Maliny, sladký dar prírody, ktorý má množstvo skvelých predností. Spoznajte ich všetky!

Už Rimania vedeli, že je dobré jesť maliny a má to veľa dôvodov.

Chcete poznať ich zdravotné benefity?

Dozvedieť sa, ako si ich jednoducho môžete vypestovať v záhradke?

Potom pokračujte v čítaní nášho článku, kde sa dozviete nielen odpovede na predchádzajúce otázky, ale oveľa viac!

Čo sú to maliny?

Maliny sú malé, sladké ovocie s kyslým podtónom. Sú plodom rastliny ostružiníka maliníka, ktorý patrí do čeľade Rosaceae, rodu Rubus. Ich sýta, veselá farba a lahodná šťavnatá chuť dokážu ozvláštniť každé bežné jedlo. A každá malina je navyše plná vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny.

Veľa čerstvých malín.
www.healthyfamilyproject.com

Zdravotné benefity konzumácia malín

Maliny majú veľa zdravotných benefitov ako napríklad:

Obsahujú veľa živín

Jedna šálka malín vám poskytne viac ako 50% minimálnej dennej odporúčanej potreby vitamínu C, ktorý podporuje imunitu a zdravie pokožky a napomáha tvorbe kolagénu. Maliny tiež obsahujú mangán a vitamín K, ktorý obaja zohrávajú úlohu v zdraví kostí. A dodajú vám aj menšie množstvo vitamínu E, vitamínov B, horčíka, medi, železa a draslíka.

Majú nízky obsah cukru

Maliny tiež v porovnaní s iným ovocím obsahujú menej cukru. Iba 5 gramov na šálku v porovnaní s asi 20 gramami v jednom strednom jablku. Vďaka tomu sú skvelou voľbou pre každého, kto má chuť na sladké a chce minimalizovať svoj celkový príjem cukru.

Sú bohaté na antioxidanty

Maliny obsahujú antioxidanty. Tieto látky chrániace zdravie sú spojené s nižším výskytom srdcových chorôb, rakoviny, cukrovky a obezity. Malinové antioxidanty tiež pomáhajú znižovať zápal, známy spúšťač predčasného starnutia. Prírodné ochranné látky v malinách sú tiež spojené s lepšou opravou DNA a blokujú enzýmy, ktoré spúšťajú bolesti pri artritíde.

Chráni pred rakovinou

Antioxidanty a protizápalové zlúčeniny v malinách sú spojené s ochranou proti rakovine tým, že znižujú reprodukciu rakovinových buniek. Výskum tiež ukazuje, že fytonutrienty v malinách, ako sú ellagitaniny, môžu dokonca pomáhať zabíjať rakovinové bunky signalizáciou apoptózy alebo programovanej bunkovej smrti.

Majú vysoký obsah vlákniny

Šálka malín obsahuje pôsobivých 8 gramov vlákniny, čo je tretina denného minima. Tento vysoký obsah vlákniny taktiež znižuje čistý obsah sacharidov v malinách na približne 7 gramov na šálku (pretože naše telo nie je schopné vlákninu tráviť a absorbovať). Táto vláknina prispieva k pocitu sýtosti, obmedzuje hladinu cukru v krvi spomalením trávenia a podporuje dobré trávenie. Vláknina tiež napomáha rozkvetu prospešných črevných baktérií. Tie sú spojené so silnejšou imunitou a pozitívnejšou náladou.

Pomáhajú predchádzať cukrovke

Vedci zistili, že u osôb, ktorí sú ohrození cukrovkou, konzumácia väčšieho množstva malín znižuje množstvo inzulínu potrebného na zvládnutie hladiny cukru v krvi.

Zlepšujú pamäť

Maliny pomáhajú proti oxidatívnemu stresu, čo je v podstate nerovnováha medzi produkciou voľných radikálov poškodzujúcich bunky a schopnosťou tela bojovať s ich škodlivými účinkami. Pretože oxidačný stres je príčinou ochorení, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, maliny sú najlepšou potravinou podporujúcou mozog. Bolo tiež preukázané, že flavonoidy v malinách pomáhajú zlepšiť koordináciu, pamäť a náladu.

Nutričné hodnoty malín

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt malín a vybraného bobuľovitého ovocia v 100 gramoch.

Nutričné hodnoty Maliny
(100 g)
Čučoriedky
(100 g)
Černice
(100 g)
Brusnice
(100 g)
Jahody
(100 g)
Energia 52 kcal 57 kcal 43 kcal 46 kcal 32 kcal
Tuky 0.7 g 0.3 g 0.5 g 0.1 g 0.3 g
Sacharidy 12 g 14 g 9.6 g 12 g 7.7 g
Cukry 4.4 g 10 g 4.9 g 4.3 g 4.9 g
Vláknina 6.5 g 2.4 g 5.3 g 3.6 g 2 g
Bielkoviny 1.2 g 0.7 g 1.4 g 0.5 g 0.7 g

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami z čučoriedok . Pochutnáte si!

Vitamíny a minerály v malinách

Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov malín vs. vybraného bobuľovitého ovocia obsahuje.

Vitamíny a minerály Maliny
(100 g)
Čučoriedky
(100 g)
Černice
(100 g)
Brusnice
(100 g)
Jahody
(100 g)
Vitamín A 2.00 mcg 3.00 mcg 11.00 mcg 3.00 mcg 1.00 mcg
Vitamín B1 0.032 mg 0.037 mg 0.020 mg 0.012 mg 0.024 mg
Vitamín B2 0.038 mg 0.041 mg 0.026 mg 0.020 mg 0.022 mg
Vitamín B3 0.598 mg 0.418 mg 0.646 mg 0.101 mg 0.386 mg
Vitamín B5 0.329 mg 0.124 mg 0.276 mg 0.295 mg 0.125 mg
Vitamín B6 0.055 mg 0.052 mg 0.030 mg 0.057 mg 0.047 mg
Foláty 21.00 mcg 6.00 mcg 25.00 mcg 1.00 mcg 24.00 mcg
Vitamín C 26.2 mg 9.7 mg 21.0 mg 14.0 mg 58.8 mg
Vitamín E 0.87 mg 0.57 mg 1.17 mg 1.32 mg 0.29 mg
Vitamín K 7.8 mcg 19.3 mcg 19.8 mcg 5.0 mcg 2.2 mcg
Vápnik 25.00 mg 6.00 mg 29.00 mg 8.00 mg 16.00 mg
Meď 0.09 mg 0.06 mg 0.17 mg 0.06 mg 0.05 mg
Železo 0.69 mg 0.28 mg 0.62 mg 0.23 mg 0.41 mg
Horčík 22.00 mg 6.00 mg 20.00 mg 6.00 mg 13.00 mg
Mangán 0.670 mg 0.336 mg 0.646 mg 0.267 mg 0.386 mg
Fosfor 29.00 mg 12.00 mg 22.00 mg 11.00 mg 24.00 mg
Draslík 151.00 mg 77.00 mg 162.00 mg 80.00 mg 153.00 mg
Selén 0.20 mcg 0.10 mcg 0.40 mcg 0.10 mcg 0.40 mcg
Sodík 1.00 mg 1.00 mg 1.00 mg 2.00 mg 1.00 mg
Zinok 0.42 mg 0.16 mg 0.53 mg 0.09 mg 0.14 mg

Kde maliny kúpiť a ako si vybrať tie najlepšie kusy?

Vždy je najlepšie kupovať maliny na farmárskom trhu , aby ste mali istotu, že budete mať čerstvú várku. Zrelé sú bacuľaté, jasne červené a veľmi sladké . Existujú aj odrody malín v žltej a čiernej farbe, ale tie sú u nás vzácne. Pri preprave bobúľ by ste mali byť opatrní, pretože sú veľmi citlivé na tlak.

Ak boli maliny zozbierané príliš skoro, spoznáte to podľa ich mierne kyslastej chuti. Nevyberajte si maliny, ktoré sú rozdrvené či plesnivé. Ak si kupujete maliny, ktoré sú v plastovej krabičke , otočte ju hore dnom – ak sa nejaké ovocie prichytí na spodnú vložku, vyberte inú krabičku. Je dobré tiež skontrolovať, že z krabičky nevyteká šťava, čo by znamenalo, že maliny sú príliš mäkké a prezreté.

Ako maliny skladovať?

Skladovanie malín môže byť celkom zložité, pretože v príliš teplom prostredí môže rýchlo vzniknúť pleseň . Zlé maliny najskôr vytrieďte a tie zostávajúce uložte do chladničky až na 3 dni . Potom vám začnú hniť a plesnivieť. Ešte lepšie je, keď ich rozložíte na tanier, aby sa jednotlivé plody nedotýkali. Čím rýchlejšie ich zjete, tým čerstvejšia a intenzívnejšia bude ich chuť. Maliny ľahko prijímajú vodu a rýchlo plesniví, preto neodporúčame bobule oplachovať. Z tohto dôvodu je dobré si maliny kupovať v bio kvalite . Pokiaľ chcete ovocie radšej umyť, buďte šetrní a ihneď ho spotrebujte. V opačnom prípade uchovávajte neumývané maliny ideálne v krabičke, v ktorej ste ich zakúpili (máva štrbiny a otvory, ktoré umožňujú prúdenie vzduchu, čo maliny udržia dlhšie čerstvé) a spotrebujte ich do niekoľkých dní.

Neskladujte maliny v zadnej časti chladničky av priehradke na zeleninu, kde sa môže hromadiť vlhkosť.

Ak chcete maliny zmraziť , postupujte podľa nasledujúceho návodu:

  1. Vložte maliny do sitka a opláchnite ich pod tečúcou studenou vodou.
  2. Položte ich na papierové obrúsky, aby uschli.
  3. Maliny vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie v jednej vrstve tak, aby každá bobuľa mala okolo seba priestor.
  4. Vložte plech na pečenie na jednu až dve hodiny do mrazničky.
  5. Vyberte plech z mrazničky a vložte rýchlo zmrazené maliny do vzduchotesnej nádoby alebo mraziaceho vrecka.
  6. Takto zamrazené maliny vám vydržia až 1 rok.
  7. Keď je čas maliny použiť, nechajte ich rozmraziť pri izbovej teplote alebo ich opláchnite pod teplou vodou, aby ste urýchlili proces rozmrazovania.
  8. Rozmrazené maliny sú vždy trochu blátivé, ale môžete ich použiť na prípravu ovocných smoothies, zmrzliny a dezertov.
Maliny rozložené na plechu s papierom na pečenie.
www.northernhomestead.com

Druhy malín

Existuje množstvo druhov malín. Medzi tie najobľúbenejšie patria:

Červené maliny

Jedná sa o najbežnejší typ malín, ktorý zoženiete v obchodoch s potravinami. To, čo ich odlišuje od ostatných, je ich veľkosť a relatívna pevnosť. Majú viac odrôd ako akékoľvek iné druhy malín.

  • Boyne – majú vynikajúcu sladkú a aromatickú chuť a sú extrémne mrazuvzdorné
  • Heritage – veľké, jasne červené a pevné maliny najvyššej kvality
  • Latham – dobre sa prispôsobuje radu typov pôdy, maliny sú stredne veľké a sladké a je možné ich jesť čerstvé, konzervované aj mrazené
  • Prelude – samoprašná, mrazuvzdorná červená malina, ktorá sa často používa do džemov a dezertov
  • Amity – stále plodiaca odroda, ktorá má veľké, krásne červené maliny najvyššej kvality, ktoré sú šťavnaté a pevné s výraznou chuťou
  • Tulameen – jasne červené maliny s klasickou čerstvou malinovou chuťou a pevnou textúrou
  • Polka – mrazuvzdorná odroda z Poľska, ktorá má veľké, pevné a sladké maliny

Žlté maliny

Žlté maliny majú žlto-zlatú farbu a vynikajú bohatou chuťou, ktorá pripomína kombináciu banánov, marhúľ a malín.

  • Fall Gold – patrí medzi najväčšie a najchutnejšie žlté maliny, ktoré dozrievajú na jeseň
  • Amber – vysoko kvalitné maliny, ktoré sú lepšie ako ostatné žlté odrody
  • Golden Summit – veľké, pevné maliny zlatej farby, ktoré majú skvelú chuť

Čierne maliny

Tieto maliny sú čiernomodré, okrúhle a malé, a majú jedinečnú chuť. Najčastejšie sa používajú do koláčov, rôznych dezertov, na prípravu džemov a marmelád, vína, likérov aj čaju.

  • Jewel – veľké, lesklé, voňavé a sladké maliny, ktoré sú perfektné na prípravu džemu
  • Dundee – kvalitné, matne čierne maliny
  • Bristol – stredne veľké, pevné a lesklé ovocie s lahodnou chuťou
  • Black hawk – najproduktívnejšia odroda čierneho maliníka s veľkými a pevnými plodmi

Fialové maliny

Ide o odrodu, ktorá je často považovaná za kríženca čiernych a červených malín.

  • Brandywine – hybrid červenej a čiernej maliny s príjemnou textúrou, maliny sú veľké s kyslou príchuťou
  • Sodus – najobľúbenejšia odroda fialových malín s veľkými, lesklými, kyslými plodmi
  • Royalty – veľké a robustné bobule, ktoré sú vysoko kvalitné
Rôzne odrody malín v košíku položenom vonku na zemi.
www.lacademie.com

Ako maliny využiť v kuchyni?

Neexistuje letný dezert, ktorý by sa nedal vylepšiť malinami. Od muffinov a tiramisu až po cheesecake či sviežu jogurtovú tortu s malinami alebo koláč. Môžete ich zmiešať s jogurtom, tvarohom alebo mascarpone a nadrobenými sušienkami a za chvíľu máte pripravený luxusný dezert .

Pridajte ich tiež do šalátov , vychutnajte si ich so syrom alebo použite ako základ pre chutney .

Ak si chcete na týchto sladkých plodoch pochutnať aj po sezóne, môžete si vyrobiť napríklad domácu marmeládu , sirup alebo džem.

Maliny sa tiež používajú na aromatizáciu octu či vína, šampanského, likérov a liehovín .

Tu je niekoľko ďalších spôsobov, ako použiť maliny v receptoch :

  • Posypte grécky jogurt hŕstkou malín a granolou.
  • Pridajte ich do čokoládových brownies.
  • Pridajte maliny do svojho obľúbeného receptu na sušienky z bielej čokolády.
  • Dolaďte si limonádu alebo ľadový čaj čerstvými alebo mrazenými malinami.
  • Zmiešajte maliny, trstinový cukor, múku a maslo a vznikne vám úžasná malinová omrvinka.
  • Ozdobte svoj šalát malinovým dresingom.
  • Pridajte ich do smoothies alebo ovsených vločiek.
  • Pripravte si kurací šalát , do ktorého pridáte maliny, hrozno a vlašské orechy.
  • Prelejte vafle alebo palacinky čerstvými malinami.
  • Zamiešajte ich do špenátového šalátu spolu s vlašskými orechmi a kozím syrom.
  • Pridajte ich do smotany či zmrzliny.

Recept na malinový coulis

Maliny je možné rozdrviť a pridať do nich cukor. Vznikne tak lahodná omáčka, ktorú môžete použiť do tort, pudingov, na zmrzlinu či sorbet.

  1. Maliny očistite, dajte ich do misy a roztlačte vidličkou na kašu.
  2. Roztlačené maliny dajte do sita nad čistú misku a zadnou časťou lyžice pretlačte bobule cez sitko do misky.
  3. Pomocou krupicového alebo práškového cukru oslaďte maliny podľa požadovanej chuti.
  4. Pokiaľ chcete, pridajte do coulis trochu citrónovej alebo pomarančovej šťavy, aby ste zvýraznili jeho farbu.
Preliv z malín v sklenenom džbáne, ktorý drží ruka a nalieva ho na tanier.
www.thecafesucrefarine.com

Pestovanie malín

Existujú dva druhy malín, obaja majú svoje vlastné špecifické požiadavky na pestovanie:

  • Jednouplodiaci
    Tieto maliny majú úrodu raz za sezónu, často je to v júni alebo júli. Musíte sledovať, ktoré vetvy ktoré plodili a tých sa postupne zbavovať. A nové vetvy, ktoré narástli v tomto roku, naopak rozmaznávať. Tie totiž budú plodiť ďalší rok.
  • Stáleplodiaci (remontantný)
    Tento druh malín nesie plody už na tohtoročných výhonkoch, tzn. že vetvy, ktoré postupne prirastajú, tak aj plodia, a to od konca leta až do príchodu zimy.

Najlepší spôsob, ako maliny pestovať, je využiť kombináciu oboch druhov. To vám umožní maximalizovať obdobie zberu.

Všetky maliny sú samosprašné, takže na produkciu plodov vám stačí jeden ker. Najlepšie ich opeľujú včely a začnú plodiť rok po výsadbe.

Kedy maliny zasadiť?

Maliníky môžete zasadiť skoro na jar, akonáhle pôda, prípadne na konci jesene.

Kde maliny zasadiť?

Maliny rastú najlepšie na slnečnom mieste, ale na rozdiel od mnohých druhov ovocia porastú aj na čiastočne zatienenom mieste. Čím viac slnka, tým viac ovocia.

Miesto na výsadbu potrebuje bohatú a dobre odvodnenú pôdu, veľkú cirkuláciu vzduchu a ochranu pred vetrom. Vyhnite sa vlhkému a tiež veternému miestu.

Každý rok doprajte svojim rastlinám niekoľko centrimetrov kompostu alebo odloženého hnoja.

Ako maliny zasadiť?

Pred výsadbou korene na hodinu až dve namočte.

Vykopte dieru, ktorá je dostatočne priestranná, aby sa korene rozšírili. Ak sadíte viac kríkov, je najjednoduchšie vykopať priekopu.

Či už vysádzate prostokorenné sadenice alebo maliníky predávané v kontajneroch, zasaďte ich tak, aby koreňové púčiky boli zakryté zemou do výšky 5 cm.

Vzdialenosť by mala byť cca 45 cm a medzi radmi by malo byť aspoň 120 cm.

Naplňte zeminu späť a uduste ju nohou.

Hornú časť potom zrežte približne na 30 cm, aby ste podporili nový rast.

V závislosti od odrody, ktorú zasadíte, možno budete musieť vytvoriť podperu, ktorá drží výhony. Mnohé dorastajú do výšky hlavy. Dobrým riešením sú potom koly, plôtik alebo drôtenka.

Ako sa o maliny starať?

Po celú dobu udržujte okolo rastlín silnú vrstvu mulča.

Zalievajte asi 2,5 cm týždenne od jari až do zberu.

Počas sezóny ostraňujte nové výhony, ktoré nebudete potrebovať.

Ako maliny strihať?

Jednouplodiace maliny zrežte ihneď po zbere. Zrežte iba výhony, ktoré plodili, a to až pri zemi. Pokiaľ maliny pestujete na oporách, priviažte nové výhony k oporám tak, aby ste maximalizovali vodorovne smerujúcu časť výhodu.

U stáleplodiacich malín zrežte všetky výhony na konci zimy, než na jar zase začnú rásť.

Ako maliny žať?

Všetky odrody začnú plodiť vo svojej druhej sezóne. V niektorých prípadoch môžu stáleplodiace maliny plodiť počas prvej jesene drobné bobule.

Na začiatku leta bobule dozrievajú asi 2 týždne. Budete ich musieť zbierať každých pár dní.

Skúste maliny žať za slnečného dňa, keď sú suché.

Pri zbere za maliny príliš neťahajte.

Maliny rastúce na kríku.
www.oldworldgardenfarms.com

Aj keď sa maliny ako superovocie preslávili až v posledných rokoch, v skutočnosti sú jednou z najstarších pestovaných rastlín v Nemecku. Jej príbuzná, „európska lesná malina“, bola v stredoveku pestovaná v kláštorných záhradách a uctievaná ako liečivá rastlina.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)