Obvyklejšie sú recepty na palacinky so sladkou náplňou, ale veľmi chutné sú aj palacinky na slaný spôsob, kedy ich plníme rôznymi studenými aj teplými náplňami.
Možno ich zapiecť, namáčať v cestíčku a usmažiť alebo zaliať omáčkou.
Poďme si v tomto článku pripraviť vybrané palacinky na slané palacinky.
Naše recepty
Základný recept na palacinky
Žiadny recept, či už na klasické palacinky alebo slané palacinky sa nezaobíde bez perfektného a nadýchaného cesta.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 1 väčšie vajcia
- vanilkový cukor
- soľ
Postup
- Vymiešame vajcia s cukrom a štipkou soli, prípadne s nejakými bylinkami podľa vašej chuti. Šľaháme buď ručným šľahačom, alebo klasicky v ruke.
- Prešľaháme mlieko.
- Nakoniec po lyžiciach postupne pridávame múku, aby nevznikli hrudky.
- Vznikne tekuté cesto, ktoré vyprážame na miernom plameni na rozpálenej panvici, ktorú sme vymastili olejom.
- Tenkú palacinku utvoríme tak, že cesto nalejeme malou zberačkou na panvicu a naklonením panvice ich rozlejeme po celej panvici.
- Akonáhle sa palacinka začne nafukovať, osmaženú stranu obrátime lopatkou a vyprážame aj po druhej strane. Usmažené palacinky udržujeme teplé a plníme rôznymi náplňami.
Cesto použite na vyššie uvedené slané palacinky, ale ak máte zálusk skôr na sladkú verziu, nie je nič jednoduchšie ako sa inšpirovať týmito 12 najlahodnejšími receptami na sladké palacinky .
Mlieko môžeme nahradiť aj obyčajnou vodou, sódovkou alebo minerálkou. Napodiv sú palacinky aj tak chutné. Milovníci piva môžu použiť svetlé pivo.
Palacinky sa po usmažení a naplnení stáčia do roličky, prekladajú na polovicu alebo do šatôčky, dá sa vytvoriť aj kornútok.
Samozrejme ich podávame teplé a pri podávaní ich môžeme ešte pokvapkať smotanou alebo horúcim kečupom či posypať syrom. Použiť sa dá aj niektorý z dresingov alebo teplej či studenej omáčky