Intenzívne v chuti aj vôni, to sú naše české Olomoucké syrečky! Prečítajte si o nich viac

Ďalšia jedinečná odroda syra známa ako Olomoucké syrečky!

Zistite prečo sú také intenzívne vo svojej vôni a chuti, ako sa vyrábajú, či sú zdravé a ako spoznáte dobrý syreček od toho zlého.

V tomto článku sa dozviete všetky dôležité informácie vrátane fantastického receptu na syrový tatatrák!

Čo sú Olomoucké syrečky alebo syrečky?

Ide o zrejúci syr vyrobený z odtučneného tavrohu. Má úplne unikátnu korenenú chuť, nezameniteľnú vôňu, na povrchu je zlatožltý, čo sa mení smerom k stredu, kde je svetlejšia, a jeho konzistencia je lepkavá polomäkká až mäkká.

Obvykle sa predáva v tvare kruhu, prsteňa alebo tyčiniek.

Kde Olomoucké syrečky vznikli?

Korene výroby syrečkov siahajú o 130 rokov do minulosti, k pôvodnému zakladateľovi Aloisovi Wesselsovi.

Keď bol podnik po páde komunizmu v roku 1991 vrátený pôvodným majiteľom, podnikanie sa rozbehlo nanovo az malého podniku sa stala úspešná veľká firma.

Dnes firma vyrába, presne podľa noriem EÚ, vyše 2 400 ton syra ročne.

Drevená doštička na ktorej sú položené kolieska syra s paradajkami a begetkou.
Zdroj: visitczechrepublic.com

Ako sa Olomoucké syrečky vyrábajú?

Syrečky sa vyrábajú z odtučneného tvarohu a soli s prídavkom regulátorov kyslosti a mliečnej kultúry.

Pri ich výrobe sú použité len prvotriedne a kvalitné lokálne suroviny. Syr sa vyrába bez pridania syridla, farbív, aróm a stabilizátorov.

Neobsahuje látky spôsobujúce celiakiu, a preto je vhodný pre bezlepkovú diétu.

Ako syrečky chutia?

Má typickú a nezameniteľnú chuť a vôňu spôsobenú takzvaným odbúravaním bielkovín syra. Má skvelé nutričné hodnoty, ktoré z neho robia špičkový syr.

Ako spoznať dobrý/zlý tvarôžok?

Je dobrý, aj keď : na jeho povrchu je viditeľné oranžové až hnedasté sfarbenie, má bielu pleseň na povrchu, je deformovaný, čo môže byť spôsobené nerovnomerným zrením syreniny alebo nedodržaním teploty uskladnenia, nejedná sa o závadu!

Je zlý keď : pleseň na povrchu je viditeľná voľným okom a má čiernu, zelenú, šedú farbu, má veľmi jemnú konzistenciu a dochádza k uvoľňovaniu tekutiny, je chuťovo horký

Regál plný rôznych typov tvarohového syra v obaloch.
Zdroj: tymrazom.pl

Nutričné hodnoty Olomouckých tvarôžkov (na 100 g)

Kalórie Sacharidy Cukry Tuky Nasýtené mastné kyseliny Bielkoviny Vláknina Soľ
138 kcal 2 g 0 g 0,8 g 0,2 g 30 g 0 g 5 g

Ako jesť Olomoucké syrečky?

Nakrájajte si ho na chlieb s maslom a posypte čerstvou pažítkou alebo sa inšpirujte jedným z týchto receptov na taliansku bruschettu
Osmažte ho v trojobale a podávajte so zemiakmi alebo skúste tieto nevšedné recepty na klasický smažiak
Pripravte si opečené jablká plnené slaninou s rozpusteným syrečkom na ich povrchu
Môžete si pripraviť aj jeho nakladanú variantu. Pre ideálny nálev na nakladanie sa inšpirujte v týchto receptoch
Obalené syrečky v strúhanke usmaženej na masle so zeleninou.
Zdroj: triplovers.sk

Recept na tatarák z Olomouckých tvarôžkov

Ingrediencie

  1. 400 g Olomouckých tvarôžkov
  2. Malá červená cibuľa (nakrájaná na malé kocky)
  3. 6 Lyžic nasekané pažítky
  4. Malá chilli paprička (voliteľná a nadrobno nasekaná)
  5. 4 lyžice olivového oleja
  6. 4 lyžice svetlého piva
  7. Štipka rasce
  8. Štipka sladkej papriky
  9. Soľ
  10. Korenie
  11. 4 lyžice kyslej smotany
  12. 2 lyžice horčice
  13. 2 lyžičky worcesterskej omáčky
  14. Reďkovky, paprika, jarná cibuľka (na ozdobu)
  15. Hrianky vyprážané na masle (na podávanie)

Postup

  1. Na dresing si zmiešajte kyslú smotanu, horčicu, worcesterskú omáčku, 2 lyžice piva a 2 lyžice olivového oleja
  2. Osoľte, okoreňte a vmiešajte 4 lyžice nasekanej pažítky
  3. Syrečky nakrájajte nadrobno
  4. Premiešajte ich s cibuľou, 2 lyžicami nasekanej pažítky, chilli papričkou, 2 lyžicami olivového oleja, 2 lyžicami piva, štipkou rasce a osoľte a okoreňte
  5. Pred podávaním poprášte sladkou paprikou, posypte nasekanými reďkovkami a podávajte s hriankami a dresingom z kyslej

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)