Poznáte dusené mäso s chilli?
Stačí pár surovín, trochu času a získate výdatné, pikantné jedlo.
Recepty na Chilli con carne sa skvele hodia na rodinný obed, alebo večeru.
Hľadáte netradičné pohostenie na oslavu alebo piknik? Inšpirujte sa receptami s tortillami alebo slanými muffinmi.
Naše recepty
TIP: Quinoa je veľmi zdravá. Inšpirujte sa vynikajúcimi receptami s quinou a zaraďte ju do svojho jedálnička.
Mexické alebo texaské jedlo?
Prvé zmienky o Chili con carne môžeme nájsť v spisoch františkánskeho mnícha Bernardina de Sahagún z roku 1529. V nich sa píše o dusenom mäse korenenom chilli, ktoré sa pojedalo v aztéckom hlavnom meste Tenochtitlán.
Iné zdroje sa opierajú o povesť, podľa ktorej prišli z púšte do južného Texasu indiáni kmeňa Jumano. Tvrdili, že sa im zjavila Dáma v modrom a nabádala ich, aby prijali kresťanskú vieru. Tiež im prezradila recept na polievku ohnivej chuti. Išlo o spojenie mäsa, chilli papričiek a fazule.
Chilli con carne ale kvôli tejto historke odsudzovali španielski kňazi. Nazvali ho polievkou diabla a jeho pojedanie zakázali.
Zapovedané ovocie však chutí najlepšie a pikantné dusené hovädzie si získavalo čoraz väčšiu obľubu. Bolo rýchle, lacné a veľmi chutné.
Dnes je Chili con carne rozšírené po celom svete, má niekoľko rôznych variantov av Texase je národným jedlom.