Že vám táto cestovina nič nehovorí? Potom vyskúšajte naše recepty z tarhony, ktoré vám ju priblížia.
Ide o tradičnú pochutinu používanú v maďarskej kuchyni.
Drobné guličky z vajec a pšeničnej múky sú využívané ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo.
Ako túto cestovinu upraviť, aby ste s ňou prekvapili rodinu aj známych?
Pozrite sa na nasledujúce recepty a zistite, aké široké má využitie.
Naše recepty
Ingrediencie:
- 300 g tarhony
- 16 väčších paradajok
- 400 g lúpaných paradajok z konzervy
- 70 g paradajkového pretlaku
- 165 g čiernych fazule
- 200 g ricotty
- 750 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 2 cibuľa
- 6 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml červeného vína
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 lyžica balsamicovej redukcie
- štipka sušeného tymiánu, rozmarínu a petržlenu
- soľ
- korenie
Postup:
- Na stredne rozpálenom olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájaných 8 paradajok spoločne s cibuľou a cesnakom. Pridajte korenie.
- Potom dajte zmes na 15 minút zapiecť do rúry.
- Po vybratí prelejte červeným vínom, pridajte konzervované paradajky, pretlak, mletú papriku, balsamicovú redukciu a bylinky.
- Do zmesi pridajte tarhoň, fazuľu a podlejte vývarom. Znížte teplotu v rúre na 160 °C a dajte znova piecť.
- Pečte po dobu 1 hodiny a potom znova premiešajte.
- Pridajte zvyšok paradajok (môžu zostať celá) a pokiaľ bude zmes vysušená, pridajte vývar alebo vodu.
- Zapekajte ďalšie 2 hodiny alebo kým tarhoňa aj paradajky nezmäknú.
- Potom vyberte pokrm z rúry, nechajte ho ľahko vychladnúť a podávajte na tanieri s riccotou.
TIP: Inšpirujte sa aj ďalšími receptami s fazuľami, napríklad našimi najlepšími receptami na zapekané fazule .
Ako je vidieť, maďarská cestovina má mnoho využití. Malinké nočky sa robia z hrubej múky a vajec, okrem Maďarska ich nájdete aj na Slovensku.
Obľúbenou úpravou je vyprážanie na masti, miešanie s kyslou smotanou či vajíčkom alebo mliečna kaša. Recepty z tarhony tak môžete pripraviť aj na sladko.
Univerzálna pochutina sa hodí ako hlavné jedlo aj ako príloha alebo ako závarka do polievok a tiež do šalátov.
Pokiaľ ste s ňou doteraz nemali čo dočinenia, je na čase ju vyskúšať. Dobrú chuť!