Egreše, bohatý zdroj antioxidantov a vitamínov. Čo ďalšie by ste o ňom mali vedieť?

Egreše, bobule bohaté na antioxidanty a vitamíny B, E a C.

Je obľúbenou plodinou mnohých slovenských záhradkárov a jeho využitie v slovenských domácnostiach je široké.

Aké má benefity pre naše zdravie? Všetko sa dočítate v nasledujúcom článku.

Egreše, malý plod s veľkou silou

Egreše je strapatý ker, dorastajúci do výšky a šírky 1,5 metra. Vetvy sú husto vysadené ostrými tŕňmi, odstávajúce jednotlivo alebo v trsoch. Má zvonkovité kvety, vznikajúce jednotlivo alebo v pároch.

Jeho plody sú malé, kyslé až sladké bobule, s hmotnosťou 3 – 6 gramov. Plody sa o seba líšia farbou. Môžu byť zelené, žlto-biele, ružové, červené alebo tmavo fialové.

Koloniálni Američania egreše užívali na koláče, zaváraniny alebo víno. Teraz sa často používa do omáčok k mäsu.

Bobule egrešov
Zdroj: pixabay.com

A čo všetko táto plodina ponúka? Prečo je dobrá pre naše telo?

Prečo konzumovať egreše

Aj keď je malý, má množstvo výhod pre naše telo.

Je bohatý na antioxidanty a vitamíny E a C, ktoré môžu pomôcť chrániť funkciu mozgu a bojovať proti starnutiu, Alzheimerovej chorobe, cukrovke 2. typu, rakovine a srdcovým ochoreniam.

Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny je vhodný na konzumáciu pri obezite.

Egreše je najlepšie čerstvé, ale je možné ju konzumovať samostatne alebo pridať do cereálií, jogurtov, šalátov alebo radu ďalších pokrmov.

Môžete ho tiež zavariť. Ak neviete ako, inšpirujte sa receptami na správne konzervovanie egrešov .

Nutričné hodnoty

Táto plodina má nízky obsah kalórií a tuku, ale je bohatá na vlákninu, draslík a vitamíny C, B5 a B6.

Nutričné hodnoty Egreše surové 100 g
Kalórie 44 kcal
Bielkoviny 0,9 g
Sacharidy 10 g
Tuky 0,6 g
Vláknina 4,3 g
Vápnik 25 mg
Železo 0,3 mg
Draslík 198 mg
Vitamín C 27,7 mg
Vitamín E 0,37 mg
Vitamín B3 0,300 mg
Vitamín B5 0,286 mg

Odrody egrešov

Existujú dva hlavné druhy egrešov: európsky (Ribes uva-crispa) a americký (Ribes hirtellum). Teraz si predstavíme ten európsky.

Stromkový egreše

Hovorí sa mu aj egreše srstka (Ribes uva-crispa). Pochádza z Európy, ale vyskytuje sa aj na Kaukaze av severnej Afrike.

Pestuje sa na komerčnej i domácej úrovni.

Stromkový egreše
Zdroj: mygarden.org

Európsky egreše býva väčší a podľa niektorých aj chutnejší ako americká odroda. Sú niekedy veľkosti slivky, ale všeobecne sú o niečo menšie. Prichádzajú vo variantných odtieňoch bielej a žltej, červenej a fialovej a vo väčšine odtieňov medzi nimi.

Egreše divoké

Ribes hirtellum je druh egrešu bežne známy ako divoký egreše alebo egreše americký. Pochádza z Kanady.

Rastie v mokradiach, na brehoch potokov či jazier, na lúkach alebo pozdĺž útesov.

Je odolnejší ako jeho európsky príbuzný, ale má menšie plody a niektorí hovoria, že aj horšiu chuť.

Egreše divoké
Zdroj: mygardenlife.com

Egreše Leveller

Hovorí sa, že je to najlepšia odroda egrešov na koláče. Jeho bobule sú veľké, sladké a žlté.

Odrodu Leveller možno považovať za veľmi plodnú.

Odroda egrešov - Leveller
Zdroj: letsgrowwild.com

Egreše Hinnonmaki Red

Nemá veľké bobule oproti iným, je ich ale veľa. Je to spoľahlivá a ľahko pestovateľná odroda.

Má sladké, červené plody. Odroda je veľmi odolná proti plesniam.

Egreše Captivator

Od ostatných druhov sa odlišuje beztrnnými stonkami. Má sladké, ružové bobule.

Tento druh je dobre odolný proti plesniam.

Nepravý egreše

Ceylon alebo egreš nepravý nie je pravý egreš, ale je mu veľmi podobný.

V nezrelom stave je oranžový av zrelosti sýto fialový. Je pokrytý krátkymi pichľavými sivasto zelenými chĺpkami.

Šupka je extrémne horká, dužina kyslastá a šťavnatá, chuťou podobná brusnici.

Konzumujte ho najlepšie čerstvý, prezretý po odstránení šupky, inak je výborný na zaváranie.

Pestovanie egrešov

Egreše pestujte vo vlhkej, ale dobre odvodnenej, úrodnej pôde, na plnom slnku. Kríky egrešu každoročne prerezávajte, je to ľahké. Prerezaním zabránite plesniam, nechajte stred kríka otvorený.

Kedy vsádzať egreše? Najvhodnejšia doba je na jeseň. Po zasadení plodinu mulčujte dobre zhnitým kompostom, hnojom alebo plesňou na listoch.

Egrešom sa darí na slnečnom mieste aj v polotieni. Preferuje piesočnatú hlinu, bohatú na organickú hmotu. Je dobré rastlinu obložiť mulčovacou kôrou.

Jar alebo jeseň je najvhodnejšou dobou na výsadbu. Ako zasadiť egreše? Rozmiestnite kríky 1,5 m od seba s medzerou 1,5 m medzi radmi.

Plodí po jednom roku rastu. Stačí ho zalievať raz týždenne veľkou dávkou vody.

Väčšina egrešov je pripravená na zber v júli alebo auguste. Egreše zberajte opatrne, najlepšie v rukaviciach, kvôli tŕňom.

Choroby egrešov

Egreše sú obzvlášť náchylné na choroby vo vlhkom podnebí. Ak máte egreše vo vlhšom prostredí, zaistite dobrú cirkuláciu.

Chorobou egrešov môžete predísť každoročným prerezávaním kríkov. Odrežte všetky staré odumierajúce vetvy.

Plodina je náchylná na napadnutie voškami a pilatkou egrešovou. Buď odrežte napadnutú časť alebo ju nastriekajte sprejom proti škodcom.

Spracovanie egrešov

Môžete ho využiť predovšetkým v kuchyni. Možno ho konzumovať surový alebo varený. Môžete ho pridávať do dezertov, nápojov alebo spracovať do džemov. Plody egrešov môžete ozvláštniť hotové jedlá, šaláty alebo použiť ako ozdobu.

Ako už bolo spomenuté, z egrešu môžete vyrobiť marmeládu. Prečítajte si recepty na egrešovú marmeládu s rumom alebo ananásom , a inšpirujete sa.

Egrešová marmeláda
Zdroj: pinterest.com

Bobule môžete tiež zamraziť.

Je ho dobré kombinovať s citrusovými plodmi alebo bazou. Kombináciu môžete použiť napríklad v limonádach.

Produkty z egrešov

Egrešový kompót – zo zavarených egrešov môžete vyrobiť dezerty, zmrzlinu či pyré. Alebo ho ponúknuť k hlavnému chodu.

Egrešový gin – vychutnajte si ho čistý, s tonikom alebo zmiešaný s perlivou vodou.

Egreše chutney – skvele sa hodí k smotanovým syrom, ako je brie a hermelín

Tieto malé bobule majú pre naše telo množstvo benefitov. Pomáhajú bojovať proti cukrovke, Alzheimerovej chorobe, rakovine a srdcovým ochoreniam. Zaraďujte ich teda častejšie do svojho jedálnička, vaše zdravie to ocenia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)