Svieže šaláty z čerstvou jarnou zeleninou

Prekonaná zima na nás vyžaduje zvýšený prísun vitamínov, predovšetkým vitamínu C a minerálnych látok.

Najzdravšie je dodávať tieto vitamíny priamo z čerstvej zeleniny a preto zabudneme na sebelepšie propagované tablety a poobzeráme sa po tom, čo sa nám ponúka.

Niektorú zeleninu môžeme jesť samostatne, ale väčšina zeleniny, predovšetkým listovej, sa hodí na šaláty.

Hlávkový šalát Mimosa

Je ideálny pre váš stôl v jarnom alebo letnom období, keď je dostatok kvalitného čerstvého šalátu.

INGREDIENCIA

  • 1 hlávkový šalát
  • 4 lyžice strúhanky
  • 2 vajcia
  • 1/2 menšieho citróna
  • 6 lyžíc jemného rastlinného oleja, ideálne lisovaného za studena
  • soľ

POSTUP

  1. Zo šalátu odoberieme vonkajšie listy, srdiečka šetrne prepláchneme a necháme stonkou nahor dôkladne odkvapkať.
  2. Strúhanku nasucho opečieme v nepriľnavej panvici dozlatista.
  3. Vajíčka uvaríme natvrdo, schladíme, ošúpeme a nakrájame na centimetrové kocky.
  4. Potom ich obalíme v teplej opraženej strúhanke.
  5. V miske vymiešame metličkou citrónovú šťavu, soľ a olej, až vznikne hustá zálievka.
  6. Srdiečka šalátu rozkrojíme na niekoľko kúskov alebo rozoberieme na lístky a ešte trochu natrháme.
  7. Premiešame so zálievkou a rozdelíme na dva taniere.
  8. Šalát na tanieroch posypeme pripravenými vajíčkami.
  9. Ihneď podávame, pretože chrumkavá strúhanka státím vlhne a šalát uvadá vplyvom zálievky.

Hlávkový šalát Mimosa zdroj: finecooking.com

Reďkovkový šalát s petržlenovou vňaťou

Jednoduchý, rezný a svieži. Ideálne na jarný obed.

INGREDIENCIA

  • 2 zväzky reďkoviek
  • 1/2 zväzku petržlenu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ a korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

POSTUP

  1. Reďkovky dôkladne umyjeme a zbavte korienkov a lístkov.
  2. Nakrájame ich na plátky a dáme do misky.
  3. Petržlenovú vňať nasekáme najemno a pridáme k reďkovkám.
  4. Ochutíme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
  5. Podávame ako prílohu k grilovanému alebo dusenému mäsu.

Reďkovkový šalát s petržlenovou vňaťou zdroj: mealplannerpro.com

Paradajkový šalát s parmezánom

Jednoduchý šalát s čerstvými bylinkami doplnený o skvelý syr parmezán.

INGREDIENCIA

  • 6 paradajok, pekne zrelých, nakrájaných na kúsky
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na jemné plátky
  • 2 lyžice nasekaného koriandra
  • 1 lyžička jemne sekaného kôpru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 40 g strúhaného parmezánu

POSTUP

  1. Paradajky a cibuľu premiešajte, zasypte koriandrom, kôprom.
  2. A tesne pred podávaním osoľte a zastreknite olivovým olejom.
  3. Posypte parmezánom.
  4. Podávajte k sendvičom s bravčovým mäsom.

Paradajkový šalát s parmezánom zdroj: eatwell101.com

Špargľový šalát s jahodami a syrom

Prinášame recept na pestrý šalát so špargľou, jahodami a pikantnou redukciou.

INGREDIENCIA

  • 500 g zelenej špargle
  • 1 balenie poľníka
  • 250 g čerstvých jahôd
  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžičky balzamikovej redukcie
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 150 g syra typu Feta
  • píniové oriešky na posypanie

POSTUP

  1. Ak je zelená špargľa čerstvá, nemusíme ju lúpať, stačí mu odkrojiť asi 2 cm konce, ktoré môžu byť drevnaté.
  2. Špargľu vhodíme do vriacej osolenej vody a varíme asi 3 minúty.
  3. Potom špargľu vhodíme do misy s ľadovou vodou, aby sa zastavil proces varenia, špargľa zostane krásne zelená a chrumkavá.
  4. V mise si pripravíme zálievku – vyšľaháme spolu olivový olej, balzamikovú redukciu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  5. Jahody očistíme a nakrájame na pol, píniové oriešky si na suchej panvici na miernom ohni opražíme dozlatista a dáme bokom.
  6. Do misy so zálievkou dáme valeriánku a starostlivo premiešame.
  7. Ochutený šalát rozdelíme na taniere.
  8. Naň dáme na 5 cm kúsky nakrájanú schladenú špargľu, pripravené jahody a navrch rozdrobíme na kúsky syr.
  9. Nakoniec všetko posypte píniami a môžete pokvapkať pár kvapkami olivového oleja a balzamikovej redukcie.
 TIP : Do šalátu môžete použiť aj iné druhy syrov alebo aj viac druhov. Okrem fety sa do šalátu hodia aj syry s modrou plesňou, dvojplesňové syry, syry typu camembert, čerstvé kozie syry alebo napríklad mozzarella. 

Špargľový šalát s jahodami a syrom zdroj: spoonfulofflavor.com

Kalerábový šalát so šunkou

Z kalerábu sa dá tiež vytvoriť chutný a rýchly šalát, ktorý si môžeme deň vopred pripraviť napríklad ako desiatu alebo doplnok na večeru.

INGREDIENCIA

  • 1 kaleráb
  • 1 jarná cibuľka
  • 100 g kvalitnej šunky
  • pažítka
  • 1 syr cottage
  • 1 lyžica majonézy
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Kaleráb nastrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Šunku nakrájame na rezančeky, jarnú cibuľku a pažítku posekáme.
  3. Všetko spojíme syrom cottage a lyžicou majonézy.
  4. Osolíme, okoreníme a necháme chvíľku odležať v chladničke.
  5. Podávame s pečivom.

Kalerábový šalát so šunkou zdroj: inkitchenopen.blogspot.com

Správne a chutne upravená zálievka na šalát je jeho veľmi dôležitým doplnkom.

Zálievky dochucujeme podľa toho, akú chceme mať výslednú chuť, najčastejšie pripravujeme zálievky jemné, pikantné, alebo bylinkové .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.