Ementál patrí medzi bežne konzumované syry, ale málokto vie aká história, alebo proces výroby sa za ním ukrýva!
Tento článok vám prináša všetky dôležité informácie o tomto skvelom polotvrdom syre!
Naučte sa ho perfektne vychutnávať!
Čo je to ementál?
Je to aromatický, sladký polotvrdý syr s nádherne komplexnou zložitou chuťou. Jeho doménou sú tóny zrelého ovocia a lieskových orieškov, je bez stôp kyslosti a vyznačuje sa rovnomernou kôrou s pevným a hustým telom.
Tento syr je považovaný za neoddeliteľnú súčasť švajčiarskeho dedičstva. Pochádza zo švajčiarskeho údolia Emme, kde korene jeho výroby siahajú až do 13. storočia.
Ementál má chránené označenie, čo vyžaduje, aby bol vyrobený z čerstvého nepasterizovaného kravského mlieka kŕmených výhradne trávou a senom.
Tento syr zreje najmenej štyri mesiace, ale táto doba môže dosiahnuť až 18 mesiacov.
Kde a ako sa ementál vyrába?
Tradičný syr sa vyrába iba v západne centrálnom kantóne Bern vo Švajčiarsku.
Výroba začína na pastvinách, kde sa miestne kravy živia trávou a senom. Táto strava dodáva švajčiarskemu syru jeho výraznú sladkú chuť.
Prírodné srvátka a syridlo sa pridávajú do nepasterizovaného mlieka, čím sa spúšťa tvorba syreniny.
Syrenina sa potom oddelí, umiestni sa do foriem a scedí sa od prebytočnej srvátky.
Formy sú potom nasolené a ponechané procesu zrenia. Po minimálne 2 mesiacoch získava syr svoje vlastnosti.
Ementál bez ochranného označenia sa tiež vyrába vo Francúzsku a Nemecku alebo tiež v Spojených štátoch. Syr bez tohto označenia je jemnejší a postráda chuťové vlastnosti toho tradičného švajčiarskeho.
Prečo má ementál diery?
Všetko má na svedomí baktéria, ktorá je zodpovedná nielen za proces fermentácie, ale aj produkciu jedinečnej chuti, vrátane tvorby dier. Intenzita chuti podľa všetkého súvisí s veľkosťou dier: väčšie diery, tým silnejšia chuť syra.
Nutričné hodnoty ementálu (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
362 kcal | 0 g | 0 g | 29 g | 19 g | 25 g | 0 g | 1 g |
Zdravotné prínosy
- Baktérie, ktoré sa používajú na fermentáciu znižujú zápal
- Podporujú drvia tenkého čreva a odďaľujú proces starnutia
- Zároveň obsahuje vysoký podiel probiotík, ktoré sú dôležitým stavebným kameňom na budovanie silnej imunity.
Ako použiť ementál v kuchyni?
Použite ich do receptov, ako sú gratinované zemiaky a zapečené pokrmy, grilované syrové sendviče, cestoviny a pokrmy z vajec |
Syrové fondue (ako si pripraviť to najlepšie fondue sa dozviete v tomto článku ) |
Dá sa jesť aj za studena, pridať do sendvičov alebo podávať na syrovom tanieri s ovocím a orechmi |
Pridajte ich do miešaných vajec alebo týchto perfektných vaječných omeliet |
Nakrájajte ho na kocky alebo si ho nastrúhajte do zeleninových šalátov (rovnou vyskúšajte tieto nevšedné čerstvé šalátky ) |
Pridajte ho na pizzu, vďaka jeho dobrej rozpustnosti krásne splynie s ďalšími ingredienciami (pripravte si s ním túto lahodnú pizzu quatrro formagi ) |
Ďalšie možné párovanie
Víno
- Biele – Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Jura Blanc, ľadové vína
- Červené – Merlot, Pinot noir, Zinfandel, Shiraz
Pivo
- Bock, ležiaky, svetlé pivo, Stout, Weiss
Mäso
- Šunka, prosciutto
- Hovädzie, hydinové, bravčové mäso
Ovocie
- Jablká, hrušky, figy, hrozno, sušené ovocie
Čím ementál nahradiť?
Chuťovo výraznejšie Gruyère , splní svoj účel. Je síce o niečo menej aromatický, ale ponúka podobnú chuť a taktiež sa ľahko rozpúšťa.
Môžete skúsiť aj iné alpské syry, ako sú Fontina a Raclette .
Skladovanie
Ak chcete syr uložiť v chladničke, zabaľte ho do voskovaného alebo papiera na pečenie a vložte ho do vrecka na zips alebo do plastovej nádoby.
Ementál je možné uchovávať v chladničke až šesť týždňov.
Možno ho tiež až na tri mesiace zmraziť, čo nijako neovplyvní jeho chuť a textúru. Pred použitím nechajte syr cez noc rozmraziť v chladničke.