Ak sa snažíte starať o zdravie vášho tela, potom zaradenie Cottage syra do bežného jedálnička, je tou správnou voľbou!
V našom článku sa dozviete, prečo je dobré začať s jeho konzumáciou, akým spôsobom môžete týmto čerstvým syrom obohatiť bežné recepty, ale aj ako si ho vyrobiť v pohodlí domova!
Čo je to syr Cottage?
Je to mäkký, biely a krémový syr, ktorý radíme, rovnako ako ricottu, mozzarellu, fetu alebo a kozí syr, medzi čerstvé syry. Čerstvý syr znamená, že neprechádza procesom zrenia alebo starnutím, aby získal svoju chuť, ako napríklad parmezán a čedar. Vďaka tomu má v porovnaní so zrejúcimi syrmi veľmi jemnú chuť.
Tento syr sa vyrába z rôznych druhov kravského mlieka, vrátane odtučneného, so zníženým obsahom tuku alebo klasického mlieka.
Tento všestranný syr si môžete vychutnať samotný alebo ako zaujímavú ingredienciu v rôznych receptoch.
Ako sa vyrába?
Rovnako ako všetky mliečne výrobky aj Cottage začína ako mlieko. Pridaním enzýmov alebo živých aktívnych kultúr (probiotík) sa mliečne cukry (laktóza) premenia na kyselinu mliečnu. Kyselina mliečna oddeľuje syreninu od srvátky. V tejto fáze je Cottage v podstate pevným blokom syra, ktorý sa nakrája. Pri krájaní sa uvoľňuje srvátka, ktorá sa odstráni a zvyšná syrenina sa zmieša so smotanou.
Ako Cottage chutí?
Správny čerstvý syr by nemal mať polievkovú alebo slizkou textúru, ale hustotou a konzistenciou by mal pripomínať jogurt.
Jeho chuť by mala byť jemná, mliečna s ľahkým nádychom slanosti. Chuť bude závisieť aj od kultivácie a obsahu tuku. Pokiaľ bude bez tuku alebo nízkotučný (2 %) chuť je kyslejšia, zatiaľ čo plnotučný (4 %) a tučný (6 %) je krémovejší a chuťovo výraznejší.
Ricotta vs. Cottage
Tieto dva syry vyzerajú veľmi podobne, ale ide o odlišné typy syrov.
Zatiaľ čo Cottage sa vyrába zrážaním kravského mlieka, ricotta sa vyrába ako vedľajší produkt z výroby iných syrov, ako je napríklad mozzarella.
Líšia sa aj štruktúrou a chuťou, Cottage je plný a mierne slaný, ale ricotta je krémová a mierne sladká.
Zdravotné prínosy Cottage
Skvelá potravina do diét
Je to čiastočne kvôli vysokému obsahu bielkovín a nízkemu obsahu kalórií, ale aj kvôli tomu, že vysoký obsah bielkovín prináša pocit plnosti, čo môže viesť k zníženiu príjmu kalórií a úbytku hmotnosti
Vysoký obsah vápnika
Vápnik je v strave spájaný s metabolickými procesmi, ktoré znižujú hromadenie tuku a urýchľujú aj jeho úbytok.
Podpora rastu svalovej hmoty
V kombinácii so silovým tréningom vám diéta obsahujúca potraviny s vysokým obsahom bielkovín môže pomôcť nabrať svalovú hmotu. Syr Cottage je plný kazeínového proteínu, ktorý sa pomaly vstrebáva, podporuje naberanie svalov.
Zabraňuje inzulínovej rezistencii
Inzulínová rezistencia môže viesť k rozvoju cukrovky 2. typu a srdcových chorôb.
Nutričné hodnoty Cottage (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
98 kcal | 3,4 g | 2,7 g | 4,3 g | 1,7 g | 11 g | 0 g | 364 mg |
Ďalšie vitamíny a minerály:
- Vitamín C, B6, B12, D
- Horčík, riboflavín, vápnik, folát, selén, fosfor, železo
Tipy na recepty s Cottage
Palacinky, lievance alebo vafle – syr vmiešajte do cesta ako náhradu za mlieko |
Šaláty – pridajte ho ako bielkovinu navyše a vyskúšajte ho napríklad v našom lahodnom reďkovkovom šaláte |
Ovocie – zmiešajte ho s ovocím, ako sú čučoriedky, maliny, jahody, nakrájané banány, plátky broskyne, mesiačiky mandarínok a kúsky melónu |
Granola – pridajte ho do svojich ranných cereálií a pokvapkajte medom |
Smoothies – zmiešajte ho s trochou mlieka a ovocím |
Sladkosti – pridajte ho do cesta na muffiny, koláče, chleba alebo rožkov. V týchto receptoch na tvarohové muffiny , ním nahraďte tvaroh a získajte ešte zdravšiu pochúťku! |
Lasagne – použite ho ako náhradu za syr ricotta. Rovnou môžete vyskúšať naše skvelé recepty na tradičné, ale aj netradičné talianske lasagne ! |
Nátierka – nahraďte ním maslo alebo majonézu vo vašom obľúbenom toaste. Inšpirujte sa týmito jedinečnými nátierkami z čerstvého syra ! |
Dip – zmiešajte ho s bylinkami a korením a použite ho na namáčanie chipsov alebo zeleniny |
Recept na domáce Cottage
Ingrediencie
- 2 l mlieka
- 6 lyžíc destilovaného bieleho octu alebo citrónovej šťavy
- Lyžička soli
- 50 ml hustej smotany (alebo jogurtu, cmaru, plnotučného mlieka)
Postup
- Na miernu teplotu zahrejeme mlieko na 80 stupňov
- Keď mlieko po okrajoch začne peniť, zložte hrniec z platne a pridajte ocot alebo citrónovú šťavu
- Miešajte, aby sa spojili
- Hrniec prikryte a nechajte, asi 30 minút stáť pri izbovej teplote, kým sa nevytvoria hrudky
- Zmes vlejte do sitka vyložený tenkou utierkou a nechajte srvátku asi 5 minút odkvapkať
- Cottage preplachujte pod studenou vodou, kým úplne nevychladne
- Pomocou rúk vytlačte zvyšnú srvátku
- Syr dajte do misy, kde ho osolíte a rozdrobíte na menšie kúsky
- Ak chcete syr so smotanovou štruktúrou a textúrou pridajte smotanu, jogurt, cmar, alebo plnotučné mlieko
- Jemne premiešajte, kým nezískate krémovú konzistenciu
Čím Cottage nahradiť?
Ricotta je pravdepodobne najlepšou alternatívou, pretože má podobnú chuť a textúru.
Tu sú niektoré ďalšie možnosti, ktoré môžu syr nahradiť:
- Mascarpone
- Syr feta
- Kyslá smotana
- Tavený syr
- Jogurt
- Kefír
- Mozzarella
- Kozí syr
Skladovanie
Cottage skladujte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe. Pri správnom skladovaní by mal po otvorení vydržať asi 10 dní.
Môže sa zmraziť?
Áno, aj keď sa mierne zmení jeho štruktúra.
Je lepšie ho jesť čerstvý alebo si zamraziť je ten, ktorý neskôr použijete už len na varenie.