Zaraďte jackfruit do vášho jedálnička. Vedeli ste, že to môže byť aj náhrad mäsa?

Prastaré ovocie jackfruit môže byť slané aj sladké, v závislosti od toho, aké je zrelé.

Chcete vedieť, ako ho správne pripraviť?

Aké sú jeho zdravotné benefity?

A ako sa líši od durianu?

To všetko a oveľa viac v našom článku!

Čo je vlastne ten jackfruit?

Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) je tropické ovocie pestované v Ázii, Afrike a Južnej Amerike. V Bangládeši je dokonca národným ovocím. Patrí do rovnakej rodiny ako figy a moruše. Pod silnou, hrboľatou kôrou je vláknitá dužina, ktorú môžete jesť surovú alebo tepelne upravenú v rôznych pokrmoch.

Jackfruit je najväčší ovocný plod rastúci na svete, váži až 18 kg a viac, a môže dorásť až do dĺžky neuveriteľného metra. Našťastie si ho môžete kúpiť aj naporciovaný v sáčku alebo konzervovaný v plechovke. Po celom svete sa stále častejšie používa ako vegetariánska náhrada mäsa.

Celý čerstvý jackfruit a polovica jackfruitu.
www.specialtyproduce.com

Ako jackfruit chutí?

Chuť sa líši v závislosti od toho, či sa jedná o zrelý alebo nezrelý jackfruit. Mladý, nezrelý jackfruit je veľmi jemný. Jeho neutrálna chuť sa obvykle dobre hodí k pikantnejším pokrmom – často sa používa ako náhrada za trhané bravčové alebo kuracie mäso.

Zrelý jackfruit má naopak sladkú chuť. Chuť je podobná inému tropickému ovociu ako je mango alebo ananás a skvele sa hodí do smoothies.

Zdravotné benefity a vedľajšie účinky konzumácie jackfruitu

Okrem toho, že jackfruit obsahuje typickú zmes vitamínov a minerálov , ktoré nájdete vo väčšine akéhokoľvek ovocia, je skvelým zdrojom horčíka, vitamínu B6 a antioxidantov . Vzhľadom na to, že má pri varení mäsovú štruktúru, môžete ním jednoducho nahradiť v mnohých receptoch mäso, aj keď je dôležité si uvedomiť, že jackfruit nemá zvlášť vysoký obsah bielkovín , ktorý je aj nižší ako u iných alternatív mäsa ako je napríklad tofu. Výhodou však je, že na rozdiel od živočíšnych zdrojov bielkovín neobsahuje jackfruit žiadne nasýtené tuky ani cholesterol,málo sodíka a tiež nízky obsah kalórií . Pravidelná konzumácia jackfruitu pomáha posilniť imunitu a antioxidanty, ktoré jackfruit obsahuje, zase pomáhajú v boji proti rakovine, znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, napomáhajú v prevencii osteoporózy a zlepšujú trávenie.

Jackfruit však nie je bezpečný pre všetkých. Mali by sa mu vyhnúť jedinci s alergiou na latex alebo peľ brezy. Obe tieto alergie môžu mať totiž skríženú reakciu s jackfruitom. Jackfruit tiež obsahuje veľa draslíka , ktorý môže byť škodlivý pre ľudí s chronickým ochorením obličiek alebo akútnym zlyhaním obličiek.

Nutričné hodnoty jackfruitu

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite nutričné hodnoty čerstvého jackfruitu v 100 gramoch.

Nutričné hodnoty Jackfruit
(100 g)
Energia 95 kcal
Tuky 0.6 g
Sacharidy 23 g
Cukry 19 g
Vláknina 1.5 g
Bielkoviny 1.7 g

Vitamíny a minerály v jackfruite

Pozrite sa aj na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov čerstvého jackfruitu obsahuje.

Vitamíny a minerály Jackfruit
(100 g)
% odporúčanej dennej dávky
Vitamín A 5.00 mcg 1%
Vitamín B1 0.105 mg 9%
Vitamín B2 0.055 mg 4%
Vitamín B3 0.920 mg 6%
Vitamín B5 0.235 mg 5%
Vitamín B6 0.329 mg 19%
Vitamín B9 24.00 mcg 6%
Vitamín C 13.7 mg 15%
Vitamín E 0.34 mg 2%
Vápnik 24.00 mg 2%
Meď 0.08 mg 9%
Železo 0.23 mg 1%
Horčík 29.00 mg 7%
Mangán 0.043 mg 2%
Fosfor 21.00 mg 2%
Draslík 448.00 mg 10%
Sodík 2.00 mg 2%
Zinok 0.13 mg 1%

Kde jackfruit kúpiť a ako ho skladovať?

Čerstvý jackfruit u nás najľahšie kúpite v pražskej tržnici Sapa. Spracovaný (sušený alebo naložený v konzerve) predávajú v obchodoch s ázijskými potravinami alebo ho zoženiete online. Ak chcete jackfruit ako náhradu mäsa, nezabudnite hľadať konzervu, ktorá bude označená ako zelený alebo mladý jackfruit.

Pokiaľ si zaobstaráte čerstvý jackfruit, nechajte ho chvíľu dozrieť, pokiaľ ešte nie je. Pokiaľ si ho chcete vychutnať ešte nezrelý, čo najrýchlejšie ho spracujte a prípadne zamrazte. Nakrájaný, zrelý jackfruit je možné skladovať v plastovom sáčku v chladničke po dobu asi jedného týždňa alebo v mrazničke po dobu až jedného mesiaca.

Ako jackfruit využiť v kuchyni?

Keď je jackfruit nezrelý, má neutrálnu chuť, ktorá sa dobre hodí k slaným pokrmom. Môžete ho použiť napríklad do vegetariánskeho karí alebo namiesto tofu či cíceru. Najlepšie ale chutí v sendviči, kde skvele napodobní trhané bravčové alebo kuracie mäso. Pridajte ho tiež do tacos, burritos, omeliet či k vyprážaným hranolčekom. Korenený jackfruit je skvelý do polievok či dusených mäsových zmesí.

Inšpirujte sa našimi luxusnými receptami na bezmäsité obedy , na ktorých si pochutnajú nielen vegetariáni.

Zrelý jackfruit sa na zmenu viac hodí ako desiata alebo sa pridáva do sladkých jedál. Skvele chutí napríklad v smoothie, zmiešaný s jogurtom alebo ho pridá do zmrzliny.

Najjednoduchší spôsob, ako pripraviť jackfruit, je kúpiť si ho už pripravený . Pokiaľ sa na to však cítite a podarilo sa vám zohnať čerstvý jackfruit, vyhrňte si rukávy a poďme na to! Začnite tým, že rozrežete jackfruit napoly a rukami odstránite struky a semienka. Struky jackfruitu je možné konzumovať surové alebo varené. Skúste ich smažiť na panvici alebo ich hodiť do pomalého hrnca s pikantnou omáčkou. Semienka si môžete opražiť na panvici a potom pridať do šalátu, smoothie, hummusu alebo ich konzumovať len tak samotné. Vnútro jackfruitu môže byť pekne lepkavé, takže sa vám budú hodiť rukavice. Odborníci tiež odporúčajú pred rezaním jackfruitu naolejovať nôž a pracovnú plochu.

Rozkrojený jackfruit a mištička s nakrájaným jackfruitom s vedľa položeným nožom.
www.meticulousbplans.com

Pokiaľ sa rozhodnete pre pripravený jackfruit, bude s najväčšou pravdepodobnosťou dodávaný v plechovke alebo vrecku .

Ako si uvariť konzervovaný jackfruit?

  1. Vezmite konzervovaný nezrelý jackfruit vo vode alebo slanom náleve.
  2. Sceďte tekutinu.
  3. Pokiaľ ste sa rozhodli pre verziu v slanom náleve, poriadne opláchnite kúsky pod tečúcou vodou, pretože môžu mať nepríjemnú chuť.
  4. Potom kúsky prstami od seba odtiahnite, aby mal jackfruit textúru ako trhané bravčové, kuracie alebo hovädzie mäso.
  5. Pretože je nezrelé, ovocie môže mať tvrdšie časti.
  6. Odporúčame ich pridať do mixéra alebo kuchynského robota, aby ste ich nasekali, než ich pridáte do zmesi drveného jackfruitu.
  7. Nakrájaný jackfruit dôkladne prepláchnite v studenej vode, aby ste odstránili všetky stopy nálevu.
  8. Pridajte nasekaný jackfruit do neosolenej vriacej vody a varte aspoň 10 minút, aby zmäkol.
  9. Po dokončení znova dôkladne opláchnite (chcete odstrániť všetku pretrvávajúcu chuť nálevu
  10. Sceďte a osušte čistou utierkou.
  11. Teraz máte svoju základnú zmes jackfruitov. Tu môžete byť kreatívni a upraviť si svoj jackfruit podľa svojho vkusu.

Napríklad jackfruit zmiešajte s BBQ korením a orestujte. Potom pridajte trochu grilovacej omáčky a podávajte v žemliach s vegánskym šalátom. Prípadne ho zmiešajte s mexickým korením, paradajkovým pretlakom a čerstvým koriandrom a vytvorte náplň do fajitas, tacos, burritos, quesadillas alebo nachos. Možností je veľa. Ďalšiu jednoduchú marinádu je možné vyrobiť zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, bieleho octu, medu, cesnaku a byliniek. Nastrúhaný jackfruit potrite takto vzniknutou marinádou a dajte vychladiť do chladničky na minimálne 30 minút (až 6 hodín pre intenzívnejšiu chuť).

Teraz ho môžete:

  • rozprestrieť na pekáč a piecť asi 25 minút
  • opiecť na panvici s dymovou BBQ omáčkou
  • za stáleho miešania osmažiť
  • pridať do pomalého hrnca spolu s ďalšou zeleninou a strukovinami
Trhaný jackfruit servírovaný na tanieri s kukuricou, fazuľami a čerstvými bylinkami.
www.karissasvegankitchen.com

Ďalšie tipy, ako použiť jackfruit

  • Nastrúhaný marinovaný jackfruit zľahka osmažte na troche oleja, kým nezhnedne a potom ho pridajte na pizzu spolu s rozpolenými cherry paradajkami, syrom, nakrájanými olivami, rukolou a trochou balzamikového octu.
  • Vymažte jackfruit spolu s cibuľou, cesnakom a korením po dobu niekoľkých minút. Pridajte scedené fazuľa, paradajky, bobkový list a zeleninový vývar a varte asi 20 minút.
  • Nastrúhaný jackfruit môžete roztlačiť spolu s najemno nakrájanou jarnou cibuľkou, fazuľami cannellini, vareným batátom, bylinkami a trochou hladkej múky a potom vytvarovať placičku . Vyprážame z každej strany 3 minúty a potom podávame so zeleným šalátom.
  • Orestujte cibuľu, cesnak, korenie, zeleninu a nakrájané paradajky, potom do hrnca pridajte nastrúhaný jackfruit a varte 20 minút do mäkka . Nezabudnite jackfruit vopred marinovať vo svojom obľúbenom korení – garam masala, rímsku rascu, koriander, kurkuma a karí – všetko funguje a dodáva jackfruitu dobrú farbu.

Vyskúšajte tiež niektorý z našich receptov na bezmäsý vegetariánsky guláš . Je to delikatesa!

Pestovanie jackfruitu

Jackfruit rastie na tropickom strome zvanom chlebovník rôznolistý z čeľade morušovníkovitých . Môže dosahovať výšku až 24,5 metra a dokáže produkovať 100 až 200 jackfruitov ročne. Najčastejšie sa pestuje v Indii, Barme, na Srí Lanke, v Číne, Malajzii, na Filipínach, v Austrálii, Keni, Ugande a na Mauríciu. Možno ho tiež nájsť v Brazílii, na Jamajke, na Bahamách, na južnej Floride a na Havaji.

V našich podmienkach môžete chlebovník rôznolistý pestovať iba ako izbovú rastlinu.

Jackfruity rastúce na strome.
www.vegefuture.com

Aký je rozdiel medzi jackfruitom a durianom?

Jackfruit aj durian majú obaja zelenú, tvrdú šupku, pod ktorou sa skrýva žltá až oranžová jedlá dužina. Obaja tiež obsahujú niekoľko semien, ktoré sú pod dužinou skryté. Rastú na stredne veľkých až veľkých stromoch, ktoré sa bežne vyskytujú v tropických oblastiach. Tým ale ich podobnosť končí. Ako sa teda od seba líšia? Pozrite sa do nasledujúcej tabuľky.

Charakteristika Jackfruit Durian
Vzhľad Je väčšia ako durian a jeho šupka má hroty, ktoré sú malé a neškodné. Je menšia ako jackfruit a má tvrdú, ostnatú šupku, ktorá vás môže zraniť.
Sezóna Možno ich žať až 2x ročne. Úroda prebieha 1x ročne.
Chuť a textúra Sladká a trochu chrumkavá. Sladká, krémová a jemnejšia.
Vôňa Výrazne sladká, niekto ju opisuje podobnú žuvačke s banánom alebo ananásom s trochou zhnité cibule. Býva prirovnávaná k páchnucim ponožkám, odpadovým vodám, skazeným vajciam alebo terpentínu.
Koláž z dvoch obrázkov - na prvom je rozkrojený jackfruit a na druhom duriany.
www.izzycooking.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)