Rímsky šalát je jedným z najuniverzálnejších druhov šalátu.
Kde všade ho môžete v kuchyni využiť?
Ako ho správne skladovať?
A aké vitamíny obsahuje?
To všetko a oveľa viac v našom článku!
Rímsky šalát, zelenina používaná civilizáciami po tisíce rokov
Rímsky šalát (Lactuca sativa) je považovaný za jednu z najstarších odrôd šalátu na svete a jedná sa o typ listovej zeleniny, ktorá je typicky sýto zelená s pretiahnutými, pevnými listami, vďaka ktorým je odolnejšia voči teplu ako iné odrody šalátu.
Tento šalát je známy pre svoju jemnú a osviežujúcu chuť a chrumkavú textúru. Spodná časť listov je mierne horkastá, čo šalátu dodáva výrazný chuťový profil.
Naopak horné špičky listov sú svetlejšie a najchutnejšie. Najčastejšie sa používa ako zeleninový šalát, aj keď sa dá aj grilovať a restovať.
Okrem zeleného rímskeho šalátu, ktorý bežne vidíme v obchodoch s potravinami, sa rímsky šalát dodáva aj v červenej odrode so zmesou zelenej na stonke a červenofialovými listami na vrchole.
Zdravotné benefity konzumácia rímskeho šalátu
Konzumácia rímskeho šalátu má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:
- Je bohatý na antioxidanty , ktoré pomáhajú znížiť riziko zápalov, srdcových ochorení, cukrovky a niektorých typov rakoviny.
- Podporuje zdravie kostí vďaka vysokému obsahu vitamínu K .
- Je dobrým zdrojom folátu , životne dôležité živiny pre zdravé srdce, na prevenciu anémie a na zníženie rizika niektorých typov vrodených chýb v ranom tehotenstve.
- Podporuje zdravie očí a pokožky vďaka vysokému obsahu vitamín A.
Vedľajšie účinky konzumácie rímskeho šalátu
Hoci má rímsky šalát množstvo zdravotných benefitov, existujú aj určité riziká spojené s jeho konzumáciou. A aké to sú?
- Tepelne neupravená listová zelenina, ako je rímsky šalát, môže byť potenciálne kontaminovaná baktériami, ako sú E. coli a Salmonella. Tieto škodlivé baktérie sa môžu prilepiť na povrch listov alebo sa dostať dovnútra šalátu. Preto nezabudnite šalát vždy dôkladne umyť pod studenou tečúcou vodou a odstrániť všetky viditeľné nečistoty jemným trením listov.
- Štúdie zistili, že rímsky šalát dokáže vytiahnuť z pôdy ťažké kovy , ktoré sa potom môžu preniesť do tela osoby, ktorá šalát zje. Preto sa odporúča kupovať tento šalát v bio kvalite alebo si pestovať svoj domáci.
Nutričné hodnoty rímskeho šalátu
V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt vybraných druhov čerstvých šalátov.
Nutričné hodnoty | Rímsky šalát (100 g) | Ľadový šalát (100 g) | Rukola (100 g) |
Energia | 15 kcal | 14 kcal | 25 kcal |
Tuky | 0.2 g | 0.1 g | 0.7 g |
Sacharidy | 2.9 g | 3 g | 3.7 g |
Cukry | 0.8 g | 2 g | 2.1 g |
Vláknina | 1.3 g | 1.2 g | 1.6 g |
Bielkoviny | 1.4 g | 0.9 g | 2.6 g |
Vitamíny a minerály v rímskom šaláte
Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov vybraných druhov čerstvých šalátov obsahuje.
Vitamíny a minerály | Rímsky šalát (100 g) | Ľadový šalát (100 g) | Rukola (100 g) |
Vitamín A | 370.00 mcg | 25.00 mcg | 119.00 mcg |
Vitamín B1 | 0.070 mg | 0.041 mg | 0.044 mg |
Vitamín B2 | 0.080 mg | 0.025 mg | 0.086 mg |
Vitamín B3 | 0.375 mg | 0.123 mg | 0.305 mg |
Vitamín B6 | 0.090 mg | 0.042 mg | 0.073 mg |
Vitamín B9 | 38.00 mcg | 29.00 mcg | 97.00 mcg |
Vitamín C | 9.2 mg | 2.8 mg | 15.0 mg |
Vitamín E | 0.22 mg | 0.18 mg | 0.43 mg |
Vitamín K | 126.3 mcg | 24.1 mcg | 108.6 mcg |
Vápnik | 36.00 mg | 18.00 mg | 160.00 mg |
Meď | 0.03 mg | 0.03 mg | 0.08 mg |
Železo | 0.86 mg | 0.41 mg | 1.46 mg |
Horčík | 13.00 mg | 7.00 mg | 47.00 mg |
Fosfor | 29.00 mg | 20.00 mg | 52.00 mg |
Draslík | 194.00 mg | 141.00 mg | 369.00 mg |
Selén | 0.60 mcg | 0.10 mcg | 0.30 mcg |
Sodík | 28.00 mg | 10.00 mg | 27.00 mg |
Zinok | 0.18 mg | 0.15 mg | 0.47 mg |
Ako si vybrať rímsky šalát a ako ho skladovať?
Rímsky šalát sa bežne predáva v obchodoch s potravinami počas celého roka a to po celých hlávkach alebo ako srdiečka , čo znamená, že vonkajšie listy sú odstránené a zostávajú iba jemné, svetlé vnútorné listy. Mala by byť čo najtmavšia , pretože čím tmavšie srdiečka sú, tým lepšie chutia.
Hľadajte taký šalát, ktorého listy sú čerstvé, nepoškodené, pevné a lesklé, a tiež skontrolujte spodnú časť, aby ste sa uistili, že je čistá. Šalát by tiež nemal byť ochabnutý a matný s vyblednutými alebo zažltnutými časťami. Pokiaľ si kupujete celú hlávku, mala by byť pevná.
Šalát vždy dôkladne umyte a odstráňte voľné vonkajšie listy. Zabaľte ho voľne do vlhkej handričky alebo ho vložte do vzduchotesnej nádoby či otvoreného plastového vrecka. Takto vám v chladničke vydrží cca 5 až 7 dní . Môžete ho tiež umyť a usušiť a uložiť ho do chladničky v odstredivke na šalát, ktorá zeleninu rýchlo usuší.
Listy v nej môžete skladovať celé alebo nakrájané.
Ako rímsky šalát využiť v kuchyni?
Ako pripraviť rímsky šalát na konzumáciu v 6 krokoch
- Odstráňte všetky zvädnuté alebo sfarbené listy.
- Šalát opláchnite pod studenou tečúcou vodou, listy jemne oddeľujte prstami, aby medzi ne mohla pretekať voda.
- Prebytočnú vlhkosť osušte papierovými utierkami a položte na doštičku.
- Ostrým nožom odrežte koniec koreňa a ponechajte toľko, aby listy držali pohromade.
- Listy režte v 5 cm intervaloch, aby ste vytvorili kúsky o veľkosti sústa.
- Kúsky, ktoré nevyužijete môžete uložiť do chladničky na neskôr.
Tipy na recepty s rímskym šalátom
- Nicoise šalát.
Klasický francúzsky šalát s rímskym šalátom, zemiakmi, zelenými fazuľkami, olivami, natvrdo varenými vajcami, paradajkami a uhorkami so zálievkou. Inšpirujte sa našimi 5 luxusnými receptami na niceský šalát ! - Grécky šalát.
Nakrájaný rímsky šalát, paradajky, uhorky, paprika, olivy Kalamata, červená cibuľa, čerstvá petržlenová vňať a syr feta so zálievkou z červeného vína. Pokiaľ hľadáte inšpirácie, vyskúšajte naše recepty na grécke šaláty 8x inak. - Čínsky kuracie šalát.
Krúhaný rímsky šalát, červená kapusta, mrkva, kuracie mäso, jarná cibuľka, mandle a mandarínky so zázvorovým dresingom. - Kalifornský šalát s krevetami a avokádom.
Grilované krevety s chilli a limetkou podávané s plátkami avokáda, rímskym šalátom a limetkovým dresingom. - Stredomorské závitky s falafelom.
Zapečený falafel s baby paradajkami, červenou cibuľou a omáčkou tahini, zabalený v listoch rímskeho šalátu. - Vietnamský pečený steak zabalený v rímskom šaláte.
Grilovaný flank steak podávaný s uhorkovo-zázvorovou omáčkou, obalený v listoch rímskeho šalátu, to všetko posypané praženými arašidmi a lístkami mäty. - Grilovaný rímsky šalát.
Srdiečka z rímskeho šalátu, potreté bylinkovou zálievkou a grilované rezom dole. Podávajte vcelku alebo nakrájané a pridané do šalátu. - Závitky plnené klobásou.
Zmes restovanej klobásy s korenenou bylinkovou ryžou naplnená do blanšírovaných listov rímskeho šalátu a zavinutá do roliek. - Restované hovädzie s rímskym šalátom.
Krátke rebierka marinovaná v zmesi sóje a octu, potom orestovaná so zázvorom, jarnou cibuľkou a rímskym šalátom. - Jednoduchý šalát.
Kúsky rímskeho šalátu pokvapkané olivovým olejom, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou, zmiešané s chudým kuraťom alebo pečeným tofu. Môžete doplniť opečenými píniovými orieškami a trochou semienok granátového jablka.
A ako ďalej môžete rímsky šalát využiť?
Rímsky šalát samozrejme patrí aj do tradičného šalátu Caesar , ale jeho využitie je naozaj neuveriteľne pestré. Listy sa dajú tiež premiešať s cesnakovým dresingom alebo uhorkovo-bylinkovou zálievkou alebo ich môžete spárovať s ingredienciami ako je červená cibuľa a pomaranč, grapefruit a krevety. Listy pridajte do sendvičov či rôznych wrapov, hamburgerov alebo tacos .
Vnútorné listy rímskeho šalátu tvoria skvelé jedlé „misky“ , ktoré môžu byť doplnené údeným lososom, creme fraiche, čerstvým kôprom a citrónom. Deťom môžete pripraviť aj závitky z listov rímskeho šalátu plnené kapiou nakrájané na tenké plátky, strúhanou mrkvou, plátkami cherry paradajok a šunkou.
Okrem čerstvých úprav znesie rímsky šalát vysoké teplo, a preto je vhodný na grilovanie, dusenie s varenou zeleninou a mäsom, pridávanie do polievok , sekanie a mixovanie na smaženice. Dobre sa tiež kombinuje s bulgurom, petržlenovou vňaťou, cesnakom, pažítkou, paradajkami, pečenou červenou paprikou, citrusmi, avokádom, jablkami, hruškami, čiernymi olivami, kaparmi, grilovaným steakom, hydinou, slaninou, tuniakom, údenými rybami parmezánom a hummus.
Máme pre vás skvelé recepty na 12 vynikajúcich zeleninových šalátov , ktoré si zamilujete!
Recept na zálievku na rímsky šalát
A ako bonus pre vás máme chutný recept na zálievku, ktorou si môžete dochutiť svoj rímsky šalát.
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky morskej soli
- 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
A ako na to?
- V malom pohári zmiešajte olej, ocot, horčicu, soľ a korenie.
- Na pohár nasaďte viečko a dôkladne pretrepte, kým sa ingrediencie dobre nespoja.
- Zálievkou prelejte šalát a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
Pestovanie rímskeho šalátu
Ide o pomerne jednoduchú záležitosť, aj keď oveľa viac ako u nás sa rímsky šalát pestuje v južnej Európe, najmä vo Francúzsku a Taliansku.
Pokiaľ si ho však chcete vypestovať pri sebe na záhradke, môžete to urobiť úplne jednoducho s našimi nasledujúcimi tipmi:
- Sadenice môžete vysievať do kvetináčov už koncom februára . V polovici marca ich možno už vysádzať na záhon.
- Použite vlhkú pôdu bohatú na živiny . Rímsky šalát vyžaduje na rýchly rast dusík aj vlhkosť pôdy. Hnojte alebo upravte záhradnú pôdu veľkým množstvom kompostu.
- Vyhnite sa výsadbe rímskeho šalátu na poludňajšom slnku. Namiesto toho presádzajte sadenice za oblačného dňa alebo večer , aby ste zabránili dehydratácii rastlín a znížili šok z presádzania.
- Zaistite dostatočný rozostup , ideálne aspoň 30 cm. Ak dáte rímskemu šalátu dostatok priestoru na rast, získate väčšie hlávky. To tiež zlepšuje cirkuláciu vzduchu, čo môže znížiť hnilobu.
- Chráňte pred škodcami . Je vhodné sa však vyhnúť použitiu pesticídov na šalát, pretože je ľahko absorbovaný listami.
- Vysádzajte častejšie menej rastlín . Aby ste si zaistili dostatok šalátu počas celej vegetačnej sezóny, skúste rímsky šalát zasadiť každých pár týždňov. Môžete ho tiež žať list po liste, aby sa zber predĺžil.