Žerucha je veľmi výživná rastlina.
Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a K, draslíka a vápnika.
Ako sa pestuje a spracováva? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku!
Žerucha, výživná potravina
Žerucha siata, latinsky Lepidium sativum, niekedy označovaná ako žerucha záhradná alebo kučeravá. Patrí do čeľade Brassicaceae podobne ako kapusta, karfiolu a ružičkového kelu.
Historicky sa táto rastlina používala na liečbu kašľa, hnačky, nedostatku vitamínu C, nízkej imunity a zápchy.
Jedlé výhonky sa obvykle zbierajú jeden až dva týždne po výsadbe, keď sú 5–13 cm vysoké. Majú korenistú chuť a vôňu.
Žerucha sa komerčne pestuje v Anglicku, Francúzsku a Škandinávii. Je vhodná na hydroponické pestovanie a darí sa jej v mierne zásaditej vode.
Prečo konzumovať žeruchu?
Pri konzumácii v surovom stave je žerucha vysoko výživnou potravinou, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínov C a K a niekoľko ďalších dôležitých minerálov.
Vitamín K, ktorý je rozpustný v tukoch sa podieľa na tvorbe kostí, odbúravaní a vstrebávaní živín. Slúži ako ochrana pred osteoporózou. Vitamín C napomáha imunitnému zdraviu tým, že znižuje riziko infekcie a ochorenia.
Žerucha môže podporovať chudnutie, pretože má nízky obsah kalórií a sacharidov, čo vám pomôže cítiť pocit nasýtenia.
Výborné sú aj semená. Tie môžu zlepšiť zdravie srdca zvýšením príjmu omega-3 mastnej kyseliny ALA.
Nutričné hodnoty
Žerucha je obzvlášť bohatá na vitamín C a K. Má nízky obsah kalórií, sacharidov a obsahuje množstvo ďalších vitamínov a minerálov, ktoré môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke:
Nutričné hodnoty | Žerucha surová 100 g |
Kalórie | 32 kcal |
Bielkoviny | 2,6 g |
Sacharidy | 5,5 g |
Tuky | 0,7 g |
Vláknina | 1,1 g |
Vápnik | 81 mg |
Sodík | 14 mg |
Draslík | 606 mg |
Železo | 1,3 mg |
Vitamín B5 | 0,242 mg |
Vitamín B6 | 0,247 mg |
Vitamín C | 69 mg |
Vitamín E | 0,70 mg |
Vitamín K | 541,9 mcg |
Druhy žeruchy
Teraz si predstavíme jednotlivé druhy žeruchy.
Žerucha záhradná
Latinsky Lepidium sativum, dorastá do výšky 15-30 cm a žne sa na jar a na jeseň.
Listy tejto žeruchy sú hlboko vykrajované a vzhľadovo sa podobajú petržlenu. Majú pikantnú, chrenovú chuť.
Žeruchu záhradnú môžete konzumovať v šalátoch, sendvičoch, polievkach, omeletách.
Žerucha náhorná
Nazývaná žerucha zimná, americká, latinsky Barbarea verna. Často sa používa ako dochucovadlo alebo na ozdobu. Pridáva sa do šalátov alebo do varenej zeleniny.
Jej listy sú drobné, tmavo zelené, pripomínajú listy púpavy. Táto rastlina dorastá do výšky 3 až 6 centimetrov.
Žerucha lekárska
Latinsky Nasturtium officinale. Jedná sa o mrazuvzdornú rastlinu, ktorú môžete žať po celý rok. Dorastá do výšky 20 až 51 cm. Listy tejto odrody sú drobné, v tvare ľalie.
Listy a stonky sa konzumujú v šalátoch a používajú sa do polievok, omeliet alebo na jednohubky. Zo semienok je možné urobiť horčicu.
Pestovanie žeruchy
Aby sa žeruše darilo, vyžaduje pôdu bohatú na organické látky a plné slnka. Semená by mali byť zasadené do hĺbky 1 až 1,5 cm, riadky by mali byť umiestnené 7,5 až 10 cm od seba.
Starostlivosť o žeruchu je pomerne jednoduchá, pokiaľ je pôda udržiavaná rovnomerne vlhká. Je nutné ju pravidelne prihnojovať rozpustným tekutým hnojivom. Na ochranu rastlín a udržanie vlhkosti používajte organický mulč, slamu, drvené noviny alebo pokosenú trávu.
Opakovaný výsev každé dva týždne zaistí nepretržitý prísun tejto čerstvej zeleniny. Keď výhonky dosiahnu dĺžku 5 cm môžete ich zožať.
Spracovanie žeruchy
Žerucha sa pridáva do polievok, sendvičov a šalátov pre svoju pikantnú chuť. Ďalej do masla, zemiakovej kaše, k vyprážaným hranolkám. V Spojenom kráľovstve sa rezané výhonky žeruchy bežne používajú v sendvičoch s varenými vajcami, majonézou a soľou.
Ako by ste mali žeruchu skladovať? Vydrží v igelitovom sáčku v chladničke 3 až 5 dní. Stonky postavte do nádoby so studenou vodou a zakryte vršky plastovým vreckom.
Pred použitím ju umyte pod studenou tečúcou vodou, odstrihnite korene nožnicami, osušte papierovými utierkami alebo vložte do odstredivky na šalát. Unavené listy je možné oživiť opláchnutím v studenej vode.
Žerucha sa varí podobne ako špenát. Poduste ju na masle zhruba 10 minút, podávajte ako zeleninu. Alebo podávať pod roastbeef či pečené kura, aby absorbovalo šťavu. A ak chcete rozšíriť svoje gastronomické znalosti, prečítajte si recepty pre milovníkov hydiny .
Do akých ďalších receptov môžete žeruchu zaradiť? Do omáčok, šalátov, sandwichov, pesta, sushi alebo polievok.
Žeríchová polievka
Na túto polievku, ktorá má sviežu chuť, budete potrebovať :
- 85 g žeruchy
- 15 ml olivového oleja
- 1 menšiu cibuľu
- 1 menšia stonka stopkového zeleru
- 350 g zemiakov
- 600 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 150 ml mlieka
- štipku muškátového orieška
- šťavu z citróna
- soľ
- mleté korenie
Postup :
- Olúpte cibuľu a zemiaky.
- Nakrájajte cibuľu, zemiaky a stopkový zeler na kocky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu, zeler a opekajte, kým nebude mať cibuľa zlatistú farbu.
- Pridajte zemiaky a všetko zalejte vývarom.
- Prikryte a varte kým zemiaky nezmäknú.
- Keď budú zemiaky mäkké, vmiešajte žeruchu. Varte 5 minút.
- Polievku rozmixujte, pridajte mlieko, muškátový oriešok, citrónovú šťavu a korenie podľa chuti.
- Pár minút všetko prevarte.
- Dobrú chuť!
Výrobky z žeruchy
Žeríchové semienka – sú bohaté na bielkoviny, sacharidy a niektoré základné minerály, ako je vápnik, železo a fosfor. Možno ich použiť na prípravu zdravých nápojov napríklad s mliekom.
Haloon – sušené struky semien, ktoré možno použiť ako korenisté korenie.
Žeríchový olej – za studena lisovaný olej z žeríchových semien. Pridáva sa do šalátov ako dresing alebo do rôznych receptov ako prírodné dochucovadlo.
Prečo zaradiť žeruchu do jedálnička? Je doslova výživovo nabitá! Má vysoký obsah vitamínu C, K, draslíka, vápnika a vlákniny. Ak chudnete, je žerucha ideálnou potravinou, po ktorej budete mať pocit sýtosti.