Hutná a výdatná polievka, ktorá zahreje alebo jemný krém, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Karfiolová polievka má mnoho podôb.
Zakaždým je ale rýchla a predovšetkým zdravá.
Ktorý z receptov sa stane vašim favoritom?
Naše recepty
Prečo jesť karfiol?
- Karfiol je považovaný za jeden z najzdravších druhov zeleniny.
- Obsahuje unikátne rastlinné zlúčeniny znižujúce riziká mnohých chorôb vrátane rakoviny alebo srdcových chorôb
- Je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov – karfiol obsahuje snáď všetky vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje. V najvyšších hodnotách sa objavuje vitamín C, B6, K, draslík, mangán a fosfor.
- Má vysoký obsah vlákniny. Tá je nevyhnutná pre zdravé fungovanie čriev, znižuje riziká niektorých chronických ochorení a navyše pomáha v boji proti obezite.
- Karfiol je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré telo chránia pred škodlivými voľnými radikálmi a zápalmi
- Pomáha pri chudnutí – má nízky obsah kalórií ale vysoký podiel vlákniny a vody, spomaľuje trávenie a podporuje pocit plnosti.
- Má vysoký obsah cholínu, živiny, ktorá sa vyskytuje len v niekoľkých potravinách. Pritom zohráva hlavnú úlohu pri udržiavaní integrity bunkových membrán, podieľa sa na vývoji mozgu a produkcii neurotransmiterov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý nervový systém. Tiež pomáha zabrániť hromadeniu cholesterolu v pečeni. Nedostatok cholínu sa môže prejaviť neurologickými poruchami ako je demencia, alebo Alzheimerova choroba.