Majonéza má veľa rôznych využití.
Na trhu síce existuje dostatočný výber rôznych majonéz vrátane už ochutených tatárskych omáčok, ale domácu majonézu si pripravíme podľa vlastnej chuti, v potrebnom množstve a pritom vieme, z čoho sme ju vyrobili.
Preto sme si pre vás pripravili 8 úžasných receptov na domácu majonézu.
Máme pre vás tradičné varianty, ale aj zdravšiu avokádovú či gurmánsku japonskú.
Užite si ich!
Naše recepty
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie tyčových mixérov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Tipy a rady na prípravu tej najlepšej domácej majonézy
- Najlepšie oleje na výrobu domácej majonézy sú repkový, kukuričný či arašidový . Extra panenský olivový olej má príliš silnú chuť a majonéza nebude dobre držať pohromade. Nerafinované oleje obsahujú monoglyceridy, ktoré povedú k tomu, že sa majonéza bude oddeľovať.
- Všeobecne platí, že pomer je 1 žĺtok na 1/2 až 1 šálka oleja plus 1 lyžica kyseliny na šálku majonézy. Pokiaľ namiesto citrónovej šťavy používate ocot, uistite sa, že je to kvalitný ocot, najlepšie biely vínny ocot. To dodá majonéze jemnejšiu chuť.
- Na zriedenie príliš hustej majonézy je možné použiť smotanu na šľahanie, zahustené nesladené mlieko alebo horúcu vodu.
- Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu , takže si naplánujte, že vajcia vyberiete aspoň tridsať minút predtým, než ich budete potrebovať.
- Pre bohatšiu majonézu je lepšie použiť iba žĺtky ako celé vajcia.
- Zrazenú majonézu spravíte tak , že zvlášť vyšľaháte jeden žĺtok. Za stáleho šľahania pridávajte jednu kvapku do zrazenej majonézy, kým nebude majonéza opäť hladká. Alebo pomaly pokvapkajte asi 1 lyžicou vriacej vody. Pridajte iba toľko, aby sa majonéza znovu emulgovala.
- Chuť majonézy z obchodu rozjasníte pridaním dobrého vínneho octu či citrónovej alebo limetkovej šťavy.
- Pri použití majonézy ako spojiva, napríklad v šaláte, skúste znížiť obsah kalórií použitím polovice majonézy a polovice bieleho jogurtu .
- Na dochutenie majonézy je možné pridať rôzne bylinky, korenie alebo dochucovadlá. Nasekajte svoje obľúbené čerstvé bylinky a pridajte do majonézy. Nechajte asi hodinu odležať v chladničke, aby sa chute prepojili.
- Vyskúšajte akúkoľvek zelenú bylinku, cesnak, cibuľu, chilli prášok, karí, chren, citrusovú kôru, pesto, chutney, horčicu, sušené paradajky, sardelovú pastu alebo dokonca rozdrobený syr s modrou plesňou.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!