Už ste sa niekedy v minulosti zaoberali tým ako pripraviť krevety? Recepty nie sú zložité!
Avšak majú jednu veľkú zákernosť. Sú pre nás príliš exotické.
Niekedy si nevieme rady s ich čistením, a niekedy zase s ich tepelnou úpravou.
V tejto oblasti sa skrýva aj kameň úrazu.
Aký? Všetko podstatné sa dozviete nižšie.
Naše recepty
Ako olúpať krevety
Krevety môžete lúpať pred varením alebo po ňom. Pred varením to ide síce ľahšie, ale ponechaný pancier počas varenia môže pridať na chuti.
Olúpanie kreviet nie je nijako náročné. Stačí začať od hlavy a postupovať k chvostu. Chvost môžete pokojne ponechať a pri konzumácii len odhryznúť. Je nutné myslieť aj na črievka kreviet, ktoré sa nachádza vo vnútornej časti celého priebehu tela. Vypreparujete ich najlepšie narezaním vonkajšej časti tela, pri ktorej narazíte na tmavú dlhú tenkú líniu.
K ešte lepšej predstave vám môže pomôcť aj nasledujúce video:
Ako na prípravu nielen mrazených kreviet?
Mrazené krevety stačí nechať povoliť, odkvapkať a následne pripraviť podľa vašich preferencií. Postup je teda takmer totožný, ako keď máte krevety chladené.
Akú tepelnú úpravu zvolíte, je to na vás. Všeobecne ich možno vyprážať, variť alebo grilovať. Pri každej príprave však dávajte pozor na ich prevarenie, ale aj naopak na ich nedostatočnú tepelnú úpravu. Ako možno jednoducho poznať, že sú krevety hotové na konzumáciu? Nemali by mať žiadne priehľadné miesta, ale mali by byť krásne zatiahnuté.
Tepelná úprava je skrátka veľmi rýchla a aj krátky čas pred čiaru môže spôsobiť ich znehodnotenie. Prevarené krevety sú tuhé a gumové. Preto je lepšie mať po ruke nejakú kuchynskú minútku a okrem vizuálnej stránky kreviet sledovať aj čas. Po varení je nutné ich šokovo schladiť ľadovou vodou.
Každopádne sa ich vyprážanie, varenie ani grilovanie báť nemusíte. Keď viete, ako na to, je to hračka.
Ako ďalšiu inšpiráciu ku kulinárskym zážitkom s krevetami prikladáme aj recept na originálne krevety s medom na grile .