Milujete mäso? Potom nie je potrebné pečený bôčik nijako zvlášť predstavovať.
Je to cenovo ľahko dostupná lahôdka, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Ani príprava nie je náročná. Investujte do nej svoj čas a budete odmenení neodolateľnou chuťou.
Skúste podľa našich receptov aj trochu tradičnej i zahraničnej inšpirácie!
Naše recepty
Nemáte v kuchyni priestor na klasickú rúru? Potom by sa vám mohol páčiť článok o elektrických stolných rúrach , kde sa okrem ich testovania dozviete aj ďalšie prínosné informácie.
Ako najlepšie upiecť bravčový bok?
Pri bôčiku, viac než kde inde, platí, že koľko času investujete do jeho prípravy, tak skvelá bude výsledná chuť.
Všetko začína už v obchode – vyberajte mäso, ktoré je čerstvé. Najlepšie to poznáte podľa farby tuku – mal by byť krémovo biely. Pozor na zažltnutý alebo sivý tuk, od toho radšej ruky preč. Mäso by samozrejme nemalo nijako zapáchať.
Ideálny pomer tuku k mäsu je 50:50.
Bôčik pochádza z boku bravčového brucha, má veľmi vysoký obsah tuku, čo mäsu dáva veľa chuti.
Marinovať by sa mal čo najdlhšie, začnite s varením už deň vopred a nechajte bôčik v kúpeli oleja a korenia cez noc, hodina je naozaj minimum.
Tradične sa pri jeho príprave využíva pomalé pečenie – tuk sa pozvoľna vyškvaruje, chuť prestupuje mäsom, ktoré je potom krásne vláčne, vlhké a jemné. Doslova sa rozpúšťa na jazyku.
Bok sa dá samozrejme aj grilovať alebo smažiť, len nebude tak mäkký ako pri pomalom pečení. Pre tieto spôsoby rýchlej úpravy je lepšie mať mäso nakrájané na prúžky alebo kocky.