Soľ je bežnou súčasťou každého receptu. Ale viete prečo to tak je? Prečo je nevyhnutné s ňou každý pokrm dochucovať?
Tento obsiahly článok vám prezradí všetky dôležité informácie, bez ktorých sa v kuchyni, ale aj bežnom živote nezaobídete!
Čo je soľ?
Pokiaľ sa na to pozrieme z vedeckého hľadiska, jedná sa o chemickú zlúčeninu chloridu sodného (NaCl). Je to hlavná minerálna zložka v morskej vode a jedna z najstarších metód korenia a konzervácie potravín, ktoré ľudstvo pozná.
Ako sa získava?
Soľ sa získava buď z morskej vody, alebo sa spracováva v soľných baniach. Prírodná horninová forma chloridu sodného je známa ako halit.
Zdravotné prínosy soli
Sodík je základná živina a je potrebný na kontrolu krvného tlaku a príjmu tekutín.
Vyvážený príjem soli je dôležitou súčasťou zdravého stravovania.
Napomáha správnej funkcii štítnej žľazy
Vaša štítna žľaza zohráva dôležitú úlohu k správnemu fungovaniu metabolizmu, a aby vaša štítna žľaza správne fungovala, potrebuje minerál jód, ktorý je súčasťou soli.
Udržuje telo hydratované
Vaše bunky, svaly a tkanivá potrebujú vodu a soľ pomáha týmto častiam tela udržiavať správne množstvo tekutín. Nedostatočná hydratácia spôsobuje svalové kŕče, závraty a únavu.
Zdravotné riziká
Pokiaľ jete príliš veľa soli, sodík sa hromadí vo vašom systéme a vaše telo zadržuje prebytočnú vodu, čo môže spôsobiť nadúvanie.
Prebytočná voda vo vašom tele môže spôsobiť zvýšený tlak na vaše srdce a krvné cievy, a to môže byť hlavnou príčinou srdcového infarktu a mŕtvice.
Druhy soli
Epsomská soľ | Bola prvýkrát objavená v Epsom v Anglicku. Upokojuje boľavé svaly a urýchľuje ich zotavenie, keď sa pridá do kúpeľa. Technicky to, ale nie je soľ – je to kryštalická forma síranu horečnatého, ktorá vyzerá ako soľ. NIE JE URČENÁ NA KONZUMÁCIU! |
Košer soľ | je obľúbenou prísadou, vďaka svojej ľahkej, ale hrubej textúre. |
Morská soľ | je výsledkom odparenej morskej vody. Hoci je morská soľ hrubšia ako bežná stolná soľ, je na dotyk podstatne jemnejšia ako kóšer soľ. |
Kamenná soľ | Je známa aj ako halit, a je prirodzenou formou soli. |
Fleur de sel | je špeciálna, starostlivo ručne hrabaná soľ v prílivových oblastiach v Bretónsku vo Francúzsku |
Kuchynská soľ | je získavaná v podzemných ložiskách soli. Jedná sa o pravdepodobne najznámejší typ soli a býva obohatená o jód. |
Hrubozrnná soľ | najlepšie sa používa ako ozdoba na dozdobenie grilovaného mäsa, alebo pečenej zeleniny. |
Himalájska ružová soľ | je to ručne zberaná zo soľnej bane Khewra hlboko v Himalájskych horách v Pakistane a je pozoruhodná pre svoju červenkastú farbu. Himalájska soľ obsahuje všetkých 84 prírodných minerálov nachádzajúcich sa v ľudskom tele. |
Čierna soľ | nepálska čierna soľ má základ v himalájskej ružovej soli, ale je doplnená o zmes bylín, celého korenia a dreveného uhlia a pred uskladnením sa vypaľuje v rozpálenej peci. Výsledkom je červenkastý odtieň a hlboko dymová chuť. |
Havajská soľ | čierny typ je kombináciou morskej soli a aktívneho uhlia, zatiaľ čo červený typ je nerafinovaná morská soľ kombinovaná s červeným vulkanickým ílom, vďaka čomu je bohatá na železo. |
Keltská šedá soľ | známa tiež ako „sel gris“ sa získava pozdĺž francúzskeho pobrežia. |
Údená soľ | Sa dva týždne udiala na dreve, čím získala arómu dreva, na ktorom bola údená. |
Nakladacia soľ | neobsahuje jód a žiadne minerály. Používa sa na zaváranie zeleniny, ako sú uhorky. |
Na čo sa soľ používa?
Konzervovanie potravín
Nasoľovanie je jednou z najstarších metód konzervácie potravín. Mikróby, ktorí stoja za kazením potravín, na svoje množenie potrebujú vlhkosť a soľ vlhkosť z jedla odvádza.
Vytvára textúru potravín
Väčšina ľudí si neuvedomuje, že soľ zohráva veľkú úlohu pri vytváraní textúry potravín. Napríklad pri výrobe kvasnicového chleba množstvo soli výrazne ovplyvňuje rýchlosť kvasenia droždia a tvorbu lepku, oboje výrazne ovplyvní výslednú štruktúru chleba.
Pri spracovávaní mäsových výrobkoch soľ pomáha zadržiavať vlhkosť, a preto nie je potrebné pridávať viac nasýtených tukov.
Zvýrazňuje chuť
Jedlám nepridáva iba slanosť, ale tiež môže tiež ovplyvňuje ďalšie chute, ako je sladká a horká.
V malom množstve posilní sladkosť, preto sa niekedy sype na čerstvé ovocie alebo sa pridáva do cukríkov. Tiež pôsobí horkosti, preto sa často používa na „odhorčenie“ kapustovitej zeleniny (ako je brokolica) a olív.
Skúste, pred prípravou týchto lahodných brokolicových nátierok , zeleninu najskôr posoliť a uvidíte, že výsledná nátierka bude mať úplne odlišnú chuť!
Zdroj živín
Sodík je potrebný na vedenie nervových vzruchov a udržanie správnej rovnováhy minerálov a vody v tele.
Zvýrazňovač farieb
Prítomnosť soli pomáha podporovať a udržiavať farbu potravín a zabraňuje jej zošednutiu alebo vyblednutiu. Ale tiež podporuje karamelizáciu v chlebovej kôrky, čo jej pomáha získať zlatistú farbu.
Ako správne soliť?
Pokiaľ je v recepte jednoducho uvedené „pridajte soľ podľa chuti“, možno sa pýtate, koľko soli pridať, aby to bolo tak akurát.
Použite tento všeobecný návod, ktorý vám pomôže jedlo správne osoliť a podporiť prirodzenú chuť jedla.
- 1 čajová lyžička na 1l polievky alebo omáčky
- 2 čajové lyžičky na 500 g do vykosteného surového mäsa
- 1 čajová lyžička na 1 kg múky na výrobu cesta
- 1 čajová lyžička na 500 ml tekutiny na varenie pohánky, kuskusu atď.
- 1 čajová lyžička na 750 ml vody na varenie zeleniny
- 1 polievková lyžica na 2 litre vody na cestoviny a pripravte si ich podľa nášho článku správne al dente
Pred varením
Nasolením zeleniny, ako je uhorka alebo kapusta, pred pridaním do šalátu ich zbavíte vlhkosti, ktorá spôsobuje, že vašu zálievku objavíte na dne šalátovej misy, nie na zelenine
Osolením mäsa pred samotnou tepelnou úpravou, vytiahnete z mäsa šťavu bohatú na bielkoviny, ktorá počas grilovania alebo pečenia vystúpi na jeho povrch a vytvorí chrumkavú kôrku.
Pri namáčaní sušených fazule pred varením pridajte 2 lyžičky. Tým sa výrazne skráti čas ich varenia a vy si budete môcť vychutnať tieto recepty na fazuľové šaláty o niečo rýchlejšie.
- Používajte kuchynskú soľ
Počas varenia
Osolením vody pred varením alebo blanšírovaním zeleniny sa zrýchľuje proces varenia. Osolením vody tiež minimalizujete stratu živín.
Solenie vody pred varením cestovín alebo zemiakov zlepšuje ich chuť. Zároveň, keď sa sušené cestoviny pridajú do vriacej vody, škrob na povrchu vytvorí želatínu a stanú sa lepkavými a lepšie na seba priľnú omáčku.
- Ochucujte kóšer solí
Po varení
Pokiaľ soľ pridávate iba na ochutenie, týmto spôsobom dosiahnete najväčší chuťový zážitok.
- Na dochutenie používajte fleur de sel, keltskú šedú soľ, hrubozrnnú soľ a niektoré ochutené soli
Pečenie
Pridanie štipky soli do cesta nedodá koláču slanú chuť, ale zníži sa tým jeho horkosť a umožňuje, aby sa prejavili sladké chute a prejaví sa ich komplexnosť.
Pridajte štipku soli aj do náplne do koláča náplne, ovocného tvarohu, džemu a želé, aby ste zvýraznili ovocnú chuť.
Malá štipka soli v recepte s čokoládou môže vylepšiť celkovú chuť sladkého pokrmu (skúste to v týchto receptoch na čokoládové suflé ). Slaný karamel hovorí sám za seba.
Soľ tiež ovplyvňuje krehkosť cesta. Chemické procesy a reakcie spôsobujú, že cesto je pevnejšie a pružnejšie.
- Na pečenie je možné použiť kuchynskú, morskú alebo kóšer soľ
Domáca bylinková soľ
Ingrediencie
- 250 g hrubej morskej soli
- 60 g sušenej petržlenovej vňate
- 60 g sušeného rozmarínu
- 60 g sušeného tymiánu
- 60 g sušeného oregana
- 60 g sušeného granulovaného cesnaku
Postup
- Zmiešajte soľ a sušené bylinky vo veľkej mise.
- Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne premiešali
Skladovanie
Soľ by mala byť skladovaná vo vzduchotesnej nádobe na chladnom, suchom a tmavom mieste.
Plast je skvelým materiálom na ochranu soli pred vlhkosťou a dá sa v ňom skladovať neobmedzene dlho bez toho, aby stratila svoje vlastnosti.