Brusnice sú malé, ale pre naše telo veľmi užitočné.
Aké zázračné látky obsahujú?
V čom tkvie výnimočnosť tejto plodiny?
Všetko sa dozviete v tomto článku!
Brusnice, zázračné červené bobuľky
Brusnice sú skupinou vždyzelených zakrpatených kríkov alebo vínnej révy v podrode Oxycoccus rodu Vaccinium. Sú to malé, okrúhle, sýto červené bobule príbuzné čučoriedky. Pochádzajú zo Severnej Ameriky.
Brusnice sú nízke. Okrem vždyzelených listov majú tmavo ružové kvety. Bobule sú spočiatku svetlo zelené, zrelé sčervenajú. Sú jedlé a kyslé.
Kde brusnice rastú? Vyskytujú sa v lese alebo ich môžete pestovať na záhrade.
Prečo konzumovať brusnice?
Majú veľmi ostrú, kyslú chuť, takže sa len zriedka konzumujú surové; častejšie sa užívajú sušené alebo nejako spracované.
Brusnice sú silne antioxidačné, preto slúžia ako prevencia zápalov močových ciest, na liečbu cukrovky 2. typu, rakoviny alebo proti syndrómu chronickej únavy.
Koľko brusníc môžete denne zjesť? Odporúča sa 80 g alebo 1 pohár brusnicového džúsu.
Brusnice majú veľké využitie v gastronómii. Môžete ich pridávať do alebo k hlavným chodom. Spracovávať z nich dezerty, marmelády alebo džúsy.
A aké majú benefity pre naše zdravie? Dočítate sa ďalej.
Brusnice a zdravie
Vďaka vysokému obsahu antioxidačných zlúčenín majú brusnice liečivé účinky. Napríklad brusnicová šťava lieči a zároveň predchádza zápalom močových ciest.
Brusnice totiž obsahujú proanthokyanidíny, tie majú prirodzené antibakteriálne účinky a môžu pomôcť zabrániť baktériám Escherichia coli, aby sa uchytili na vnútornom povrchu močového mechúra a močových ciest a spôsobili infekciu. Pokiaľ sa teda chystáte piť brusnicový džús, zvoľte nesladený 100%.
Brusnice tiež podporujú zdravú funkciu srdca, znižujú krvný tlak a vysoký cholesterol. Môžu byť prevenciou žalúdočných vredov.
Obsahujú kyselinu ursulovú, zlúčeninu s antioxidačnými, protizápalovými a potenciálnymi protirakovinovými účinkami. Ukázalo sa, že sú obzvlášť užitočné pri rakovine prostaty.
Vedľajšie účinky brusníc
Medzi vedľajšie účinky nadmernej konzumácie brusníc patria:
- žalúdočná nevoľnosť
- hnačka
- bolesť alebo pálenie pri močení
- obličkové kamene
Ak máte alergiu na brusnice, spoznáte to podľa svrbenia úst alebo jazyka, kýchania či nádchy. Ak sa objaví závažnejšia alergická reakcia, okamžite zavolajte sanitku.
V prípade, že užívate liek na riedenie krvi Warfarin, dohodnite sa so svojím lekárom na odporúčanej dávke brusníc.
Nutričné hodnoty
Brusnice majú predovšetkým vysoký obsah vitamínu C. Ďalšie nutričné hodnoty, minerály a vitamíny môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke:
Nutričné hodnoty | Brusnice surové 100 g |
Kalórie | 46 kcal |
Bielkoviny | 0,5 g |
Sacharidy | 12 g |
Tuky | 0,1 g |
Vláknina | 3,6 g |
Sodík | 2 mg |
Vápnik | 8 mg |
Železo | 0,2 mg |
Draslík | 80 mg |
Vitamín A | 3 mcg |
Vitamín K | 5 mcg |
Vitamín B2 | 0,020 mg |
Vitamín B3 | 0,101 mg |
Vitamín B5 | 0,295 mg |
Vitamín C | 14 mg |
Vitamín E | 1,32 mg |
Druhy brusníc
Brusnica brusnica
Latinsky Vaccinium vitis-idaea. Brusnica, ktorá rastie vo voľnej prírode. Je obľúbenou odrodou predovšetkým v severských a východných krajinách Európy.
Táto odroda preferuje tieň, vlhkú a kyslú pôdu. Má podzemné stonky, ktoré vytvára husté zväzky. Listy má vždyzelené a neopadávajú ani cez zimu. Kvety má zvonkovitého tvaru a bielej až svetlo ružovej farby.
Plody majú červenú farbu. Sú kyslé chuti a dozrievajú koncom leta. Bobule je lepšie pred konzumáciou uvariť, dosladiť a spracovať do džemu, kompótu, šťavy, smoothie alebo sirupu.
Bobule tejto brusnice sú tiež dôležitou potravou pre medvede, líšky a mnoho vtákov, ktorí sa živia ovocím.
Brusnica klikva
Brusnica klikva (Vaccinium oxycoccus) je odroda s menšími oválnymi listami s ostrými špičkami. Bobule tejto odrody sú červené, menšie a majú suchšie textúry.
Vyskytuje sa na brehoch riek alebo jazier, v močiaroch či močiaroch.
Brusnica Koralle
Holandská odroda, ktorá sa pestuje predovšetkým pre európsku komerčnú produkciu.
Má malé až stredné plody, ktoré sú trochu kyslé.
Brusnica Pilgrim
Latinsky Vaccinium macrocarpon.
Je možné ju pestovať vo vlhkých podmienkach. Má vždyzelené listy, ružové kvety a veľké, kyslasté, červené bobule. Tie sú väčšinou až v období neskorej jesene.
Americká brusnica
Nazývaná tiež okrasná brusnica alebo Viburnum trilobum. Plodina, ktorá potrebuje dostatok vlahy.
Jej tmavo zelené listy menia svoju farbu podľa ročného obdobia, môžu byť tiež červené. Na jar vykvitajú trsy bielych kvetov, na jeseň nasledujú červené plody, ktoré visia cez zimu.
Majú kyslú chuť ako ostatné odrody brusníc a sú ideálne na použitie na domáce želé.
Pestovanie brusníc
Pokiaľ sa rozhodnete pestovať brusnice, bude sa spôsob pestovania odvíjať od zvolenej odrody.
Všeobecne platí, že brusnice preferujú vlhkú a kyslejšiu pôdu. Bobule, ktoré sú vystavené slnku, sa v plnej zrelosti sfarbujú do sýto červeno, zatiaľ čo tie, ktoré úplne nedozrievajú, majú svetlo ružovú alebo bielu farbu.
Brusnice sa zberajú na jeseň, kedy plody získavajú svoju výraznú sýto červenú farbu, a najideálnejšie po prvom mraze.
Spracovanie brusníc
Väčšinou sa spracovávajú do produktov ako je šťava, omáčka, džem a sladené sušené brusnice.
Čerstvé brusnice možno zmraziť alebo zavariť. Pokiaľ sa chcete inšpirovať, prečítajte si recepty na výborné brusnicové zaváraniny .
Konzumujú sa aj sušené brusnice. Tie sa často využívajú v granolových zmesiach a pečive, kvôli vysokému obsahu vlákniny.
V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť ich nutričné hodnoty, minerály a vitamíny:
Nutričné hodnoty | Brusnice sušené 100 g |
Kalórie | 308 kcal |
Bielkoviny | 0,2 g |
Sacharidy | 83 g |
Tuky | 1,1 g |
Vláknina | 5,3 g |
Sodík | 5 mg |
Vápnik | 9 mg |
Draslík | 49 mg |
Železo | 0,4 mg |
Vitamín A | 2 mcg |
Vitamín B3 | 0,548 mg |
Vitamín C | 0,2 mg |
Vitamín E | 2,10 mg |
Vitamín K | 7,6 mcg |
Produkty
Brusnicový čaj – užíva sa pre správnu funkciu obličiek a močových ciest
Brusnicový džús – používa sa pri liečbe zápalu močových ciest, tiež je súčasťou koktailov ako napríklad Cosmopolitan
Brusnicová omáčka – je vhodná najmä na morčacie mäso, napríklad ako súčasť slávnostnej večere
Zaujímavosti
Ríbezle ako brusnice
V slovenskej kuchyni sa často ku sviečkovej omáčke pridávajú zavarené brusnice. Obdobnou náhradou brusníc je zavarené ríbezle „alá brusnice“.
To, že sa nejedná o zavarené brusnice nemožno skoro spoznať. Ak by sme ale porovnávali tieto plodiny surové, červené ríbezle sú kyslé, zatiaľ čo brusnica je horká.
Pokiaľ často trpíte na zápaly močových ciest alebo ochorení obličiek, brusnice by vo vašom jedálničku rozhodne nemali chýbať. Je mnoho možností, ako ich konzumovať. Tak ich zaraďte do vášho pitného režimu alebo jedla. Vaše telo vám poďakuje!