Slnečnica, ozdoba každej záhrady aj plodina s rôznorodým využitím

Či ju vidíme na poli, záhrade alebo vo váze, jej nádherné žlté kvety priťahujú našu pozornosť.

Slnečnica si nie je možné nevšimnúť.

Jej semienka sú považované za zdravú pochutinu, olej, ktorý sa z nich získava, používame na vyprážanie.

Je ale slnečnicový olej zdravý?

Do akých rozmanitých pokrmov je možné semienka pridať na oživenie?

Objavte s nami všetky tajomstvá tejto jedinečnej rastliny.

Slnečnica a jej druhy

Na svete existuje viac ako šesťdesiat rôznych druhov slnečníc, ktoré sa vyskytujú v rôznych veľkostiach, tvaroch a majú rôzne farby od žiarivo žltej až po ohnivo červenú. Dvoma najdôležitejšími druhmi, ktoré sa pestujú po celom svete, sú:

  • slnečnica ročná alebo Helianthus annuus – pestuje sa predovšetkým za účelom získavania slnečnicových semienok a oleja

  • slnečnica topinambur alebo Helianthus tuberosus – pestuje sa kvôli svojim hľuzám, ktoré pripomínajú zemiaky
Slnečnicové semienka lúpané a nelúpané.
zdroj: healthifyme.com

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka nie sú vhodnou potravou iba pre vtáky či hlodavce, ale aj pre ľudstvo. Technicky vzaté ide o plody slnečnice ročné. Jeden veľký kvet slnečnice môže obsahovať až 2 000 semien. Slnečnicové semená sa zberajú zo zaschnutých kvetov, keď vyzerajú bucľaté a ľahko sa uvoľňujú. Čiernobielu pruhovaná šupka sa nekonzumuje. Semienka majú jemnú orieškovú chuť a dajú sa kúpiť v dvoch podobách.

  • Slnečnicové semienka nelúpané – semienko je ukryté v čiernej šupke s bielymi pruhmi, ktorá sa pred konzumáciou odstráni. Na zvýraznenie chuti sa často praží, môžete ich však kúpiť aj surová.

  • Slnečnicové semienka lúpané – niekedy označované tiež ako slnečnicové jadrá. Jedná sa o semienko bez šupky. Opäť ich možno konzumovať surová či pražená.

Semienka je vhodné skladovať na chladnom, suchom a tmavom mieste vo vzduchotesných nádobách, pretože sú náchylné na žltnutie. Trvanlivosť je možné predĺžiť zmrazením.

Ako konzumovať slnečnicové semienka

  • Slnečnicové semienka sa často pridávajú do najrôznejších zdravých raňajkových zmesí, granoly či müsli tyčiniek. Receptov existuje nespočetné množstvo, najlepšie sa kombinujú s ovsenými vločkami, orechmi a ďalšími druhmi semienok. Spoločne s ovocím či orieškami ich môžete konzumovať aj v domácom jogurte .

  • Pokiaľ máte radi rozmanité zeleninové šaláty, slnečnicové semienka do nich môžete bez problémov prisypať. Okrem toho, že fungujú ako dekorácia, dodajú šalátom aj množstvo živín. Podobne môžete semienka použiť aj v receptoch na šaláty s kuracím mäsom alebo s tuniakom.

  • Nielen vegetariáni ocenia ich použitie do zmesí na prípravu zeleninových burgerov, fašírok či placiek. Použiť ich možno tiež na dusenú či grilovanú zeleninu.

  • Na pečenie môžete využiť ako slnečnicovú múku, tak aj samotné semienka. Domáci chlieb, žemle či ďalšie pochúťky sa nimi dajú nielen ozdobiť, ale jednoducho ich možno pridať tiež do cesta podobne ako oriešky.

  • Pražené slnečnicové semienka sa hodia na ozdobu najrôznejších krémových polievok , napríklad tekvicového, mrkvového, pórového či brokolicového krému.

  • Originálne použitie ponúkajú rozomleté slnečnicové semienka, ktoré možno použiť napríklad na obalenie rýb.

  • Spoločne s ďalšími semienkami, orechmi a bylinkami môžete slnečnicové semienka použiť na prípravu domáceho pesta.
Polievka so slnečnicovými semienkami.
zdroj: delicious.com.au

Slnečnicový olej

Slnečnicový olej sa vyrába lisovaním slnečnicových semien a extrakciou oleja. Obvykle sa používa na pečenie, vyprážanie a fritovanie. Potenciálne prínosy slnečnicového oleja závisia od jeho druhu, zloženia a používaného množstva. Olej by mal byť skladovaný v uzavretej fľaši na chladnom a suchom mieste.

Slnečnicový olej obsahuje predovšetkým kyselinu linolovú a olejovú. Kyselina linolová je omega-6 polynenasýtená mastná kyselina, kyselina olejová je omega-9 mononenasýtená mastná kyselina. Existujú aj druhy, ktoré obsahujú kyselinu stearovú. Tie sa používajú v mnohých spracovaných výrobkoch a pri priemyselnom smažení.

Slnečnicový olej v sklenenom krčahu.
zdroj: eatingwell.com

Dymový bod

Negatívnym aspektom slnečnicového oleja je uvoľňovanie potenciálne toxických zlúčenín pri opakovanom zahrievaní nad teplotu 180 °C, napríklad pri fritovaní. Slnečnicový olej má síce vysoký dymový bod zafajčenia, čo je teplota, pri ktorej začína fajčiť a rozkladať sa, ale vysoký dymový bod a nezodpovedá tepelnej stabilite oleja.

Jedna štúdia zistila, že slnečnicový olej uvoľňoval v porovnaní s ostatnými rastlinnými olejmi pri troch typoch techník vyprážania najvyššie množstvo aldehydov. Aldehydy sú toxické zlúčeniny, ktoré môžu poškodzovať DNA, a prispievať tak k rôznym ochoreniam.

Slnečnicový olej a ostatné oleje

Z tohto dôvodu je vhodnejšie na vyprážanie používať slnečnicový olej s vysokým obsahom kyseliny olejovej a nižším obsahom kyseliny linolovej. Olivový a avokádový olej sú tiež bohaté na mononenasýtenú kyselinu olejovú a pri zahrievaní sú menej toxické. Oleje s nízkym obsahom polynenasýtených mastných kyselín, ako je aj repkový, sú pri varení stabilnejšie ako slnečnicový olej s vysokým obsahom kyseliny linolovej.

Rôzne druhy rastlinných olejov.
zdroj: dawn.com

Porovnanie slnečnicového oleja s ostatnými olejmi, ktoré v kuchyni často používame, teda repkovým a olivovým.

Slnečnicový olej
100 g
Repkový olej
100 g
Olivový olej
100 g
Energia 884 kcal 884 kcal 884 kcal
Mononenasýtené mastné kyseliny 19,5 g 63,3 g 73 g
Viacnenasýtené mastné kyseliny 65,7 g 28,1 g 10,5 g
Nasýtené mastné kyseliny 10,3 g 7,36 g 13,8 g

Topinambur

Topinambury sú hľuzy slnečnice topinambur, ktoré vzhľadovo pripomínajúce koreň zázvoru. Názov bol odvodený od juhoamerického kmeňa Tupinambov, od ktorého ich kedysi získali francúzski kolonisti. Niekedy sa im hovorí aj židovské zemiaky alebo jeruzalemský artičok. Vzhľadom na to, že tieto hľuzy na rozdiel od klasických zemiakov neobsahujú škrob, sú vhodné aj pre diabetikov. Topinambur je možné konzumovať surový aj tepelne spracovaný, napríklad varený, pečený, vyprážaný či grilovaný.

  • Nastrúhané surové topinambury je možné pridávať do najrôznejších nátierok a šalátov. Často sa kombinujú spoločne s jogurtom, majonézou či tatárskou omáčkou a citrónovou šťavou.

  • Surová šťava z topinamburov je možné piť len tak, alebo v kombinácii s ďalšími zeleninovými či ovocnými šťavami.

  • Podobne ako zemiaky je možné rozmanitými spôsobmi variť, piecť, zapekať či smažiť ako hranolky. Pripraviť z nich ide aj kaše či placky podobné zemiakom. Používať ich možno ako olúpané, tak so šupkou.

  • Zaujímavé je ich nakladanie do sladkokyslého nálevu, podobne ako v prípade uhoriek.
Topinambury pripravené na olúpanie.
zdroj: verywellfit.com

Topinambury verzus zemiaky

Z hľadiska topinamburov je zaujímavé ich porovnanie s klasickými zemiakmi, batátmi a artičokami, ku ktorým sú často pripodobňované.

Topinambur surový so šupkou
100 g
Zemiaky surové so šupkou
100 g
Batáty surové so šupkou
100 g
Artičok surový
100 g
Energia 73 kcal 77 kcal 86 kcal 47 kcal
Voda 78 g 79 g 77,3 g 84,9 g
Sacharidy 17,4 g 17,5 g 20,1 g 10,5 g
Bielkoviny 2 g 2,05 g 1,57 g 3,27 g
Tuky 0,01 g 0,09 g 0,05 g 0,15 g
Vláknina 1,6 g 2,1 g 3 g 5,4 g

Topinambur surový so šupkou
100 g
Zemiaky surové so šupkou
100 g
Batáty surové so šupkou
100 g
Artičok surový
100 g
Vitamín C 4 mg 19,7 mg 2,4 mg 11,7 mg
Vitamín B1 0,2 mg 0,081 mg 0,078 mg 0,072 mg
Vitamín B2 0,06 mg 0,032 mg 0,061 mg 0,066 mg
Vitamín B3 1,3 mg 1,06 mg 0,557 mg 1,05 mg
Vitamín B6 0,077 mg 0, 298 mg 0,209 mg 0,116 mg
Draslík 429 mg 425 mg 337 mg 370 mg
Fosfor 78 mg 57 mg 47 mg 90 mg
Horčík 17 mg 23 mg 25 mg 60 mg
Vápnik 14 mg 12 mg 30 mg 44 mg
Železo 3,4 mg 0,81 mg 0,61 mg 1,28 mg

Čo obsahuje slnečnica

Slnečnica je veľmi bohatá na rozmanité živiny, predovšetkým na zdravé tuky, prospešné rastlinné zlúčeniny a niekoľko vitamínov a minerálov. Z minerálnych látok vyniká predovšetkým vysokým obsahom mangánu, medi, selénu a zinku. Z vitamínov je bohatá na celú škálu vitamínov skupiny B a vitamín E.

Nutričné hodnoty slnečnicových semienok

Zaujímavé je porovnanie slnečnicových semienok s ostatnými obľúbenými typmi semienok, ako sú tekvicové, ľanové, sezamové a chia.

Slnečnicové semienka
100 g
Tekvicové semienka
100 g
Sezamové semienka
100 g
Ľanové semienka 100 g Chia semienka 100 g
Energia 584 kcal 559 kcal 573 kcal 534 kcal 486 kcal
Voda 4,73 g 5,23 g 4,69 g 6,96 g 5,8 g
Sacharidy 20 g 10,7 g 23,4 g 28,9 g 42,1 g
Bielkoviny 20,8 g 30,2 g 17,7 g 18,3 g 16,5 g
Tuky 51,5 g 49 g 49,7 g 42,2 g 30,7 g
Vláknina 8,6 g 6 g 11,8 g 27,3 g 34,4 g
Rôzne druhy semienok v drevených lyžičkách.
zdroj: krishijargan.com

Vitamíny a minerály

Slnečnicové semienka
100 g
Tekvicové semienka
100 g
Sezamové semienka
100 g
Ľanové semienka 100 g Chia semienka 100 g
Vitamín B1 1,48 mg 0,273 mg 0,791 mg 1,64 mg 0,62 mg
Vitamín B2 0,355 mg 0,153 mg 0,247 mg 0,161 mg 0,17 mg
Vitamín B3 8,34 mg 4,99 mg 4,52 mg 3,08 mg 8,83 mg
Vitamín B5 1,13 mg 0,75 mg 0,05 mg 0,985 mg
Vitamín B6 1,34 mg 0,143 mg 0,79 mg 0,473 mg
Vitamín C 1,4 mg 1,9 mg 0,6 mg 1,6 mg
Vitamín E 35,2 mg 2,18 mg 0,25 mg 0,31 mg
Draslík 645 mg 809 mg 468 mg 813 mg 407 mg
Fosfor 660 mg 1230 mg 629 mg 642 mg 860 mg
Horčík 325 mg 592 mg 351 mg 392 mg 335 mg
Mangán 1,95 mg 4,54 mg 2,46 mg 2,48 mg 2,72 mg
Vápnik 78 mg 46 mg 975 mg 255 mg 631 mg
Zinok 5 mg 7,81 mg 7,75 mg 4,34 mg 4,58 mg
Železo 5,25 mg 8,82 mg 14,6 mg 5,73 mg 7,72 mg

So slnečnicou v kuchyni

Vedeli ste, že zo slnečnice môžete konzumovať oveľa viac len semená? Pochutnať si totiž môžete ako na pukoch slnečníc, tak na okvetných lístkoch zrelých kvetov. Jedlé sú aj stonky, ktoré pripomínajú stopkatý zeler, a list. Mladé listy sú mäkké a jemné, staršie listy môžu byť trochu tvrdé a vláknité. Možno ich pridať surové do šalátov alebo uvariť podobne ako špenát. Zaliatím listov horúcou vodou získate slnečnicový čaj.

Puky sú najlepšie varené, skúste ich ľahko spariť alebo blanšírovať. Na masle s trochou cesnaku a soli získate jednoduchú prílohu, ktorá chutí ako artičok. Len nezabudnite pred varením odstrániť zelené časti okolo základne púčika. Jedlé sú aj okvetné lístky slnečnice. Stačí ich otrhať a pridať do šalátov. Slnečnicové klíčky majú sviežu chuť, skvele sa hodia do šalátov, nátierok, na ozdobu alebo ako príloha.

Tanier s pečeným kvetom slnečnice.
zdroj: pittsburghmagazine.com

Slnečnica a zdravie

Slnečnica je bohatá na zdravé tuky, prospešné rastlinné zlúčeniny a niekoľko vitamínov a minerálov. Tieto živiny môžu hrať úlohu pri znižovaní rizika bežných zdravotných problémov, vrátane srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. Aké konkrétne účinky na naše zdravie máme na mysli?

  • Kardiovaskulárne ochorenia a cukrovka – vzhľadom na obsah vitamínu E, horčíka, a linolové mastné kyseliny pomáhajú slnečnicové semienka znižovať krvný tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Okrem toho semienka obsahujú špeciálne rastlinné látky, ktoré blokujú enzým spôsobujúce zužovanie ciev. Kardiovaskulárnym ochoreniam pomáha predchádzať aj slnečnicový olej s vysokým obsahom kyseliny olejovej, ktorý znižuje hladinu zlého cholesterolu a triglyceridov v krvi.

  • Zápaly – zatiaľ čo krátkodobý zápal je prirodzenou imunitnou reakciou, chronický zápal je rizikovým faktorom mnohých chronických ochorení. Napríklad zvýšená hladina zápalového markeru C-reaktívneho proteínu v krvi je spojená so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. Semienka pomáhajú jeho hladinu účinne znižovať.

  • Antioxidanty – slnečnicové semienka obsahujú celý rad antioxidačných látok vrátane kyseliny chlorogenovej, vitamínu E a ďalších. Strava s vysokým obsahom antioxidantov je spájaná s nižším rizikom chronických ochorení.

  • Zníženie stresu – vysoký obsah horčíka v slnečnicových semienkach je skvelý na upokojenie nervov a uvoľnenie svalov. Horčík pomáha regulovať nadmernú aktiváciu nervových buniek, ktorú v tele spôsobuje vápnik. Príliš veľa vápnika môže viesť k bolestiam hlavy, migrénam a napätiu.

Potenciálne riziká slnečnicových semienok

  • Sodík – ak si strážite príjem soli, majte na pamäti, že šupky, ktoré ľudia bežne cmúľajú, než ich rozlúsknu, sú často obalené v soli.

  • Kadmium – slnečnice majú tendenciu prijímať kadmium z pôdy a ukladať ho do semien. Tento ťažký kov môže pri dlhodobom pôsobení vysokého množstva poškodiť obličky.

  • Nevoľnosť a zažívacie problémy – zjedenie veľkého množstva semienok naraz môže mať za následok zápchu. Aj z tohto dôvodu sa odporúča neprekračovať množstvo 30 gramov denne. Iné zažívacie problémy môže spôsobiť konzumácia zle skladovaných semienok, v ktorých došlo k žltnutiu oleja.

  • Alergia – alergia na slnečnicové semienka a ďalšie výrobky je pomerne vzácna, ale môže sa objaviť.

Potenciálne riziká slnečnicového oleja

Hoci mnohé dôkazy naznačujú, že slnečnicový olej je zdraviu prospešný, existujú obavy, že môže byť spojený aj s negatívnymi zdravotnými dôsledkami. Druhy slnečnicového oleja, ktoré nemajú vysoký obsah kyseliny olejovej, obsahujú viac kyseliny linolovej. Tá sa v tele premieňa na kyselinu arachidónovú, ktorá môže vytvárať zápalové markery a signálne zlúčeniny, ktoré podporujú priberanie na váhe. Ďalšie potenciálne nevýhody slnečnicového oleja súvisia s jeho prílišným zahrievaním.

Múka zo slnečnicových semienok.
zdroj: thekitchn.com

Produkty zo slnečnice

Okrem oleja sa slnečnicové semená používajú aj na výrobu liekov, farieb či bionafty a rovnako ako krmivo pre hospodárske zvieratá. V tomto prípade sa využívajú predovšetkým zvyšky semien, ktoré zostanú po získaní oleja.

Slnečnicový olej je pravdepodobne prvým produktom získaným zo slnečnicových semien, ktorý sa nám všetkým vybaví. Možností jeho využitia v kuchyni je nespočetné množstvo. Olej sa ale využíva tiež v lekárstve na výrobu radu mastí av kozmetickom priemysle.

Slnečnicová múka je ďalším výrobkom, ktorý je možné zo semienok získať. Najprv sa zo semien vylisuje olej az odtučnenej sušiny sa následne namelie múka. Je skvelým pomocníkom predovšetkým pri pečení. Použiť ju možno samotnú alebo v kombinácii s inými múkami. Cestu dodá nielen inú chuť, ale aj vláčnosť a zníži obsah lepku, pretože je bezlepková. Pridať ju možno do ciest sladkých aj slaných, často sa pridáva do cesta pri pečení chleba.

Slnečnicové maslo je možné zakúpiť alebo si ho jednoducho pripraviť aj doma. Stačí slnečnicové semienka rozmixovať v kuchynskom robote. V prípade, že chcete získať tekutejšiu konzistenciu, môžete k semienkam pridať malé množstvo kokosového oleja. Vzniknutú pastu preložte do pohára a uložte do chladničky. Maslo sa hodí na mazanie aj pečenie.

Slnečnicové farbivo zo žiarivo žltých okvetných lístkov je možné získať prírodné farbivo, ktoré možno použiť na bavlnu, ľan alebo hodváb. Stačí okvetné lístky zaliať vodou a povariť.

Zber semienok z kvetu.
zdroj: thekidshouldseethis.com

Pestovanie a zaujímavosti

Slnečnica patrí do čeľade hviezdicovitých. Jej veľkosť aj farba kvetov závisí od druhu. Slnečnica ročná môže dosahovať výšku až okolo 3 metrov a jej kvet môže mať až 30 centimetrov v priemere. V skutočnosti sa nejedná o jeden kvet, ale o kvetenstvo, ktoré je zložené z viacerých kvetov. Najväčším producentom slnečnicových semien je v súčasnej dobe Rusko, nasledované Ukrajinou a krajinami Európskej únie. Mimo Európy sa slnečnica hojne pestuje aj v Argentíne, Číne či Turecku.

Pochádza zo Severnej Ameriky, kde bola domestikovaná indiánskymi kmeňmi už 3 000 rokov pred nl a používala sa ako potravina, farbivo, dekorácia, liek aj stavebný materiál. Španielski objavitelia ju potom v 16. storočí priviezli do Európy, kde sa stala obľúbeným dekoratívnym kvetom. Pestovať za účelom výroby oleja sa v Európe začala až v 18. storočí.

Rozkvitnuté slnečnicové pole.
zdroj: lifeinitaly.com

Slnečnica a otáčanie za slnkom

Vďaka svojmu obriemu kvetu a žiarivo žltej farbe našim predkom pripomínala slnko. Vlastné meno Helianthus potom pochádza z gréckych slov helios alebo slnko a anthos alebo kvet. To však nie je jediné spojenie, ktoré má tento žiarivý kvet so svojou rovnomennou hviezdou. Je známe, že keď slnko putuje počas dňa po oblohe, slnečnica otáča hlavu a sleduje jeho pohyb. Tomuto javu sa hovorí heliotropizmus.

V skutočnosti to platí iba pre puky slnečnice, rozvinuté kvety väčšinou zostávajú natočené po celú dobu na východ. Vďaka tomu, že sa slnečnice naťahujú k slnku a oddane sledujú jeho pohyb, sa stali symbolom vernosti, oddanosti a obdivu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)