Rímsky šalát, zelenina plná jemnej chuti a vitamínov. Aké sú všetky jej prednosti?

Rímsky šalát je jedným z najuniverzálnejších druhov šalátu.

Kde všade ho môžete v kuchyni využiť?

Ako ho správne skladovať?

A aké vitamíny obsahuje?

To všetko a oveľa viac v našom článku!

Rímsky šalát, zelenina používaná civilizáciami po tisíce rokov

Rímsky šalát (Lactuca sativa) je považovaný za jednu z najstarších odrôd šalátu na svete a jedná sa o typ listovej zeleniny, ktorá je typicky sýto zelená s pretiahnutými, pevnými listami, vďaka ktorým je odolnejšia voči teplu ako iné odrody šalátu.

Tento šalát je známy pre svoju jemnú a osviežujúcu chuť a chrumkavú textúru. Spodná časť listov je mierne horkastá, čo šalátu dodáva výrazný chuťový profil.

Naopak horné špičky listov sú svetlejšie a najchutnejšie. Najčastejšie sa používa ako zeleninový šalát, aj keď sa dá aj grilovať a restovať.

Okrem zeleného rímskeho šalátu, ktorý bežne vidíme v obchodoch s potravinami, sa rímsky šalát dodáva aj v červenej odrode so zmesou zelenej na stonke a červenofialovými listami na vrchole.

Čerstvý šalát položený na linke.
www.acouplecooks.com

Zdravotné benefity konzumácia rímskeho šalátu

Konzumácia rímskeho šalátu má množstvo zdravotných benefitov, ako napríklad:

  • Je bohatý na antioxidanty , ktoré pomáhajú znížiť riziko zápalov, srdcových ochorení, cukrovky a niektorých typov rakoviny.
  • Podporuje zdravie kostí vďaka vysokému obsahu vitamínu K .
  • Je dobrým zdrojom folátu , životne dôležité živiny pre zdravé srdce, na prevenciu anémie a na zníženie rizika niektorých typov vrodených chýb v ranom tehotenstve.
  • Podporuje zdravie očí a pokožky vďaka vysokému obsahu vitamín A.

Vedľajšie účinky konzumácie rímskeho šalátu

Hoci má rímsky šalát množstvo zdravotných benefitov, existujú aj určité riziká spojené s jeho konzumáciou. A aké to sú?

  • Tepelne neupravená listová zelenina, ako je rímsky šalát, môže byť potenciálne kontaminovaná baktériami, ako sú E. coli a Salmonella. Tieto škodlivé baktérie sa môžu prilepiť na povrch listov alebo sa dostať dovnútra šalátu. Preto nezabudnite šalát vždy dôkladne umyť pod studenou tečúcou vodou a odstrániť všetky viditeľné nečistoty jemným trením listov.
  • Štúdie zistili, že rímsky šalát dokáže vytiahnuť z pôdy ťažké kovy , ktoré sa potom môžu preniesť do tela osoby, ktorá šalát zje. Preto sa odporúča kupovať tento šalát v bio kvalite alebo si pestovať svoj domáci.

Nutričné hodnoty rímskeho šalátu

V nasledujúcej tabuľke sa pozrite na porovnanie nutričných hodnôt vybraných druhov čerstvých šalátov.

Nutričné hodnoty Rímsky šalát
(100 g)
Ľadový šalát
(100 g)
Rukola
(100 g)
Energia 15 kcal 14 kcal 25 kcal
Tuky 0.2 g 0.1 g 0.7 g
Sacharidy 2.9 g 3 g 3.7 g
Cukry 0.8 g 2 g 2.1 g
Vláknina 1.3 g 1.2 g 1.6 g
Bielkoviny 1.4 g 0.9 g 2.6 g

Vitamíny a minerály v rímskom šaláte

Pozrite sa tiež na množstvo minerálov a vitamínov, ktoré 100 gramov vybraných druhov čerstvých šalátov obsahuje.

Vitamíny a minerály Rímsky šalát
(100 g)
Ľadový šalát
(100 g)
Rukola
(100 g)
Vitamín A 370.00 mcg 25.00 mcg 119.00 mcg
Vitamín B1 0.070 mg 0.041 mg 0.044 mg
Vitamín B2 0.080 mg 0.025 mg 0.086 mg
Vitamín B3 0.375 mg 0.123 mg 0.305 mg
Vitamín B6 0.090 mg 0.042 mg 0.073 mg
Vitamín B9 38.00 mcg 29.00 mcg 97.00 mcg
Vitamín C 9.2 mg 2.8 mg 15.0 mg
Vitamín E 0.22 mg 0.18 mg 0.43 mg
Vitamín K 126.3 mcg 24.1 mcg 108.6 mcg
Vápnik 36.00 mg 18.00 mg 160.00 mg
Meď 0.03 mg 0.03 mg 0.08 mg
Železo 0.86 mg 0.41 mg 1.46 mg
Horčík 13.00 mg 7.00 mg 47.00 mg
Fosfor 29.00 mg 20.00 mg 52.00 mg
Draslík 194.00 mg 141.00 mg 369.00 mg
Selén 0.60 mcg 0.10 mcg 0.30 mcg
Sodík 28.00 mg 10.00 mg 27.00 mg
Zinok 0.18 mg 0.15 mg 0.47 mg

Ako si vybrať rímsky šalát a ako ho skladovať?

Rímsky šalát sa bežne predáva v obchodoch s potravinami počas celého roka a to po celých hlávkach alebo ako srdiečka , čo znamená, že vonkajšie listy sú odstránené a zostávajú iba jemné, svetlé vnútorné listy. Mala by byť čo najtmavšia , pretože čím tmavšie srdiečka sú, tým lepšie chutia.

Hľadajte taký šalát, ktorého listy sú čerstvé, nepoškodené, pevné a lesklé, a tiež skontrolujte spodnú časť, aby ste sa uistili, že je čistá. Šalát by tiež nemal byť ochabnutý a matný s vyblednutými alebo zažltnutými časťami. Pokiaľ si kupujete celú hlávku, mala by byť pevná.

Šalát vždy dôkladne umyte a odstráňte voľné vonkajšie listy. Zabaľte ho voľne do vlhkej handričky alebo ho vložte do vzduchotesnej nádoby či otvoreného plastového vrecka. Takto vám v chladničke vydrží cca 5 až 7 dní . Môžete ho tiež umyť a usušiť a uložiť ho do chladničky v odstredivke na šalát, ktorá zeleninu rýchlo usuší.

Listy v nej môžete skladovať celé alebo nakrájané.

Ako rímsky šalát využiť v kuchyni?

Ako pripraviť rímsky šalát na konzumáciu v 6 krokoch

  1. Odstráňte všetky zvädnuté alebo sfarbené listy.
  2. Šalát opláchnite pod studenou tečúcou vodou, listy jemne oddeľujte prstami, aby medzi ne mohla pretekať voda.
  3. Prebytočnú vlhkosť osušte papierovými utierkami a položte na doštičku.
  4. Ostrým nožom odrežte koniec koreňa a ponechajte toľko, aby listy držali pohromade.
  5. Listy režte v 5 cm intervaloch, aby ste vytvorili kúsky o veľkosti sústa.
  6. Kúsky, ktoré nevyužijete môžete uložiť do chladničky na neskôr.
Ruky, ktoré krájajú nožom šalát na doske.
www.feelgoodfoodie.net

Tipy na recepty s rímskym šalátom

  • Nicoise šalát.
    Klasický francúzsky šalát s rímskym šalátom, zemiakmi, zelenými fazuľkami, olivami, natvrdo varenými vajcami, paradajkami a uhorkami so zálievkou. Inšpirujte sa našimi 5 luxusnými receptami na niceský šalát !
  • Grécky šalát.
    Nakrájaný rímsky šalát, paradajky, uhorky, paprika, olivy Kalamata, červená cibuľa, čerstvá petržlenová vňať a syr feta so zálievkou z červeného vína. Pokiaľ hľadáte inšpirácie, vyskúšajte naše recepty na grécke šaláty 8x inak.
  • Čínsky kuracie šalát.
    Krúhaný rímsky šalát, červená kapusta, mrkva, kuracie mäso, jarná cibuľka, mandle a mandarínky so zázvorovým dresingom.
  • Kalifornský šalát s krevetami a avokádom.
    Grilované krevety s chilli a limetkou podávané s plátkami avokáda, rímskym šalátom a limetkovým dresingom.
  • Stredomorské závitky s falafelom.
    Zapečený falafel s baby paradajkami, červenou cibuľou a omáčkou tahini, zabalený v listoch rímskeho šalátu.
  • Vietnamský pečený steak zabalený v rímskom šaláte.
    Grilovaný flank steak podávaný s uhorkovo-zázvorovou omáčkou, obalený v listoch rímskeho šalátu, to všetko posypané praženými arašidmi a lístkami mäty.
  • Grilovaný rímsky šalát.
    Srdiečka z rímskeho šalátu, potreté bylinkovou zálievkou a grilované rezom dole. Podávajte vcelku alebo nakrájané a pridané do šalátu.
  • Závitky plnené klobásou.
    Zmes restovanej klobásy s korenenou bylinkovou ryžou naplnená do blanšírovaných listov rímskeho šalátu a zavinutá do roliek.
  • Restované hovädzie s rímskym šalátom.
    Krátke rebierka marinovaná v zmesi sóje a octu, potom orestovaná so zázvorom, jarnou cibuľkou a rímskym šalátom.
  • Jednoduchý šalát.
    Kúsky rímskeho šalátu pokvapkané olivovým olejom, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou, zmiešané s chudým kuraťom alebo pečeným tofu. Môžete doplniť opečenými píniovými orieškami a trochou semienok granátového jablka.

A ako ďalej môžete rímsky šalát využiť?

Rímsky šalát samozrejme patrí aj do tradičného šalátu Caesar , ale jeho využitie je naozaj neuveriteľne pestré. Listy sa dajú tiež premiešať s cesnakovým dresingom alebo uhorkovo-bylinkovou zálievkou alebo ich môžete spárovať s ingredienciami ako je červená cibuľa a pomaranč, grapefruit a krevety. Listy pridajte do sendvičov či rôznych wrapov, hamburgerov alebo tacos .

Vnútorné listy rímskeho šalátu tvoria skvelé jedlé „misky“ , ktoré môžu byť doplnené údeným lososom, creme fraiche, čerstvým kôprom a citrónom. Deťom môžete pripraviť aj závitky z listov rímskeho šalátu plnené kapiou nakrájané na tenké plátky, strúhanou mrkvou, plátkami cherry paradajok a šunkou.

Okrem čerstvých úprav znesie rímsky šalát vysoké teplo, a preto je vhodný na grilovanie, dusenie s varenou zeleninou a mäsom, pridávanie do polievok , sekanie a mixovanie na smaženice. Dobre sa tiež kombinuje s bulgurom, petržlenovou vňaťou, cesnakom, pažítkou, paradajkami, pečenou červenou paprikou, citrusmi, avokádom, jablkami, hruškami, čiernymi olivami, kaparmi, grilovaným steakom, hydinou, slaninou, tuniakom, údenými rybami parmezánom a hummus.

Máme pre vás skvelé recepty na 12 vynikajúcich zeleninových šalátov , ktoré si zamilujete!

Recept na zálievku na rímsky šalát

A ako bonus pre vás máme chutný recept na zálievku, ktorou si môžete dochutiť svoj rímsky šalát.

  • 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

A ako na to?

  1. V malom pohári zmiešajte olej, ocot, horčicu, soľ a korenie.
  2. Na pohár nasaďte viečko a dôkladne pretrepte, kým sa ingrediencie dobre nespoja.
  3. Zálievkou prelejte šalát a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
Miska so zálievkou.
www.cleaneatingkitchen.com

Pestovanie rímskeho šalátu

Ide o pomerne jednoduchú záležitosť, aj keď oveľa viac ako u nás sa rímsky šalát pestuje v južnej Európe, najmä vo Francúzsku a Taliansku.

Pokiaľ si ho však chcete vypestovať pri sebe na záhradke, môžete to urobiť úplne jednoducho s našimi nasledujúcimi tipmi:

  • Sadenice môžete vysievať do kvetináčov už koncom februára . V polovici marca ich možno už vysádzať na záhon.
  • Použite vlhkú pôdu bohatú na živiny . Rímsky šalát vyžaduje na rýchly rast dusík aj vlhkosť pôdy. Hnojte alebo upravte záhradnú pôdu veľkým množstvom kompostu.
  • Vyhnite sa výsadbe rímskeho šalátu na poludňajšom slnku. Namiesto toho presádzajte sadenice za oblačného dňa alebo večer , aby ste zabránili dehydratácii rastlín a znížili šok z presádzania.
  • Zaistite dostatočný rozostup , ideálne aspoň 30 cm. Ak dáte rímskemu šalátu dostatok priestoru na rast, získate väčšie hlávky. To tiež zlepšuje cirkuláciu vzduchu, čo môže znížiť hnilobu.
  • Chráňte pred škodcami . Je vhodné sa však vyhnúť použitiu pesticídov na šalát, pretože je ľahko absorbovaný listami.
  • Vysádzajte častejšie menej rastlín . Aby ste si zaistili dostatok šalátu počas celej vegetačnej sezóny, skúste rímsky šalát zasadiť každých pár týždňov. Môžete ho tiež žať list po liste, aby sa zber predĺžil.
Šalát rastúci vonku na záhrade.
www.capegazette.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)