Tradičného českého vianočného pečiva ste prejedení? Vyskúšajte výborné figové pečivo, a to nielen počas vianočného obdobia.
V akých formách sa figy používajú? Najčastejšie sušené . Figy cukroví neopísateľne ozvláštnia.
S čím všetkým sa dajú kombinovať? To sa dozviete v nasledujúcich receptoch. Pustite sa s nami do pečenia (aj nepečenia) cukroviniek zo sušených fíg.
Naše recepty
Aké orechy používať do vianočných cukroviniek v kombinácii s figami?
Orechy na Vianoce neodmysliteľne patria. Veľmi často sa kombinujú práve s jednotlivými druhmi orechov.
Cukroví dodávajú skvelú chuť. Majú vplyv na ľudské zdravie. Pomáhajú pri poruchách nervovej sústavy, znižujú zrážanlivosť krvi a krvný tlak.
Lieskové oriešky sú ľahko stráviteľné. V kuchyni sa používajú čerstvé, mleté, sekané a opečené . Obohatiť nimi môžete nielen vianočné pečivo, ale aj ovocné šaláty či krémy.
Mandle obsahujú viac ako 50% tuku. Kúpiť sa dajú mleté, pražené, údené, lúpané aj nelúpané . Ak zoženiete mandle v drevenej škrupine, stačí ich spariť v horúcej vode, aby sa olúpali. Vodu nevylievajte. Obsahuje totiž množstvo telu prospešných látok, a tak ju využite napríklad pri pečení vianočných cukroviniek.
Pistácie sa používajú predovšetkým na dochutenie krémov a zmrzliny, ale najlepšie je konzumovať ich surové. Pridať ich pokojne môžete aj do figovej salámy.
Z kešu orieškov sa zase pripravujú plnky, koláče a sušienky. Ak nemáte napríklad práve mandle, môžete použiť kešu oriešky.
Vysokým obsahom tuku sú charakteristické oriešky makadam (až 74 %) a pekan (až 70 %). Používajú sa na koláče, vianočné pečivo a torty.
Ak orechy milujete, môžete si pripraviť aj ďalšie orechové vianočné pečivo .
Tip na záver
Figy sa používajú nielen pri príprave sladkých pokrmov, často sa kombinujú aj so šunkou, syrom či slaninou. Napriek tomu, že sú figy celkom sladké ovocie, majú zdravotné benefity . Plody sú bohaté na prírodné cukry, obsahujú aj telu prospešné minerálne látky a vlákninu. Napomáhajú aj tráveniu. A sú úžasným zdrojom energie.