Tieto recepty na fazuľovú polievku rozhodne stoja za to!
Pretože fazuľa, ako väčšina strukovín, sú veľmi zdravé. Nielen, že sú výživné a ľahko stráviteľné, ale sú takmer bez kalórií, teda nám dodávajú vysokú energetickú hodnotu.
Taká správna fazuľačka nás teda dostatočne zasýti, ale pohladí aj dušu našich chuťových buniek.
A čo tak ju skúsiť sedemkrát inak?
Naše recepty
Prečo nás fazuľa nadúvajú?
Fazuľa (všeobecne strukoviny) spôsobujú plynatosť, pretože obsahujú určitý druh cukru, nazývaný oligosacharid, ktorý ľudské telo nedokáže plne stráviť. Ostatné cukry sa štiepia a vstrebávajú v tenkom čreve. Ale ľudské telo neprodukuje enzým, ktorý štiepi oligosacharidy.
Oligosacharidy vo fazuľach sa v nestrávenom stave dostanú až do hrubého čreva. Baktérie v hrubom čreve sa týmito cukrami živia.
To spôsobí fermentáciu (chemický rozklad) a produkciu plynu. Ten plyn uvoľňujeme a spôsobuje plynatosť.