Lieskové oriešky majú skvelú chuť aj mnoho využití. Máme pre vás množstvo zaujímavých informácií!

Lieskové oriešky sú veľmi obľúbené a ľudia ich často konzumujú samotné alebo v rôznych pokrmoch.

Viete, ako ich správne skladovať?

Aké vitamíny obsahujú?

Či ako ich jednoducho olúpať?

To všetko a oveľa viac v našom článku!

Lieskový orech, dobrota plná antioxidantov

Lieskový orech je plodom liesky, dreviny z čeľade breza. Rastie v ochrannej šupke a keď dozreje, spadne z tejto šupky na zem, kde sa potom žne. Najviac sa pestuje v Turecku, Taliansku, Španielku a Spojených štátoch. Má sladkú chuť a je možné ho jesť surový, pražený aj rozomletý na pastu.

Celé lieskové oriešky a jeden rozpolený.
www.herbazest.com

Zdravotné benefity konzumácia lieskových orechov

Konzumácia lieskových orieškov má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:

  • Sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov , ako je vitamín E, mangán a meď. Navyše majú vysoký obsah omega-6 a omega-9 mastných kyselín .
  • Obsahujú fenolické zlúčeniny, u ktorých bolo preukázané, že zvyšujú antioxidačnú ochranu v tele . Najlepšie je jesť lieskové orechy celé a nepražené, aby ste získali najvyššiu koncentráciu antioxidantov.
  • Zvyšujú oxidačnú kapacitu a znižujú hladinu lipidov v krvi, čo môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení . Pomáhajú tiež normalizovať krvný tlak.
  • Vysoká koncentrácia antioxidačných zlúčenín, vitamínu E a mangánu v lieskových orieškoch pomáha znížiť riziko niektorých druhov rakoviny .
  • Pomáhajú predchádzať zápalom a znižovať ich vďaka vysokým koncentráciám zdravých tukov.
  • Obsahujú niekoľko zlúčenín, ktoré znižujú hladinu cukru v krvi .

Lieskový orech je bezpečný pre väčšinu ľudí, ale existujú jedinci, ktorí sú naňho alergickí.

Nutričné hodnoty lieskového orecha

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt vybraných druhov orechov.

Nutričné hodnoty Lieskový orech
(100 g)
Vlašský orech
(100 g)
Mandle
(100 g)
Kešu
(100 g)
Energia 628 kcal 654 kcal 579 kcal 553 kcal
Tuky 61 g 65 g 50 g 44 g
Sacharidy 17 g 14 g 22 g 30 g
Cukry 4.3 g 2.6 g 4.4 g 5.9 g
Vláknina 9.7 g 6.7 g 13 g 3.3 g
Bielkoviny 15 g 15 g 21 g 18 g

Vitamíny a minerály v lieskovom orechu

Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov vybraných druhov orechov obsahuje.

Vitamíny a minerály Lieskový orech
(100 g)
Vlašský orech
(100 g)
Mandle
(100 g)
Kešu
(100 g)
Vitamín A 1.00 mcg 1.00 mcg 0.00 mcg 0.00 mcg
Vitamín B1 0.643 mg 0.341 mg 0.205 mg 0.423 mg
Vitamín B2 0.113 mg 0.150 mg 1.138 mg 0.058 mg
Vitamín B3 1.800 mg 1.125 mg 3.618 mg 1.062 mg
Vitamín B6 0.563 mg 0.537 mg 0.137 mg 0.417 mg
Vitamín B9 113.00 mcg 98.00 mcg 44.00 mcg 25.00 mcg
Vitamín C 6.3 mg 1.3 mg 0.0 mg 0.5 mg
Vitamín E 15.03 mg 0.70 mg 25.63 mg 0.90 mg
Vitamín K 14.2 mcg 2.7 mcg 0.0 mcg 34.1 mcg
Vápnik 114.00 mg 98.00 mg 269.00 mg 37.00 mg
Meď 1.73 mg 1.59 mg 1.03 mg 2.19 mg
Železo 4.70 mg 2.91 mg 3.71 mg 6.68 mg
Horčík 163.00 mg 158.00 mg 270.00 mg 292.00 mg
Fosfor 290.00 mg 346.00 mg 481.00 mg 593.00 mg
Draslík 680.00 mg 441.00 mg 733.00 mg 660.00 mg
Selén 2.40 mcg 4.90 mcg 4.10 mcg 19.90 mcg
Sodík 0.00 mg 2.00 mg 1.00 mg 12.00 mg
Zinok 2.45 mg 3.09 mg 3.12 mg 5.78 mg

Ako si vybrať dobré orechy a ako ich skladovať?

Lieskové orechy v škrupine vyzerajú dobre, ale rýchlejšie žltnú. Orechy vo vzduchotesnom obale vydržia dlhšie. Čerstvosť lieskových orechov skontrolujte tak, že vezmete orech a zatrepete s ním. Ak vo vnútri škrupiny hrkajú, znamená to, že je orech je buď starý alebo zatuchnutý. Škrupiny by tiež mali byť bez prasklín a dier. A v neposlednom rade by orechy mali voňať sviežo a orieškovo. Ak zapáchajú, môže to byť známka toho, že zožlkli. Vo väčšine obchodoch s potravinami zoženiete už lúpané alebo mleté lieskové oriešky, čo vám v kuchyni ušetrí čas.

Neotvorené balíčky lieskových orechov skladujte na chladnom a suchom mieste – vydržia až 3 mesiace. Po otvorení by mali byť uchovávané vo vzduchotesnej nádobe. Nelúpané lieskové orechy vám vydržia pri izbovej teplote málokedy dlhšie ako mesiac. Akonáhle sú vylúpané, mali by sa čo najskôr zjesť. Olej z lieskových orieškov skladujte v chladničke po dobu až 3 mesiacov.

Ako lieskový orech využiť v kuchyni?

Lieskové orechy sú sladké a jemné, a hoci sa najčastejšie používajú v dezertoch, sú veľmi všestranné. Môžete si ich vychutnať surové, pečené, celé, krájané alebo mleté.

  • Nasekané ich použite v dezertoch , ako sú rôzne buchty, koláče, hľuzovky, sušienky a makrónky.
  • Vyskúšajte lieskové orechy v slaných jedlách , najmä v tradičných talianskych pokrmoch, ako sú cestoviny, ravioli a pesto. Nasekané lieskové orechy sú tiež bežné v šalátoch a na obalení rýb alebo hydiny.
  • Oriešková aróma je jednou z najobľúbenejších príchutí do smotaniek do kávy a vyrába sa z nej tiež orieškový likér , ktorý je možné primiešať do koktailov.
  • Pridajte ich do niektorých receptov na vianočné pečivo .
  • Lieskové orechy môžu byť lisované na výrobu oleja , ktorý môžete použiť namiesto repkového alebo olivového oleja.
  • Možno ich rozomlieť na múku , ktorá sa používa ako bezlepková alternatíva k pšeničnej múke.
  • Pripravte si z nich maslo , ktoré je skvelou alternatívou k arašidovému maslu.
  • Konzumujte ich samotné ako zdravú desiatu a to buď surové alebo nasucho pražené.
  • Obaľte ich v čokoláde alebo ich okoreňte škoricou či kajenským korením.
  • Pridajte ich do müsli .

Máme pre vás ľahké, ale vynikajúce recepty na tortu s orechmi . Užite si dezert ku káve či čaju!

Ako zbaviť lieskové oriešky šupky?

  1. Orech otvoríte jednoducho pomocou luskáčika na orechy.
  2. Potom ich položte na plech v jednej vrstve a pečte v rúre pri 190 stupňoch Celzia po dobu asi 10 minút, vďaka čomu sa šupky ľahko ošúpu.
  3. Teplé orechy preložte na čistú kuchynskú utierku a tú zrolujte.
  4. Orechy v utierke trite medzi dlaňami, kým sa z nich nevylúpe väčšina šupiek.
  5. Pokiaľ sa vám nedarí odstrániť šupky, opekajte orechy ešte pár minút, kým nebudú trochu tmavšie.
  6. Prípadne môžete orechy premiešať v hrubom site alebo sitku umiestnenom nad misou, aby sa šupky odlomili.
Vylúpané lieskové oriešky na plechu.
www.cookinglight.com

Recept na domácu nutellu

Ako bonus pre vás máme recept na vlastnú nutellu. Je to neuveriteľne ľahké! Potrebujete iba 7 ingrediencií a mixér alebo kuchynský robot!

A aké ingrediencie teda budete potrebovať?

  • 230 g lieskových orieškov
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1/3 šálky nesladeného kakaa
  • 2 lyžice repkového alebo kokosového oleja
  • 1 lyžička vanilky
  • 1 lyžička soli
  • ¼ šálky nasekanej čokolády (voliteľne)

A ako na to?

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie a položte naň lieskové orechy.
  3. Pečte 12 až 15 minút.
  4. Po 10. minúte ich skontrolujte, či nehnednú príliš rýchlo.
  5. Vyberte z rúry a preložte na čistú kuchynskú utierku.
  6. Nechajte vychladnúť.
  7. Po vychladnutí orechy jemne trite uterákom, kým sa šupka nestiahne.
  8. Vložte orechy do kuchynského robota a mixujte, kým nebudú jemne mleté.
  9. Podľa potreby oškrabte strany misky kuchynského robota.
  10. Orechy spracovávajte, kým nezačnú skvapalňovať.
  11. Môže to trvať asi 5 minút.
  12. Kuchynský robot podľa potreby zastavte, aby ste oškrabali steny misy. Pridajte práškový cukor a kakao.
  13. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  14. Pri mixovaní pridajte olej a vanilku.
  15. Spracujte do hladka.
  16. Pridajte soľ a 5 sekúnd mixujte.
  17. Môžete pridať ešte čokoládu a spracovávať, pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
  18. Ak sa zmes zhlukuje, možno budete musieť pridať viac oleja.
  19. Nutellu zoškrabnite do čistého pohára.
  20. Uchovávajte v chladničke po dobu až 1 mesiaca.
  21. Ak používate kokosový olej, možno budete musieť pred použitím nechať nutellu odležať na pulte, aby zmäkla.
Domáca nutella v pohári.
www.crunchycreamysweet.com

Pestovanie lieskových orieškov

Lieskové oriešky sú veľmi odolné a môžu prežiť v podnebí náchylnom k suchu alebo nízkym teplotám (aj bez plného slnka), a ako také sú rozšírené v Severnej Amerike (najmä v Oregone), Európe a Ázii. Traja najväčší vývozcovia lieskových orechov sú Turecko, Taliansko a Spojené štáty.

U nás liesky rastú voľne, najmä na okrajoch lesov. Môžete si ju vypestovať aj v záhradke. Existuje celý rad odrôd a ich plody sa líšia ako veľkosťou, tak tvarom. Medzi obľúbené odrody patria najmä:

  • Hallská lieska – dozrieva na prelome septembra a októbra a má krásne veľké plody
  • Lombardská biela lieska – pochádza medzi veľmi staré odrody a jej plody sú podlhovasto vajcovitého tvaru
  • Webbova lieska – jej plody sú väčšie

Najlepšie recepty na orechové bábovky k popoludňajšej káve. Inšpirujte sa!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)