Ďalšia jedinečná odroda syra známa ako Olomoucké syrečky!
Zistite prečo sú také intenzívne vo svojej vôni a chuti, ako sa vyrábajú, či sú zdravé a ako spoznáte dobrý syreček od toho zlého.
V tomto článku sa dozviete všetky dôležité informácie vrátane fantastického receptu na syrový tatatrák!
Čo sú Olomoucké syrečky alebo syrečky?
Ide o zrejúci syr vyrobený z odtučneného tavrohu. Má úplne unikátnu korenenú chuť, nezameniteľnú vôňu, na povrchu je zlatožltý, čo sa mení smerom k stredu, kde je svetlejšia, a jeho konzistencia je lepkavá polomäkká až mäkká.
Obvykle sa predáva v tvare kruhu, prsteňa alebo tyčiniek.
Kde Olomoucké syrečky vznikli?
Korene výroby syrečkov siahajú o 130 rokov do minulosti, k pôvodnému zakladateľovi Aloisovi Wesselsovi.
Keď bol podnik po páde komunizmu v roku 1991 vrátený pôvodným majiteľom, podnikanie sa rozbehlo nanovo az malého podniku sa stala úspešná veľká firma.
Dnes firma vyrába, presne podľa noriem EÚ, vyše 2 400 ton syra ročne.
Ako sa Olomoucké syrečky vyrábajú?
Syrečky sa vyrábajú z odtučneného tvarohu a soli s prídavkom regulátorov kyslosti a mliečnej kultúry.
Pri ich výrobe sú použité len prvotriedne a kvalitné lokálne suroviny. Syr sa vyrába bez pridania syridla, farbív, aróm a stabilizátorov.
Neobsahuje látky spôsobujúce celiakiu, a preto je vhodný pre bezlepkovú diétu.
Ako syrečky chutia?
Má typickú a nezameniteľnú chuť a vôňu spôsobenú takzvaným odbúravaním bielkovín syra. Má skvelé nutričné hodnoty, ktoré z neho robia špičkový syr.
Ako spoznať dobrý/zlý tvarôžok?
Je dobrý, aj keď : na jeho povrchu je viditeľné oranžové až hnedasté sfarbenie, má bielu pleseň na povrchu, je deformovaný, čo môže byť spôsobené nerovnomerným zrením syreniny alebo nedodržaním teploty uskladnenia, nejedná sa o závadu!
Je zlý keď : pleseň na povrchu je viditeľná voľným okom a má čiernu, zelenú, šedú farbu, má veľmi jemnú konzistenciu a dochádza k uvoľňovaniu tekutiny, je chuťovo horký
Nutričné hodnoty Olomouckých tvarôžkov (na 100 g)
Kalórie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasýtené mastné kyseliny | Bielkoviny | Vláknina | Soľ |
138 kcal | 2 g | 0 g | 0,8 g | 0,2 g | 30 g | 0 g | 5 g |
Ako jesť Olomoucké syrečky?
Nakrájajte si ho na chlieb s maslom a posypte čerstvou pažítkou alebo sa inšpirujte jedným z týchto receptov na taliansku bruschettu |
Osmažte ho v trojobale a podávajte so zemiakmi alebo skúste tieto nevšedné recepty na klasický smažiak |
Pripravte si opečené jablká plnené slaninou s rozpusteným syrečkom na ich povrchu |
Môžete si pripraviť aj jeho nakladanú variantu. Pre ideálny nálev na nakladanie sa inšpirujte v týchto receptoch |
Recept na tatarák z Olomouckých tvarôžkov
Ingrediencie
- 400 g Olomouckých tvarôžkov
- Malá červená cibuľa (nakrájaná na malé kocky)
- 6 Lyžic nasekané pažítky
- Malá chilli paprička (voliteľná a nadrobno nasekaná)
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice svetlého piva
- Štipka rasce
- Štipka sladkej papriky
- Soľ
- Korenie
- 4 lyžice kyslej smotany
- 2 lyžice horčice
- 2 lyžičky worcesterskej omáčky
- Reďkovky, paprika, jarná cibuľka (na ozdobu)
- Hrianky vyprážané na masle (na podávanie)
Postup
- Na dresing si zmiešajte kyslú smotanu, horčicu, worcesterskú omáčku, 2 lyžice piva a 2 lyžice olivového oleja
- Osoľte, okoreňte a vmiešajte 4 lyžice nasekanej pažítky
- Syrečky nakrájajte nadrobno
- Premiešajte ich s cibuľou, 2 lyžicami nasekanej pažítky, chilli papričkou, 2 lyžicami olivového oleja, 2 lyžicami piva, štipkou rasce a osoľte a okoreňte
- Pred podávaním poprášte sladkou paprikou, posypte nasekanými reďkovkami a podávajte s hriankami a dresingom z kyslej