Chren, koreňová zelenina známa pre svoju štipľavú chuť a vôňu.
Využíva sa iba na ochutenie pokrmov? Alebo je chren prospešný aj pre naše zdravie?
To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!
Chren, koreňová zelenina so silnou arómou
Chren, latinsky Armoracia rusticana. Používa sa po celom svete po tisícročia. Pravdepodobne pochádza z juhovýchodnej Európy.
Dorastá do výšky 1,5 m. Jeho listy sú dlhé až 1 m. Pestuje sa predovšetkým pre jeho dlhý, biely koreň, ktorý dorastá až do 25 cm.
Neporušený koreň chrenu má slabú arómu, ale ak sa nastrúha alebo nakrája, vypustí enzýmy, ktoré dráždia oči a dutiny. Vôňa a chuť chrenu pochádza z glykozidu sinigrínu.
Ako využiť chren? Táto koreňová zelenina sa prevažne využíva ako korenie, ale aj na liečebné účely.
Prečo konzumovať chren?
Chren dá vašim pokrmom šmrnc. Čerstvo nastrúhaný koreň chrenu obsahuje viac vitamínu C ako väčšina bežného ovocia, vrátane pomarančov.
Koreň je bohatý na vápnik, draslík a bielkoviny. V porovnaní so zemiakmi je 20 krát bohatší na vápnik a obsahuje takmer štvornásobok vitamínu C.
Má antibakteriálne a stimulačné vlastnosti, pomáha proti nadúvaniu.
Konzumácia chrenu môže zmierniť artritídu, dnu alebo infekcie močových ciest.
Pokiaľ skonzumujete väčšie množstvo, môže nastať podráždenie úst alebo žalúdka. Preto sa neodporúča ľuďom, ktorí majú problémy so štítnou žľazou.
Chren a zdravie
Je chren zdravia? Rozhodne áno! Využíva sa často v alternatívnej medicíne.
Chren obsahuje glukozinoláty a izotiokyanáty, ktoré môžu chrániť pred rakovinou, bojovať proti bakteriálnym a plesňovým infekciám a zlepšovať dýchacie problémy.
Ak vás bolí v krku je dobrom kloktať zmes chrenu a medu.
Listy chrenu pomáhajú pri hojení popálenín či rezných rán.
Nutričné hodnoty
Chren má nízky obsah kalórií a vysoký obsah vitamínu C. Ponúka aj ďalšie minerály a vitamíny:
Nutričné hodnoty | Chren surový 100 g |
Kalórie | 48 kcal |
Bielkoviny | 1,2 g |
Sacharidy | 11 g |
Tuky | 0,7 g |
Vláknina | 3,3 g |
Vápnik | 56 mg |
Draslík | 246 mg |
Vitamín B3 | 0,386 mg |
Vitamín C | 24,9 mg |
Druhy chrenu
Medzi najvyužívanejšie patria dva druhy chrenu:
Chren sedliacky
Má vráskavé, široké listy, ktoré sú zaoblené priamo nad miestom, kde sa pripájajú k stonke rastliny.
Aj napriek vysokej kvalite koreňa sa používa pre domáce pestovanie, pretože komerčný pestovatelia preferujú iné odrody.
Český chren
Druh chrenu vyšľachtený v Česku. Je značne odolný voči chorobám.
Má masívnejšie korene ako ostatné druhy a hladké listy.
Pestovanie chrenu
Najlepšia doba na zasadenie chrenu je jar. Chren je veľmi odolná trvalka, ktorá vyžaduje dlhé vegetačné obdobie, takže žať môžete až na jeseň.
Chren vysaďte na miesto, kde bude mať dostatok slnečných lúčov. Dôležitá je aj príprava pôdy. Vyčistite ju od koreňov a kameňov, aby sa chrenovému koreňu darilo. Pôda by mala byť vlhká a úrodná.
Zasaďte sadenice chrenu zhruba 45 cm od seba. K zasadenému chrenu pridajte hnojivo.
Spracovanie chrenu
Chren je najchutnejší, keď je čerstvo nastrúhaný. Do varených pokrmov sa pridáva na konci varenia, pretože teplo odstraňuje jeho arómu.
Chren môžete používať na mäsové aj zeleninové jedlá. Lahodná je aj chrenová omáčka. Inšpirujte sa niekoľkými receptami na zdravé omáčky s chrenom .
V gastronómii je známy strúhaný chren . Čo na jeho výrobu budete potrebovať?
- koreň chrenu
- ocot
- soľ
- škrabku na zeleninu
- nôž
- kuchynský robot alebo mixér
- sklenenú nádobu
Postup :
- Olúpte koreň chrenu.
- Rozdrvte ho v mixéri na malé kúsky. Čím menšie kúsky budú, tým bude chren ostrejší.
- K rozomletému koreňu pridajte ocot a soľ podľa vašej chuti. Pokiaľ budete pridávať viac octu, strúhaný chren bude pálivejší.
- Hotovou zmesou naplňte poháre.
Strúhaný chren vydrží v chladničke až 6 týždňov.
Aký je rozdiel medzi čerstvým a strúhaným chrenom? Čerstvý chren je ostrejší ako strúhaný. Je to z toho dôvodu, že u strúhaného chrenu môžete štipľavosť ovplyvniť octom.
Výrobky z chrenu
Koktail Bloody Mary – aj jeho súčasťou je štipka chrenu, ktorá mu dodá ostrejšiu chuť.
Chrenová nátierka – vyrobená zo syra, majonézy, chrenu a ďalších ingrediencií.
Zaujímavosti
Rastlina podobná chrenu
Chren sa často zamieňa s wasabi (japonským chrenom). Wasabi ale nie je odroda chrenu. Obaja majú štipľavú a ostrú chuť, wasabi je trošku sladšia.
Pestovanie wasabi je ale zložitejšie, preto je chren využívanejšou alternatívou.
Chren by ste rozhodne mali zaradiť do svojho stravovania pokiaľ vás trápi prechladnutie, ale aj pokiaľ chcete posilniť vašu imunitu. Vysoký obsah vitamínu C, vápnika vášmu zdraviu prospeje.