Vanilkové rohlíčky, mandľové rohlíčky, rohlíčky s vlašskými orechmi alebo vanilkové rohlíčky polomáčané v čokoláde.
Delikátne drobivé, maslové s vanilkovým nádychom.
Taký pocit nastane vo vašich ústach, až sa do vášho rožku zahryznete.
Poďme si predstaviť najrôznejšie jednoduché recepty na toto vianočné pečivo.
Naše recepty
Ako si vyrobiť vlastný vanilkový cukor?
Úplne jednoducho. Stačí vám na to vanilkový struk a kryštálový cukor. Chuť a sila vanilkového cukru závisí od počtu vanilkových strukov a tiež od množstva cukru, ktoré chcete vyrobiť.
TIP: Do 1 kg cukru je ideálne vložiť 1 ks vanilkového struku.
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vložte spoločne s cukrom do uzavretej nádoby (najlepšie sklenené). Nechajte takto niekoľko dní. Občas môžete pretrepať.
Po týždni struk vyberte a máte skvelý vanilkový cukor.
Obľúbený favorit vianočných sviatkov
Hoci je tento druh cukroví obľúbený po celej Európe, vznikol vo Viedni v Rakúsku pred zhruba 400 rokmi, keď na oslavu víťazstva nad osmanskými Turkami, Rakúšania vytvorili miestne pečivo v tvare polmesiaca („kipferl“), ktoré sa nachádzalo práve na tureckom prápore.
Keď vojna s Turkami pokračovala, prišli Rakúšania s ďalším polmesačným pečivom, z ktorého najznámejšie sa dostalo do Francúzska, známeho ako Croissant.
Ako už bolo spomenuté vyššie, jedná sa práve o sušienkové pečivo. Napriek tomu, že nájdete recepty, ktoré obsahujú vajcia, tradične táto prísada nie je zahrnutá. Aj keď si pridaním vajec uľahčíte prácu s cestom, odolajte tomuto pokušeniu, pretože tak jedine zistíte, že tradičné bezvaječné vanilkové rožteky sa vďaka svojej krehkosti priamo rozpadajú v ústach.
Inšpirujte sa a skúste si tiež upiecť najlepšie linecké pečivo.
Dobré chutenie!