Liči patrí medzi ovocie s neodolateľnou sladkou chuťou, ktorému je veľmi ľahké prepadnúť!
Čo všetko je o ňom dôležité vedieť?
Ako chutí?
V čom sa líši od rambutánu či longanu?
V tomto článku sa dozviete, aké sú zdravotné výhody jeho konzumácie, kde všade ho môžete v kuchyni použiť aj množstvo ďalších tipov.
Čo je to vlastne liči?
Ide o lahodné plody ovocia, ktoré pochádza pôvodom z Číny. Tieto neveľké plody rastú na vysokých stále zelených stromoch. Plody oválneho či okrúhleho tvaru pripomínajú malého ježka. Na povrchu hrubej červenej až červenohnedej šupky vystupujú malé bodlinky. Pod šupkou sa nachádza vytúžená biela až ružovkastá dužina so špecifickou aromatickou vôňou a sladkou chuťou. Uprostred dužiny nájdeme tvrdú kôstku veľkosti fazule. Tá sa nekonzumuje a od dužiny sa dá ľahko oddeliť.
Prečo je vhodné zaradiť čínske liči do nášho jedálnička?
Konzumácia liči má niekoľko zdravotných výhod ako napríklad:
Pomáha s trávením
Významné množstvo vlákniny v liči, rovnako ako vo väčšine druhov ovocia a zeleniny, môže pomôcť zvýšiť objem vašej stolice a prípadne zlepšiť trávenie. Stimuluje aj žalúdočné a tráviace šťavy, čo zlepšuje vstrebávanie živín. To pomáha v boji proti zápche a ďalším gastrointestinálnym poruchám.
Posilňuje imunitu
Snáď najvýznamnejšou živinou v liči je vitamín C. Navyše toto ovocie obsahuje viac ako 100% dennej potreby kyseliny askorbovej v jedinej porcii. To skvele podporuje imunitný systém, pretože vitamín C je hlavná antioxidačná zlúčenina a je známe, že stimuluje aktivitu bielych krviniek, ktoré sú hlavnou obrannou líniou imunitného systému ľudského tela.
Môže mať protirakovinový potenciál
Liči obsahuje polyfenolické zlúčeniny, ktoré vykazujú antioxidačnú aktivitu. Tieto zlúčeniny vykazujú pôsobivý protirakovinový potenciál proti ľudským bunkám rakoviny pečene. Liči je bohatým zdrojom organických zlúčenín, takže ho možno konzumovať ako účinné preventívne opatrenie proti rôznym druhom rakoviny.
Zlepšuje kognitívne funkcie
Existuje štúdia, ktorá zdôrazňuje neuroprotektívny účinok semien liči. Štúdia preukazuje významné zlepšenie kognitívnych funkcií a prevenciu neuronálneho poškodenia u modelu potkanov postihnutých Alzheimerovou chorobou.
Má antivírusové schopnosti
Proanthokyanidíny v liči boli rozsiahlo študované a vedci z Čínskej akadémie vied tiež preukázali antivírusové schopnosti. Litchitannin A2, zlúčenina nachádzajúca sa v liči, je úzko spojená s prevenciou šírenia alebo prepuknutia vírusov, vrátane vírusu herpes simplex a vírusu coxsackie.
Pomáha kontrolovať krvný tlak
Liči obsahuje veľké množstvo draslíka, čo znamená, že môže pomôcť vášmu telu udržiavať rovnováhu tekutín; má tiež nízky obsah sodíka, čo tiež pomáha. Rovnováha tekutín je neoddeliteľnou súčasťou nielen metabolických funkcií, ale aj hypertenzie. Draslík je považovaný za vazodilatátor, čo znamená, že znižuje zúženie krvných ciev a tepien, čím znižuje záťaž kardiovaskulárneho systému. Hladiny draslíka sú niekoľkonásobne vyššie v sušenom liči ako v čerstvom liči!
Pomáha v boji proti chrípke
Silná fenolická zlúčenina, ktorá sa nachádza v liči, je spojená s radom dôležitých zdravotných benefitov, vrátane aktivity proti chrípke, zlepšeniu krvného obehu, zníženiu hmotnosti a ochrany pokožky pred škodlivými UV lúčmi pri vystavení slnku. Preukazuje tiež značné antioxidačné schopnosti, rovnako ako kyselina askorbová a ďalšie proanthokyanidíny v liči.
Zlepšuje krvný obeh
Meď je ďalším nevyhnutným minerálom, ktorý sa v značnom množstve nachádza v liči, a hoci je s červenými krvinkami najčastejšie spájané železo, meď je tiež neoddeliteľnou súčasťou tvorby červených krviniek. Preto môže obsah medi v liči podporiť krvný obeh a môže zvýšiť okysličenie orgánov a buniek.
Vedľajšie účinky konzumácie liči
Vzhľadom na to, že liči je veľmi dobrým zdrojom cukrov , diabetici by mali byť pri jeho konzumácii opatrní, pretože môže vychýliť hladinu cukru v krvi. Liči tiež môže narušiť rovnováhu živín v tele . Nadmerná konzumácia liči môže mať za následok podráždenie blán, krvácanie z nosa, horúčku alebo bolesť v krku. V normálnom množstve však neexistujú žiadne zdravotné riziká.
V roku 2019 sa v správach tiež objavila zaujímavá informácia. Deti žijúce v blízkosti sadov liči v Indii sa od polovice mája prebúdzali s krikom a plačom. Mali záchvaty, kómy av zhruba 40 percentách prípadov dokonca zomreli. Potom v júli prišli monzúnové dažde a epidémia skončila. To sa dialo každý rok. Nakoniec sa vedcom podarilo určiť príčinu – podvyživené deti liči jedli na lačný žalúdok.
Hladné deti často jedli nezrelé liči alebo liči, ktoré spadlo na zem a obsahovalo vysoké množstvo prirodzene sa vyskytujúceho derivátu aminokyseliny zvaného hypoglycín. Laboratórne testy to potvrdili a ukázali abnormálne vysoké hladiny hypoglycínu v moči postihnutých detí. Hypoglycín inhibuje schopnosť tela produkovať glukózu, čo spôsobuje hypoglykémiu (nízka hladina cukru v krvi), ktorá postihla deti, ktorých hladina cukru v krvi bola už tak nízka, pretože nevečerali. Zdravotníci naliehali na rodičov, aby dávali deťom večeru a obmedzili množstvo liči, ktoré jedia. Vďaka tomu výrazne ubudlo prípadov záhadnej choroby.
Je teda liči nebezpečné?
Liči sa konzumuje v rôznych krajinách po celom svete bez problémov. Kľúčovou lekciou, ktorú si môžeme vziať od detí v Indii, je nejesť nezrelé liči na lačný žalúdok. Ak ste dobre živení a jete zrelé liči s mierou, nemusíte sa ničoho báť!
Nutričné hodnoty liči čínskeho
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt v 100 g čerstvého a sušeného liči.
Nutričné hodnoty | Množstvo v 100 g čerstvého liči | Množstvo v 100 g sušeného liči |
Energia | 66 kcal | 277 kcal |
Tuky | 0,4 g | 1,2 g |
Sacharidy | 17 g | 71 g |
Cukry | 15 g | 66 g |
Vláknina | 1,3 g | 4,6 g |
Bielkoviny | 0,8 g | 3,8 g |
Vitamíny a minerály v liči čínskom
Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré sušené aj čerstvé liči obsahuje.
Vitamíny a minerály | Množstvo v 100 g čerstvého liči | Množstvo v 100 g sušeného liči |
Vitamín B1 | 0,011 mg | 0,010 mg |
Vitamín B2 | 0,065 mg | 0,570 mg |
Vitamín B3 | 0,603 mg | 3,100 mg |
Vitamín B6 | 0,100 mg | 0,090 mg |
Foláty | 14,00 mcg | 12,00 mcg |
Vitamín C | 71,5 mg | 183,0 mg |
Vitamín D | 0,00 mcg | 0,00 mcg |
Vitamín E | 0,07 mg | 0,31 mg |
Vitamín K | 0,4 mcg | 1,6 mcg |
Cholín | 7,1 mg | 12,7 mg |
Vápnik | 5,00 mg | 33,00 mg |
Meď | 0,15 mg | 0,63 mg |
Železo | 0,31 mg | 1,70 mg |
Horčík | 10,00 mg | 42,00 mg |
Fosfor | 31,00 mg | 181,00 mg |
Draslík | 171,00 mg | 1110,00 mg |
Selén | 0,60 mcg | 1,30 mcg |
Sodík | 1,00 mg | 3,00 mg |
Zinok | 0,07 mg | 0,28 mg |
Ako liči udržať čo najdlhšie čerstvé?
Liči má tvrdú tenkú šupku, ktorá ho dokáže udržať dlho sviežu. Pokiaľ je však na šupke rez alebo s ním bolo nesprávne manipulované, jeho trvanlivosť sa drasticky skráti.
Ako teda liči v obchode správne vybrať?
Pri nákupe liči by ste mali dôkladne skontrolovať jeho vzhľad. Ten prezradí, aké kvalitné ovocie je.
Pokiaľ ide o farbu ovocia, malo by byť ružové alebo červené. Pokiaľ je na šupke zelená farba alebo zelenkastý odtieň, je najlepšie ho nekupovať. Liči totiž patria medzi plody, ktoré po zbere ďalej nedozrievajú.
Ďalšia vec, ktorú treba hľadať, je, či na šupke ovocia nie sú nejaké rezy, trhliny alebo škvrny. Malý rez na ovocí ho môže veľmi rýchlo pokaziť. Nezabudnite sa pozrieť na základňu ovocia, kde je stopka. Niekedy sú tieto plody zberané príliš agresívne a mohlo by dôjsť k odtrhnutiu stonky od ovocia. Môže to byť trochu ťažké spoznať, ale ak ovocie jemne stlačíte, ovocie sa trochu pootvorí, pokiaľ je natrhnuté.
Škvrny sú to posledné, čo by ste mali pri nákupe liči hľadať. Pokiaľ sú na ovocí nejaké tmavé škvrny alebo stopy, je najlepšie ich nekupovať. To obvykle znamená, že je dužina poškodená a kazí sa.
Manipulácia s liči
Liči je delikátne ovocie, ktoré vyžaduje šetrné zaobchádzanie, aby vydržalo dlhšie čerstvé. Po príchode domov vždy ovocie najskôr umyte pod tečúcou vodou. Tým sa odstráni akákoľvek kontaminácia, ktorá môže byť na ovocí.
Akonáhle je umyté, opatrne ho vložte do koša alebo nádoby. Nedávajte do košíka príliš veľa plodov. Príliš veľa liči v jednom košíku by mohlo spôsobiť prílišný tlak na liči na dne a mohlo by spôsobiť jeho prasknutie. Asi 20 až 30 kusov plodov v košíku by malo stačiť.
Pokiaľ ich budete skladovať pri izbovej teplote, každú hodinu plus mínus plody zalejte vodou. Ďalšou možnosťou by bolo dať ich na niekoľko sekúnd pod tečúcu vodu. To im pomôže udržať farbu pokožky a vlhkosť.
Pokiaľ sa nechystáte ich spotrebovať alebo použiť do 6 hodín, uložte ich do uzatvárateľného plastového vrecka a dajte do chladničky.
Ako teda poznám, že je liči zlé?
Vzhľad | Liči, ktoré je skazené, bude mäkké. Pokiaľ ho jemne stlačíte, zmäkne a šupka sa môže rozlomiť. Šupka môže byť vysušená alebo na nej môžu byť škvrny. |
Vôňa | Zlé liči bude mať kyslý zápach. |
Chuť | Pokazené liči bude mať kyslastú príchuť. Pokiaľ má inú chuť ako sladkú, mali by ste ho vyhodiť. |
Ako liči správne skladovať?
Vďaka vysokému obsahu cukru liči po zbere nevydrží príliš dlho.
Ako dlho teda liči vydržia?
Pri izbovej teplote vydržia plody liči 2 až 3 dni . Pokiaľ je však teplota v miestnosti vysoká, môžete očakávať, že vydrží iba jeden deň. Vždy ho chráňte pred priamym slnečným žiarením a inými zdrojmi tepla. Ak ste ho olúpali, nezabudnite ho použiť do 6 hodín. Po tejto dobe začne strácať sladkosť a bude kyslé.
V chladničke vydrží 5 až 7 dní . To platí pre celé aj olúpané liči. Malo by byť uchovávané v uzatvárateľnom plastovom sáčku alebo vzduchotesnej nádobe. To mu pomôže udržať vlhkosť. Neskladujte ho spolu s ovocím, ktoré produkuje plyn etylén (napr. jablká či banány), rýchlejšie sa pokazí. Pokiaľ v chladničke skladujete olúpané liči, najlepšie je ho vložiť do nádoby naplnenej sirupom. Sirup pomôže liči zachovať jeho sladkú chuť. Aj táto nádoba by mala byť vzduchotesná, aby sa tam nedostal žiadny vzduch.
Mrazené liči sa udržia čerstvé po dobu 6 mesiacov , ale stratia na kvalite. Najlepšie je zamraziť celé plody aj so šupkou. Tá totiž pomôže liči udržať vlhkosť, čerstvosť a textúru po rozmrazení. Uistite sa, že zamrazujete iba liči, ktoré nemá na povrchu žiadne rezy. Ak má, môže dôjsť k popáleniu mrazom. Môžete samozrejme zamraziť aj olúpané liči, po rozmrazení sa však rozpadne na kúsky.
Existujú dva spôsoby, ako zmraziť plody liči v závislosti na tom, na čo ich budete používať:
Zmrazenie celého liči, so šupkou a so semienkami:
- Z každého plodu odstráňte stopku.
- Urobte to opatrne, aby ste šupku nepotrhali.
- Dajte liči do sitka alebo niečoho podobného.
- Umyte všetky plody, aby ste odstránili všetky nečistoty a zvyšky.
- Nechajte ich pol hodiny odležať, aby uschli.
- Môžete ich tiež osušiť papierovou utierkou.
- Akonáhle sú plody vysušené, opatrne ich vložte do vrecka do mrazničky.
- V hornej časti vrecka ponechajte asi centimeter miesta, aby ste ho mohli zapnúť.
- Vrecko označte dátumom a dajte ovocie do mrazničky.
Zmrazenie iba dužiny, bez šupky a bez semienok:
- Plody liči umyte čistou vodou.
- Z liči olúpte šupku a odstráňte semienka.
- Dužinu vložte do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka do mrazničky.
- V hornej časti nádoby alebo vrecka ponechajte asi centimeter miesta.
- Pokiaľ používate vrecko, vytlačte z neho čo najviac vzduchu.
- Znížite tak pravdepodobnosť, že sa ovocie popáli mrazom.
- Nádobu alebo vrecko pevne uzavrite.
- Označte nádobu alebo vrecko dátumom a vložte ho do mrazničky.
Vyššie je uvedená iba približná doba jeho trvanlivosti. Ďalšie faktory, ako je teplota skladovania a doba zberu, určujú, ako dlho skutočne vydrží.
Pre predstavu sa pozrite na nasledujúcu tabuľku, kde je uvedené, ako dlho liči v konkrétnej podobe pri rôznej teplote vydržia.
Izbová teplota | Chladnička | Mraznička | |
Celé liči | 2 – 3 dni | 7 – 10 dní | 6 mesiacov |
Olúpané liči | 4 – 6 hodín | 5 – 6 dní | 6 mesiacov |
Zakonzervované liči | 1 rok po dátume expirácie | 1 rok po dátume expirácie | neodporúča |
Ako môžeme liči čínskej využiť v kuchyni?
Ovocie sa zvyčajne konzumuje čerstvé, ale môže sa tiež konzervovať alebo sušiť . Chuť čerstvej dužiny je aromatická a pižmová, sušená dužina je kyslá a veľmi sladká.
Pokiaľ je ovocie veľmi zrelé, môžete odtrhnúť koniec šupky a potom ovocie vytlačiť. Pokiaľ nie, pomocou zúbkovaného noža prerežte pozdĺžne šupku a okolo semienka. Potom už len zlúpnite šupku a vnútornú blanu, aby ste odhalili bielu jedlú dužinu. Kôstku odstráňte, je mierne toxická.
Liči sa bežne konzumuje čerstvé samotné alebo sa pridáva do ovocných šalátov . Skvele sa hodí k banánu, kokosu, mangu, marakuje a ananásu. Môžete ho naplniť tvarohom a podávať ako šalát s dresingom a orechmi alebo plnené smotanovým syrom a majonézou . Často sa používa do dezertov , vrství sa s pistáciovou zmrzlinou a šľahačkou alebo ho môžete použiť do pien či koláčov.
Keď pridáte liči do ovsených vločiek spolu s kešu , vznikne vám úplne luxusné raňajky.
Možno ho tiež podusiť na masle s pomarančovým likérom a pripraviť tak skvelú náplň do palaciniek alebo z neho urobiť skvelú prílohu k mäsitým a rybím pokrmom .
Môžete ho aj rozmixovať do smoothie a pomerne často sa z neho tiež pripravuje sirup , ktorý si pripravíte jeho povarením s cukrom a vodou. Sirup je výborným sladidlom do koktailov, čajov a ďalších nápojov. Môžete ním tiež pokvapkať zmrzlinu alebo sorbet.
Tipy na skvelé recepty s liči
1. Liči a limetkový sorbet: Uvarte trochu liči spolu s cukrom. Nechajte vychladnúť a zmiešajte s limetkovou šťavou, aby vznikol sorbet. Toto mrazené potešenie je skvelým letným dezertom a jeho príprava je veľmi jednoduchá.
2. Liči a zmrzlina z ružovej vody: Dajte trochu liči so sirupom do kuchynského robota. Pridajte trochu malín a ružovú vodu a rozmixujte dohladka. V čistej mise ušľahajte smotanu. Vmiešajte do smotany zmes liči a malín a kondenzované mlieko a všetko na záver rýchlo prešľahajte. Nalejte do plastovej nádoby a dajte mraziť aspoň na 3 hodiny.
3. Thajský šalát s krevetami a liči: Na zálievku rozdrvte v mažiari trochu zeleného chilli mažiara. Pridajte trochu červeného chilli, trstinový cukor, citrónovú šťavu a rybiu omáčku a premiešajte. Dresing zmiešajte s krevetami, mätou, koriandrom, liči, fazuľovými klíčkami a arašidmi. Preložte na tanier a posypte ešte niekoľkými arašidmi a sušenou cibuľkou.
4. Studený dezert z liči a melónu: Do mixéra dajte 4 hrnčeky mrazených kociek melónu, 2 hrnčeky mrazenej šťavy z liči, 3 polievkové lyžice ružového sirupu a 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy. Všetko rozdrvte a nalejte do servírovacích pohárov.
Ďalšie použitie liči v receptoch:
Ako si pripraviť domáce sušené liči?
Sušené liči je veľmi obľúbené. Možno ho skladovať až rok a používa sa ako desiata alebo ho môžete pridať do ovocia a zeleninových šalátov. Mnoho Číňanov používa sušené liči na sladenie čaju namiesto cukru.
Sušenie liči vonku
- Naplňte veľký hrniec vodou a zahrievajte ju na sporáku, kým nedôjde k varu.
- Vložte liči do hrnca a znížte plameň na strednú teplotu.
- Vyberte si tie plody, ktoré majú jasne červené šupky, inak budú chutiť horko, keď ich usušíte.
- Liči občas počas varenia zamiešajte.
- Varte asi 5 minút a potom ho presypte do sitka, aby z neho odkvapkala všetka voda.
- Postavte mriežku na plech na pečenie tak, aby bola vyvýšená asi 2,5 cm nad povrchom.
- Dajte liči na mriežku tak, aby boli jednotlivé plody od seba asi 1,3 cm, budú tak lepšie vysychať.
- Prikryte tenkou gázou či kúskom mušelínu, aby ste liči chránili pred škodcami.
- Počas prvých 2 dní nechajte takto pripravený plech s mriežkou vonku – na tienistom mieste.
- Počkajte, kým budú teploty vyššie ako 24 °C a vlhkosť nižšia ako 60 %.
- Hľadajte rovnú a stabilnú plochu, kam počas dňa nedopadá žiadne priame slnečné svetlo.
- Plech s ovocím nechajte cez deň v pokoji, aby stihlo uschnúť.
- Plech schovajte na noc domov, alebo keď cez deň prší.
- Vlhkosť môže spomaliť proces sušenia alebo spôsobiť hnilobu plodov, preto sa ich snažte udržiavať čo najsuchšie.
- Pokiaľ ovocie omylom necháte cez noc vonku, ráno ho skontrolujte, či nemá štipľavý zápach alebo nezmenilo farbu, pretože sa mohlo pokaziť.
- Po 2 dňoch nechajte plech na mieste, kam počas dňa svieti slnko po dobu 2 týždňov.
- Cez deň udržujte ovocie vonku a domov ho berte na noc, aby nezvlhlo.
- Kontrolujte plody každý deň a prestaňte ich sušiť, keď majú kožovitú štruktúru, čo obvykle trvá asi 2 týždne.
Liči ponechajte v šupke a vložte do pohára alebo vzduchotesnej plastovej nádoby.
Keď chcete sušené liči konzumovať, odstráňte šupku a kôstku.
Použitie sušičky na ovocie
- Liči olúpte a vykôstkujte.
- Nakrájajte ho na kúsky o veľkosti 0,64–1,27 cm.
- Kúsky liči rovnomerne rozprestrite na tácky sušičky tak, aby medzi nimi bolo aspoň 0,64 cm miesta.
- Akonáhle pridáte všetky kúsky ovocia, naskladajte tácky do sušičky a zatvorte veko.
- Zapnite sušičku na 60 °C po dobu 24 hodín, aby sa ovocie vysušilo.
- Nepoužívajte teploty vyššie ako 60 °C, pretože by to mohlo ovplyvniť chuť liči.
- Po vypnutí časovača nechajte sušičku aspoň 10–15 minút vychladnúť.
Sušené liči skladujte pri izbovej teplote vo vzduchotesnej nádobe. Použite nádobu s vekom alebo uzatvárateľný plastový sáčok a vložte do nej sušené kúsky liči. Nezabudnite obal označiť dátumom, aby ste vedeli, kedy ste ich vyrobili. Uchovávajte v špajze alebo skrini pri izbovej teplote po dobu až 1 roka.
Sušené liči môžete tiež skladovať v chladničke alebo v mrazničke po dobu až 18 mesiacov.
Pestovanie liči čínskeho
Liči (Litchi chinensis) je subtropický širokolistý vždyzelený strom pôvodom z Číny, kde rastie v teplej vlhkej klíme. Pestuje sa v juhovýchodnej Ázii, Afrike, Izraeli, Austrálii a na juhu Spojených štátov.
V prirodzenom prostredí dorastá strom do výšky 10 až 15 metrov . Na jar sa na ňom vytvárajú malé žlté kvety, ktoré rastú na vetvičkách, ktoré sú dlhé asi 30 cm. Každý kvet môže produkovať 2 až 20 plodov , ktoré dozrievajú za 60 až 80 dní. Plody majú drsnú, ružovočervenú šupku, biela želatínová dužina je sladká a uprostred je červenohnedé semienko.
V tropickom podnebí sa liči nedarí dobre, keď sa pestuje na miestach na úrovni mora. Najlepšie sa pestuje v teplých až chladných subtropických oblastiach s nasledujúcimi podmienkami:
- Suché, chladné (nemrznúce) zimy, ktoré trvajú tri až päť mesiacov.
- Teplá jar počas kvetu.
- Horúce a vlhké leto počas plodenia.
- Mierne vysoké teploty na jeseň.
- Periodické zrážky na jar av lete.
Viac ako polovica všetkého liči sa spotrebuje čerstvé, približne 30 percent sa použije na sušené liči a malá časť z neho sa zmrazí, konzervuje alebo fermentuje. Hoci sa rôzne odrody značne líšia dobou zrenia, vrcholné obdobie zberu trvá iba asi jeden a pol mesiaca od konca mája do začiatku júla . Väčšinu ovocia, ktoré sa v tejto dobe vyprodukuje, je nutné dopraviť na trh ihneď po zbere, iba malá časť sa potom skladuje v chlade.
Ako vypestovať liči zo semienka v 4 krokoch
Plody liči obsahujú jediné semienko, ktoré je možné zasadiť. V našich podmienkach síce liči neporastie, a bohužiaľ ani nebude plodiť. Avšak môže byť peknou a zaujímavou izbovou rastlinou.
- Zožeňte si semienko.
Kúpte si ovocie, zjedzte ho a nechajte si kôstku. Potrebujete tie plody, ktoré sú zrelé (hľadajte väčšie liči s červenofialovou šupkou) kvôli životaschopnosti vášho prípadného vypestovaného ovocia. - Namočte semeno na tri dni.
Jemne semená opláchnite a potom ich utrite papierovou utierkou. Dajte semienka do malej misky naplnené teplou vodou. Semienko bude musieť sedieť tri dni, čo pomáha pri klíčení. Vymieňajte vodu každý deň, aby bola svieža, a keď vonkajšia časť semena začne praskať, je čas zasadiť. - Zasaďte sadenicu liči.
Zožeňte si nádobu s drenážnymi otvormi, ktorá je vysoká takmer 30 cm, a naplňte ju zeminou. Pôda by mala byť mierne kyslá. Zahrabte semeno úplne, asi 2,5 cm do pôdy. Na pestovanie liči budete potrebovať napodobniť subtropické prostredie: vlhké a teplé. Uchovávajte kvetináč v teplej miestnosti, ale udržujte rastúce liči mimo priameho slnečného svetla. V raných fázach rastu je najlepší tieň. - Zalievajte a premiestnite svoju rastlinu.
Liči potrebuje viac vody ako priemerná izbová rastlina. Dávajte mu vodu každý druhý deň a kontrolujte pôdu, aby ste zistili, aká je vlhká. Keď zelené listy liči začnú vyčnievať z pôdy, presuňte kvetináč na priamejšie slnečné svetlo. Lii prezimu pri teplote okolo 10 stupňov Celzia, krátkodobo však znesie aj pokles teploty pod 0 stupňov Celzia. Rastlinu prihnojujte od konca februára do konca septembra raz za 14 dní bežnými tekutými hnojivami pre izbové rastliny.
Aký je rozdiel medzi ličmi, rambutanom a longanom?
Liči, rambutany a longany všetky patria do čeľade mydelníkovitých (Sapindaceae). Ide o veľmi podobné exotické ovocie, ale predsa len medzi nimi nájdeme niekoľko rozdielov. Ktoré sú to?
Rambután | Liči | Longan | |
Ako vyzerá zvonku? | Červená škrupina s dlhými mäkkými tŕňmi. | Hrboľatá ružová šupka. | Hladšia hnedá šupka. |
Čo sa nachádza pod šupkou? | Voňavá biela dužina obklopujúca semeno. | Voňavá biela dužina obklopujúca semeno. | Voňavá biela dužina obklopujúca semeno. |
Ako chutí? | Sladká a voňavá. | Je najsladšia a najvoňavejšia. | Kyslejšia, pižmová. |
V akej podobe ho môžete kúpiť? | Čerstvé, sušené, konzervované, mrazené. | Čerstvé, sušené, konzervované, mrazené. | Je ťažšie ich zohnať čerstvé, skôr ich nájdete sušené, konzervované či mrazené. |
Kedy je jeho sezóna? | Jeseň a zima. | Neskorá jar až začiatok jesene. | Neskorá jar až začiatok jesene. |
Odkiaľ pochádza? | Pochádza z oblasti dnešnej Malajzie. | Pochádza z juhovýchodnej Číny a severného Vietnamu, najviac sa pestuje v juhovýchodnej Ázii. | Pochádza z juhovýchodnej Číny, ale nachádza sa vo vyšších nadmorských výškach ako liči. |
História liči a zaujímavosti
História liči začala v Číne a to už pred viac ako 2000 rokmi . Stromom, na ktorých liči rastie, sa darilo v južných nížinách provincií Kwangtung a Fukien a to najmä pri vode, pozdĺž riek a blízko pobrežia. V Číne bol uznávaný ako kráľ všetkého ovocia a bol vychvaľovaný v čínskej literatúre od roku 1059 nl Hoci stromy môžu žiť tisíce rokov, ich semená žijú len niekoľko dní. To znamenalo, že semená nemohli cestovať ďaleko a zostať životaschopné.
Časom však bolo vyvinuté ošetrenie semien, ktoré ich udržalo dlhšie životaschopné, a liči sa konečne začalo sťahovať z Číny. Pestovanie sa najprv rozšírilo do susedných oblastí juhovýchodnej Ázie, ktoré hraničia s Čínou, a na jej pobrežné ostrovy . Odtiaľ bolo koncom 17. storočia liči privezené do Barmy, potom do Indie a Východnej Indie. Až v 19. storočí sa liči dostalo na Západ. Najprv sa objavilo v Anglicku a Francúzsku , kde bol vysadené v skleníkoch, a odtiaľ bolo prevezené do Východnej Indie .
V dvadsiatych rokoch 20. storočia Čína vyprodukovala 13,6 mil. kg liči a zostala najväčším producentom a táto dominancia trvá dodnes. Produkuje viac ako 60 % celosvetovej produkcie . Dnes sa India posunula na druhé miesto v produkcii liči. Veľa stromov liči nájdete aj v Pakistane, Bangladéši, Barme, na Taiwane, v Japonsku, na Filipínach, v Queenslande, Madagaskare, Brazílii a Južnej Afrike.