu zo všetkých odrôd škorice. Táto odroda sa najčastejšie používa na ochutenie vývaru pho a ďalších typických vietnamských polievok.
Indonézska škorica – pochádza z juhovýchodnej Ázie a je menej pikantná ako čínska a vietnamská odroda. Jej hrubé tyčinky sú zvonku červenohnedá a zvnútra šedohnedá. Indonézska škorica sa používa v hovädzom rendangu (indonézsky sviatočný pokrm).
Cejlónska alebo pravá škorica – je pôvodom zo Srí Lanky. Jej tyčinky sú tenké, krehké a hladké, s jedinou špirálou, ktorá je zvonku akoby opálená a vo vnútri je tmavo červenohnedá. Pokiaľ ide o chuť, je jemnejšia ako čínska odroda a môžeme chutiť viac kvetinových a klinčekových tónov.
Zdravotné účinky mletej škorice
Tomuto voňavému koreniu sa pripisujú antibakteriálne, antimikrobiálne, antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Ľudia ju používajú na liečbu uhryznutia hmyzom, zmierňuje príznaky infekcie močových ciest a upokojuje symptómy reumatoidnej artritídy.
Štúdie skúmali možnosť, že škorica môže pomôcť pri regulovaní hladiny cukru v krvi, zlepšení vysokého cholesterolu, v boji proti demencii a dokonca aj pri liečbe roztrúsenej sklerózy.
Čo sa teda so škoricou dá liečiť:
- Antivírusové, antibakteriálne a protiplesňové účinky
Výrazná vôňa a chuť škorice pochádza z esenciálnych olejov obsiahnutých v kôre, nazývaných cinnamaldehyd, ktoré majú tieto vlastnosti.
- Podporuje zdravie čriev
Má prebiotické vlastnosti, ktoré sú produkované baktériami, ktoré stoja za rovnováhou a dobrým fungovaním vášho čreva. Podporujú zdravé trávenie a zmierňujú akékoľvek zažívacie problémy.
- Reguluje krvný tlak
Konzumácia škorice je spojená s krátkodobým znížením krvného tlaku.
- Znižuje hladinu cukru v krvi a riziko cukrovky 2. typu
Škorica je známa tým, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
- Bojuje proti starnutiu mozgu
Škorica obsahuje dve zlúčeniny, ktoré zrejme podporujú tvorbu určitého typu proteínu, ktorý dokáže potlačiť príznaky chorôb, ako je Alzheimerova choroba.
Nežiaduce a vedľajšie účinky škorice
Každý, kto si pamätá takzvanú škoricovú výzvu, vie, že neuvážená konzumácia korenia môže viesť k uduseniu, zvracaniu a ťažkostiam s dýchaním.
Existuje tu však aj ďalšie zdravotné riziko, ktoré zahŕňa vonnú zlúčeninu kumarín, ktorá sa v niektorých krajinách používa ako náhrada vanilky. Vo vysokých dávkach (naozaj vysokých) môže kumarín viesť u citlivých jedincov k poškodeniu pečene.
Ale denná dávka, ktorá sa pohybuje okolo 3 gramov, pre váš organizmus nemá žiadne negatívne účinky.
Nutričné hodnoty škorice (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
6 kcal | 2 g | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g | 0 g | 0 mg |
Obsah vitamínov a minerálov na 100 g
Draslík | Vápnik | Horčík | Fosfor | Vitamín K |
11 mg | 26 mg | 2 mg | 2 mg | 1 mg |
Na čo a kde sa škorica používa?
Mletá škorica – pridajte ju do pokrmov, ktoré si pripravujte na raňajky ako je ovsená alebo ryžová kaša. Je možné ju primiešať do ďalších potravín alebo s ňou posypať pečivo, dezerty, slané pokrmy a nápoje.
Doplnky stravy – sa predávajú vo forme tabletiek a kapsúl a užívajú sa na možné liečebné účely, ako tie, ktoré sú uvedené vyššie.
Tyčinky škoricovej kôry – sa skvele hodia na namáčanie v šálke čaju, kávy alebo horúceho muštu alebo ich hodíte do pomalého hrnca s mäsom.
Tipy na recepty so škoricou
- Vyrobte si vlastnú medovú granolu
- Upečte si voňavé pečivo (napríklad tieto nadýchané škoricové slimáky )
- Pečená tekvica
- Kuracie shawarma
- Indické kura na masle (pripravte si butter chicken podľa našej receptúry )
- Hovädzie chilli con carne
- Pečivo, ako sú škoricové rožky a buchty
- Sušienky, rožky a baklava (vyskúšajte tento recept na nefalšovanú baklavu )
- Jablčné dezerty – ako sú pečené jablká, alebo jablkový koláč so škoričnou posýpkou
- Čerešňovú bublaninu so škoricou
- Francúzsky toast
- Churros ( najlepšie recepty na vyprážaný dezert churros nájdete len u nás)
- Teplé nápoje – varené víno, grog, horúca čokoláda alebo korenený jablkový mušt
Kvôli svojej prenikavej, intenzívnej a typickej vôni sa tyčinky a jej esenciálny olej používa do vonných vrecúšok alebo osviežovačov miestnosti.
Niektorí ľudia používajú olej zo škorice proti zápachu z úst alebo na liečbu bolestí zubov a infekcií v ústnej dutine.
Ako škoricu skladovať?
Tyčinky alebo prášok skladujte na chladnom a tmavom mieste vo vzduchotesnej nádobe, aby ste zachovali jej čerstvosť. Mletá škorica vydrží asi šesť mesiacov, zatiaľ čo tyčinky zostanú čerstvé asi jeden rok, pokiaľ sú takto skladované. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť škorice, skladujte ju v chladničke.