Mascarpone je nám známe najmä z klasického talianskeho dezertu tiramisu. ALE! Vedeli ste, že je tento syr neskutočne všestanný a perfektne sa vyníma aj v slaných pokrmoch alebo dokonca polievkach?
Prečítajte si tento článok a objavte všetky jeho skryté stránky a spríjemnite si svoj kulinársky a chuťový zážitok vďaka jednoduchej surovine.
Čo je to syr Mascarpone?
Mascarpone je bielo sfarbený, krémovo hladký a ľahko roztierateľný čerstvý smotanový syr. Chuť je smotanová a ľahko sladkastá. Jeho bohatá, maslová textúra pochádza z vysokého obsahu maslového tuku (až 75 percent).
Tento taliansky syr pochádza z regiónu Lombardia v severnej časti Talianska, hraničiacej so Švajčiarskom. Krajina tejto časti Talianska sa môže pochváliť zvlnenými horskými svahmi, ktoré sa pýšia rozsiahlymi alpskými pastvinami a dávajú za vznik jedným z najbohatších kravských mliek v krajine.
Ako sa vyrába syr Mascarpone?
Komerčne sa tento syr vyrába pridaním kyseliny do čerstvej smotany, čo spôsobí jej koaguláciu a výsledný tsyr sa jemne varí na stálom ohni, kým nedosiahne krémovú konzistenciu.
Na rozdiel od mnohých syrov, ktoré sa spoliehajú na zahusťovaciu schopnosť syridla, enzýmov, Mascarpone používa na stuhnutie smotany kyselinu citrónovú alebo vínnu.
Nutričné hodnoty Mascarpone (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
410 kcal | 2 g | 2 g | 42 g | 29 g | 6 g | 0 g | 0,08 g |
Mascarpone vs. smotanový syr
Mascarpone má najmenej dvakrát viac tuku ako klasický smotanový syr, čo mu dodáva vyššiu kvalitu, ktorá sa takmer rozplýva v ústach. Smotanový syr má tendenciu byť pevnejší s výraznejšou chuťou.
V receptoch ich môžete zamieňať, ale mali by ste očakávať rozdiely v chuti aj štruktúre.
Čím môžeme Mascarpone nahradiť?
Najbližšie syry k mascarpone sú anglický clotted cream a francúzsky crème fraîche .
Mascarpone môže nahradiť aj kvalitná krémová ricotta alebo klasický smotanový syr.
Porovnanie výživových hodnôt vo vybraných syroch v 100 g
Druh syra | Kalórie | Tuk | Bielkoviny |
Gorgonzola | 1344 kJ | 27 g | 20 g |
Camembert | 1213 kJ | 24 g | 18 g |
Mascarpone | 1463 kJ | 42 g | 6 g |
Balkánsky syr | 976 kJ | 20 g | 11 g |
Mozarella | 947 kJ | 17 g | 18 g |
Cottage | 497 kJ | 7 g | 11 g |
Čo sa dá urobiť z Mascarpone?
Mascarpone je možné pridávať do sladkých aj slaných jedál, kde poskytuje bohatý a krémový prvok.
Použite ho namiesto šľahačky na vrch misy s ovocím alebo ako polevu na torty či cupcaky (upečte si cupcaky podľa našich receptov a ihneď ich môžete začať zdobiť) |
Upečte z neho tvarohový koláč (napríklad jeden z týchto cheesecakov ) alebo ho vymeňte za kyslú smotanu v banánovom chlebe alebo muffinoch (ako v týchto nadýchaných muffinoch ) |
Pre slané recepty pridajte Mascarpone do omáčky na cestoviny alebo ho použite namiesto smotany takmer v akomkoľvek pokrme |
Dá sa použiť aj na zahusťovanie polievok, plnenie kuracích pŕs a ako nátierka na bagel |
Pridajte pár čajových lyžičiek na pečenú zeleninu alebo ho vmiešajte do miešaných vajec |
Čím Mascarpone ochutiť?
Pre ľahký dip zašľahajte do Mascarpone čerstvé bylinky a cesnak.
Alebo si vychutnajte veľkú porciu Mascarpone ako ľahký dezert s posypom z kakaa, čokoládových hoblín alebo pokvapkaním medu navrchu.
Podávajte ho s čerstvým ovocím, figami alebo jednoduchými sušienkami.
Recept na domáce mascarpone
Ingrediencie
- 1 liter smotany na šľahanie (nepasterizované)
- 1 lyžicu bieleho vínneho octu alebo citrónového
Postup
- Vo vodnom kúpeli v mise ohrievame smotanu na 87 °C
- Pridávame vínny ocot
- Necháme vyzrážať, zložíme z plameňa
- Zakryjeme pokrievkou a necháme 10 minút odstáť
- Mascarpone precedíme
- Mascarpone chladíme v chladničke 24 hodín
- Skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 3 dní
Ako skladovať Mascarpone?
Mascarpone sa obvykle predáva vo vaničkách a malo by zostať chladené.
Mascarpone má tendenciu sa rýchlo kaziť, takže otvorenú nádobu použite v priebehu niekoľkých dní a všetku nepoužitú časť vráťte do chladničky s pevne uzavretým viečkom. Pokiaľ sa u neho objaví pleseň alebo ak sa jeho vôňa či farba zmení, celé balenie zlikvidujte.
Mascarpone môžete pokojne na niekoľko mesiacov zmraziť, ale ovplyvní to textúru a pri rozmrazovaní sa môže oddeliť. Najlepšie sa potom hodí do varených jedál.