Šalotka má unikátnu jemnú chuť, vďaka ktorej sa stala obľúbenou prísadou v mnohých receptoch.
Kde všade ju môžeme v kuchyni použiť?
Aké sú jej zdravotné benefity?
A v čom sa líši od klasickej cibule?
To všetko a oveľa viac vám prezradíme v našom článku!
Čo je to vlastne šalotka?
Šalotka, ľudovo nazývaná aj množilka, je odroda cibule štíhleho vajcovitého tvaru, ktorá rastie v trsoch a jej šupky majú žlto-hnedočervenú farbu. Vnútri je bielofialová. Býva obľúbená pre svoju jemnejšiu sladkastú chuť s miernou príchuťou cesnaku, preto sa miesto na varenie skôr využíva v surovom stave ako zeleninová ozdoba.
Zdravotné výhody šalotky
Šalotka má niekoľko zdravotných benefitov ako napríklad:
Má vysoký obsah antioxidantov
Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením látkami nazývanými voľné radikály. Príliš veľa voľných radikálov môže vo vašom tele spôsobiť oxidačný stres, ktorý vedie k zápalom a taktiež k chronickým stavom, ako je rakovina, srdcové choroby a cukrovka. Jedna štúdia analyzujúca antioxidačnú aktivitu 11 obľúbených odrôd cibule zistila, že najvyššie množstvo obsahuje práve šalotka.
Zmierňuje príznaky alergie
Počas alergickej reakcie bunky vo vašom tele uvoľňujú histamín, ktorý spúšťa príznaky, ako je opuch tkaniva, slzenie očí a svrbenie. Šalotka má vysoký obsah kvercetínu, rastlinného flavonoidu, ktorý môže pomôcť znížiť a zvládnuť očné a nosné príznaky súvisiace so sezónnymi alergiami. Kvercetín môže pôsobiť ako prírodné antihistaminikum tým, že zabraňuje uvoľňovaniu histamínu a znižuje závažnosť zápalových a respiračných reakcií, ako je alergická astma, bronchitída a sezónna alergia.
Obsahuje antimikrobiálne zlúčeniny
Veľké množstvo výskumov ukazuje, že organosírové zlúčeniny v šalotke majú antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti.
Podporuje zdravie srdca a krvný obeh
Výskumy ukazujú, že organosírové zlúčeniny a antioxidanty v šalotke môžu prospievať zdraviu srdca a krvnému obehu niekoľkými spôsobmi a potenciálne tak znížiť riziko srdcových ochorení. Šalotka obsahuje vysoké množstvo tiosulfinátov, čo je typ organosírovej zlúčeniny, ktorá môže zabrániť tvorbe nebezpečných krvných zrazenín. Allicín, ďalšia organosírová zlúčenina v šalotke, preukázateľne znižuje tuhosť krvných ciev uvoľňovaním oxidu dusnatého, zlepšuje obeh a znižuje krvný tlak. Môže tiež zlepšiť celkový cholesterol. Šalotka môže tiež pomôcť znížiť hladinu škodlivých tukov, ktoré sa môžu hromadiť vo vašom krvnom systéme a potenciálne zvýšiť riziko srdcových ochorení.
Ďalšie zdravotné benefity
Účinné zlúčeniny v šalotke ponúkajú množstvo ďalších zdravotných výhod:
- Niektoré štúdie naznačujú, že zlúčeniny v šalotke zabraňujú nadmernému hromadeniu tuku a znižujú celkové percento telesného tuku.
- Rastlinné zlúčeniny v šalotke môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.
Vedľajšie účinky konzumácie šalotky
Okrem zápachu z úst a nepríjemného telesného pachu môže mať šalotka aj niektoré ďalšie nežiaduce účinky.
Neznášanlivosť a alergia na cibuľu
Alergia na cibuľu je pomerne vzácna, ale neznášanlivosť surových odrôd je pomerne bežná. Príznaky neznášanlivosti cibule zahŕňajú poruchy trávenia, ako je žalúdočná nevoľnosť, pálenie záhy a plynatosť.
Podráždenie očí a úst
Najčastejším problémom pri príprave a krájaní cibule je podráždenie očí a tvorba sĺz. Pri rezaní cibule sa totiž uvoľňuje plyn zvaný slzný faktor. Plyn aktivuje neuróny vo vašich očiach, ktoré spôsobujú bodavý pocit, nasledovaný slzami, ktoré sú produkované, aby vyplavili dráždivú látku. Pomáha krájať cibuľu pod tečúcou vodou. To zabráni tomu, aby sa tento plyn rozpustil vo vzduchu. Ďalšou možnosťou je, že cibuľu budete krájať tak, že sa rozpadne na kocky až úplne v závere. Čím dlhšie drží pohromade, tým menej slzotvorných látok sa vám dostane do očí.
Slzný faktor je tiež zodpovedný za pocit pálenia v ústach, keď sa cibuľa konzumuje surová. Tento pocit môžete znížiť alebo odstrániť jej tepelnou úpravou.
Je nebezpečná pre domácich miláčikov
Cibuľa je síce zdravou zložkou ľudskej stravy, ale pre niektoré zvieratá, vrátane psov, mačiek, koní a opíc, môže byť smrteľná.
Čím šalotku nahradiť?
Pokiaľ nemáte po ruke šalotku, najlepšou alternatívou je obyčajná cibuľa plus štipka lisovaného alebo sušeného cesnaku. Len majte na pamäti, že šalotka a tradičné cibule majú rozdielne chute. Táto náhrada funguje najlepšie, keď recept vyžaduje varenú šalotku, pretože surová cibuľa a surová šalotka nechutia rovnako.
Na druhú stranu, ak potrebujete nahradiť cibuľu šalotkou, všeobecne sa odporúča použiť tri šalotky na každú cibuľu požadovanú v recepte.
Ako sa od seba líšia šalotka a cibuľa?
Šalotka aj cibuľa sú zelenina, ktorá patrí do rodu Allium, ktorý tiež zahŕňa ďalšie rastliny, ako je pór, pažítka a cesnak.
Avšak, hoci cibuľa a šalotka spolu úzko súvisia, existuje medzi nimi niekoľko kľúčových rozdielov.
Šalotka | Cibuľa | |
Vzhľad | Má podlhovastý tvar a jej farba je od šedej po svetlo fialovú alebo hnedú. | Je pokrytá papierovou šupkou, ktorá pri ošúpaní odhaľuje niekoľko vrstiev krúžkov. Líšia sa veľkosťou a farbou, ale najčastejšie sú biele, žlté alebo červené. |
Chuť | Jemná, trochu sladká. | Ostrá a štipľavá. |
Dostupnosť | Je menej bežná a obvykle výrazne drahšia. | Vyskytuje sa všetkých možných pokrmoch, ľahko dostupná a lacná. |
Pozrite sa tiež na porovnanie nutričných hodnôt, minerálov a vitamínov v 100 g surovej šalotky vs. cibuľa.
Šalotka | Cibuľa | |
Kalórie | 72 | 40 |
Bielkoviny | 2.5 g | 1.1 g |
Tuk | 0.1 g | 0.1 g |
Sacharidy | 16.8 g | 9.3 g |
Vláknina | 3.2 g | 1.7 g |
Vitamín B6 | 20% DDP | 7% DDP |
Mangán | 13% DDP | 6% DDP |
Meď | 10% DDP | 4% DDP |
Foláty | 9% DDP | 5% DDP |
Vitamín C | 9% DDP | 8% DDP |
Draslík | 7% DDP | 3% DDP |
Železo | 7% DDP | 1% DDP |
Kyselina pantoténová | 6% DDP | 3% DDP |
Horčík | 5% DDP | 2% DDP |
Vitamín B1 | 5% DDP | 4% DDP |
DDP=odporúčaný denný príjem
Napriek tomu, že cibuľa obsahuje pri rovnakej veľkosti porcie menej kalórií, šalotka má vyšší obsah mnohých základných živín. Najmä potom obsahuje vyššie množstvo vlákniny a je bohatá na vitamín B6, mangán, meď, foláty a vitamín C.
Kde šalotku kúpiť a ako ju skladovať?
Šalotka je bežne dostupná vo väčších obchodoch s potravinami. Všeobecne sú dostupné po celý rok, ale ich hlavná sezóna je od apríla do augusta. Vyberajte si také šalotky, ktoré nemajú kašovité či čierne škvrny. Mali by byť pevné a ťažké, nie suché a ľahké. Tiež nechcete tie, ktoré už začali klíčiť – majú tendenciu sa oveľa rýchlejšie kaziť a zelené výhonky môžu vášmu jedlu prepožičať horkú chuť. (Ak vám šalotka naklíčila, pred varením odstráňte zelené klíčky.) Čím mladšia (menšia) šalotka, tým jemnejšia je jej chuť.
Pri správnom skladovaní na chladnom a tmavom mieste s dostatkom cirkulácie vzduchu je možné šalotku uchovávať až šesť mesiacov. Zaviažte ich do čistých pančúch, zaveste pri strope v suchej garáži, pivnici či skrini, prípadne ich skladujte v závesnom kovovom sieťovanom koši.
Šalotku je možné tiež nakrájať a zmraziť až na 3 mesiace. Po rozmrazení však bude mať textúru ľahko orestované šalotky, takže nečakajte žiadne chrumkanie. To môže v skutočnosti pri mnohých receptoch ušetriť čas.
Ako využiť šalotku v kuchyni?
Šalotka sa krásne hodí k mäsu (najmä jahňaciemu, hovädziemu a hydine), zverine a rybám . Fantasticky tiež zvýrazní ostatnú zeleninu a šaláty . Hodí sa do jemných omáčok a polievok , jednoducho všade, kde sa používa cibuľa, ale je potrebné jedlo viac zjemniť. Lahôdkou je nakladaná šalotka v sladkokyslom náleve.
Existuje niekoľko kuchýň, ktoré sú veľmi úzko späté so šalotkou, ako je klasická francúzska kuchyňa a kuchyne juhovýchodnej Ázie.
Šalotka sa vďaka svojej jemnosti hodí hlavne do tých receptov, ktoré vyžadujú jemnejšie chute.
Môže ich konzumovať:
- Jemne nakrájané
- Nakrájané na krúžky a vyprážané
- Pečené vcelku (buď v šupke alebo olúpané)
- Nakladané
Surová šalotka sa tiež skvele hodí do šalátových dressingov , a ak ich nájdete čerstvé, možno ich zelené vršky použiť ako aromatické dochucovadlo alebo ozdobu , podobne ako jarnú cibuľku.
Pozrite sa na niektoré obľúbené spôsoby, ako šalotku konzumovať :
- opečte a podávajte s dipom
- ugrilujte ju spolu s inou zeleninou, tofu alebo mäsom
- nasekajte ju a pridajte do vyprážaných hranolčekov, polievok alebo quiche
- nakrájajte ju na kocky a zasyrova jej posypte šaláty, bruschettu alebo cestoviny
- rozprestrite ju na domácu pizzu
- nasekajte ju a pridajte ju do omáčok alebo dresingov
Použitie v receptoch
Ako nakrájať šalotku v 4 krokoch
Pokiaľ chcete nakrájať šalotku najemno, tu máte jednoduchý návod:
- Odstráňte z šalotky papierovú šupku a koniec korienku.
- Šalotku prekrojte napoly.
- Položte jednu polovicu reznou stranou dole a pozdĺžne krájajte, zastavte tesne predtým, než dosiahnete koniec korienku. To udrží vrstvy pohromade a umožní ľahšie krájanie. Na krájanie použite špičku noža.
- Pokiaľ chcete mať šalotku nakrájanú na kocky, urobte jediný rez šalotkou paralelne s doskou od špičky ku koreňu. Potom pomocou základne noža rozkrojte šalotku naprieč.
Minimalizujte tvrdosť surovej šalotky maceráciou (namáčaním) v octe.
Surovú šalotku zapracujte do pokrmu v deň, kedy ho servírujete (tj. pokrmy so surovou šalotkou neskladujte v chladničke po dlhú dobu – časom sa stanú štipľavejšie).
Olej zo šalotky
Pripravte si domáci šalotkový olej, ktorý dodá vašim restovaným pokrmom báječný podtón.
- Nakrájajte 2 šalotky na tenké plátky, na panvici alebo woku rozohrejte 1 a 1/2 šálky rastlinného alebo arašidového oleja a opekajte šalotky asi 8–12 minút za častého miešania, kým nebudú zlatohnedé.
- Potom sceďte zmes šalotky a oleja do misy alebo nádoby a šalotku položte na papierový uterák.
- Nechajte 5 až 10 minút sušiť.
- Osmažené plátky šalotky a olej skladujte v oddelených vzduchotesných nádobách.
- Olej môžete uchovávať v chladničke niekoľko týždňov.
Vyprážaná cibuľka, ktorá vám vznikla pri príprave oleja, sa skvele hodí do šalátov, polievok či k vyprážaným hranolčekom. Vydržia deň až dva, ale najlepšie chutia, keď ich konzumujete ihneď.
Zálievka zo šalotky a horčice
- Zmiešajte 1 nasekanú šalotku, 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu a 2 lyžičky dijonskej horčice v nádobe s pevným vekom a pretrepávajte, kým sa ingrediencie dobre nepremiešajú.
- Pridajte soľ, korenie a znovu pretrepte.
- Pomaly pridajte 1 šálku olivového oleja, 1/3 šálky naraz. P
- okiaľ chcete, môžete pridať citrónovú šťavu alebo bylinky.
Nakladané šalotky
Ak ste nadšenci zavárania, pravdepodobne už viete, že môžete nakladať všetky druhy zeleniny, nielen uhorky. Tak prečo nenaložiť aj šalotku?
- Tri až štyri šalotky ošúpte a nakrájajte priečne na tenké krúžky.
- Dajte ich do sklenenej nádoby, ktorá je dostatočne veľká, aby sa do nej zmestili všetky.
- V hrnci na strednom plameni prešľahajte ½ šálky jablčného octu, ½ šálky vody, 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru, lyžičku soli a lyžičku korenia.
- Za častého miešania zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Nalejte rôsol do pohára so šalotkou.
- Pohár uzavrite a pred prenesením do chladničky nechajte vychladnúť.
Pestovanie šalotky
Kedy, kde a ako zasadiť
Sadečky šalotky môžete začať vysádzať už koncom zimy a začiatkom jari v teplejších oblastiach, v tých chladnejších potom uprostred jari. Pri rýchlom tempe rastu sú potom obvykle pripravené na zber v priemere za 100 – 120 dní . Vyberte si pre svoju šalotku slnečné miesto na záhrade , ideálne trochu ďalej od ostatných rastlín, pretože šalotka nerada súťaží o pôdnu vlhkosť a živiny. Miesto výsadby by tiež nemalo byť náchylné na záplavy.
Umiestnite každú sadzačku do pôdy tak, aby hrubý koniec smeroval dole a horná časť bola tesne nad líniou pôdy. Zasaďte ich tak 2 – 3 cm od seba v radoch a každý riadok rozmiestnite asi 23 až 30 cm od seba . Tieto rastliny na rast nepotrebujú žiadnu podpornú konštrukciu.
U nás sú obľúbenými odrodami šalotky napríklad Golden Gurmet, ktorý tvorí žltý plod, a Red sun, ktorý tvorí červený plod.
Starostlivosť o šalotku
- Svetlo
Pestujte šalotku ideálne tak, aby mala aspoň 6 hodín priameho slnečného žiarenia väčšinu dní. - Pôda
Šalotku zasaďte do dobre priepustnej pôdy obohatenej organickou hmotou. Majú rady kyslé až neutrálne pH pôdy, asi 6,0 až 7,0. - Voda
Pôda by mala zostávať mierne vlhká, ale nenechajte sadzačky v príliš vlhkej pôde. To by mohlo spôsobiť ich hnilobu. Potrebujú asi 2,5 cm vody týždenne. - Teplota a vlhkosť
Než začnú šalotky rásť, vyžadujú chladné obdobie pokoja po dobu aspoň jedného mesiaca s teplotami medzi 0 a 10 stupňami Celzia. Rastlinky šalotky potom preferujú teplotu pôdy od 2 do 32 stupňov Celzia. Pokiaľ sú pravidelne zalievané a udržiavané v dobre odvodnenej pôde, nie sú šalotky citlivé na vlhkosť. - Hnojivo
Šalotka všeobecne nevyžaduje hnojivo. Jarné doplnenie pôdy kompostom však môže pomôcť pridať živiny a zlepšiť drenáž.
Úroda šalotky
Šalotka je obvykle pripravená na zber približne 100–120 dní po výsadbe. Rovnako ako u cibule aj šalotka signalizuje, že je pripravená na vykopanie, akonáhle jej listové vršky zhnednú a uschnú. Vykopte celú rastlinu a straste prebytočnú zeminu. Potom ju umiestnite na suché, tienisté miesto na niekoľko týždňov. Potom odstráňte korene a vršky.
Ako pestovať šalotku v kvetináčoch
Pestovanie šalotky v nádobe je užitočné, pretože nádobu môžete premiestniť, aby rastlina dostávala dostatočné slnečné svetlo. Môžete tiež starostlivo kontrolovať jej príjem vody. Kvetináč s priemerom 15 cm je ideálny pre jednu sadzačku. Kvetináč musí mať dostatok drenážnych otvorov. Šalotka obvykle potrebuje každý týždeň asi 2,5 cm vody – v parnom počasí možno viac.
Prezimovanie
Cibuľa šalotky môžu prezimovať v zemi, pretože na zimné obdobie zaspávajú. Na ich prezimovanie nie je nutná žiadna zvláštna údržba, pokiaľ má miesto výsadby dobrú drenáž. Akonáhle sa začne otepľovať, rastlina sa prebudí a urýchli proces rastu.
História šalotky a zaujímavosti
Šalotka pochádza zo Stredného východu . Jej botanický názov Allium ascalonicum (teraz oficiálne Allium cepa gr. agregatum) odkazuje na prístav Ascalon v Palestíne, ktorý je teraz známy ako Aškelonské prímorské letovisko v Izraeli.
Šalotka bola základnou potravinou už v starovekom Egypte a Peržania ju považovali za posvätnú rastlinu!
Šalotky priviezli do Európy križiaci vracajúci sa z Palestíny . Od 12. storočia sa šalotka pestovala v Bretónsku av Anjou, dvoch tradičných francúzskych oblastiach produkujúcich šalotku. V týchto dvoch oblastiach sa dodnes tradične šalotka pestuje, teraz sa však pestuje aj na severe Francúzska av oblasti Drôme.
V jej svetovej produkcii dominuje Indonézia , ktorá produkuje 500 000 ton ročne, a Thajsko s 200 000 tonami. Francúzsko je hlavným európskym producentom s ročným zberom 49 000 ton, nasledujú Bulharsko a Írsko.