Hoci rebarbora je zelenina, svoje využitie nachádza skôr v sladkej kuchyni. Jej jemne kyslastá chuť a šťavnatosť ju predurčujú na to, aby tvorila náplň najrôznejších múčnikov.
Môže sa aj konzervovať ako kompót alebo džem. Na použitie v čerstvom stave je jej sezóna pomerne krátka, zhruba od mája do konca júna.
Z rebarbory používame stopky bez listov . V záhradke pestovanú rebarboru zberáme pred kvetom a stopky neodrezávame, ale vylamujeme. Pred použitím zlúpneme tuhú šupku. Svetlozelenú dužinu stopiek potom pokrájame. Väčšinou sa krája na kocky alebo kolíky s dĺžkou asi 3 cm.
Poďme teda na samotné sladké recepty z rebarbory!
Tradičný rebarborový koláč
Výborný dezert, ktorý je zároveň pikantný aj sladký.
INGREDIENCIA na koláč
- 1 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
- 125 g masla
- 1 hrnček cukru
- štipka soli
- štipka škorice
- štipka muškátového orieška
- 4 hrnčeky nasekané rebarbory
- 1/3 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
INGREDIENCIA na posýpku
- 1 hrnček múky
- 2/3 hrnčeka cukru
- 100 g masla
POSTUP
- Rúru si predhrejeme na 180 °C.
- Do misy dáme 1 hrnček múky, maslo a štipku soli.
- Pridáme 4 lyžice vody a vypracujeme cesto.
- Vložíme do koláčovej formy.
- V mise premiešame zvyšok ingrediencií na koláč.
- Nalejeme do formy na cesto.
- Potom spoločne zapracujeme ingrediencie na posýpku.
- Posypeme koláč.
- Pečieme približne 50 minút.
Jednoduchá rebarborová marmeláda
Skvelá marmeláda do palaciniek aj na chlieb.
INGREDIENCIA
- 500 g pokrájané rebarbory
- 250 g cukru
- 1/2 želírfixu
POSTUP
- Rebarboru podlejeme vodou a chvíľu povaríme.
- Rozmixujeme a pridáme cukor.
- Varíme ďalších 10 minút.
- Marmeládu nalejeme do pohárov.
Marmeláda z rebarbory a jahôd
Kombináciu rebarbory a jahôd si jednoducho zamilujete.
INGREDIENCIA
- 250 g rebarbory
- 250 g jahôd
- 250 g cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 želírfixu
POSTUP
- Rebarboru s jahodami podlejeme vodou a chvíľu povaríme.
- Rozmixujeme a pridáme cukor.
- Varíme ďalších 10 minút.
- Vmiešame citrónovú šťavu.
- Marmeládu nalejeme do pohárov.
Predstavili sme vám tri vyskúšané recepty s rebarborou.
Pri sladkom pečení si rebarbora rozumie s jahodami a lesným ovocím , ale aj s kivi a banánmi.
Pre pikantnú chuť skúste rebarboru pridať do zeleninového šalátu. Navrch dajte kozí syr a báječná večera je na stole.
Skúste si aj ďalšie sladké recepty s rebarborou .