Máte radi mäso?
Jasné, že jo!
Všetci asi vieme, že to najlepšie je voňavá domáca sekaná. Recepty v tomto článku vám ukážu rôzne skvelé varianty.
Poďte ich vyskúšať s nami!
Naše recepty
Ako si správne vybrať mäso na domácu sekanú?
Ak chcete docieliť naozaj kvalitné domáce sekané pečienka, potom si vyberajte čerstvé mäso od mäsiara. Polotovary z mäsa sú často mimo mäso doplnené o hydrolizovanú repkovú bielkovinu, ktorá sa po tepelnej úprave mení na glutamáty. Navyše obsahuje oveľa viac tuku, než by sme v skutočnosti potrebovali.
Pri mäsiari si mäso nechajte pokojne namlieť, a ak máte mlynček doma, dajte si tú prácu. Bude to za to stáť. Správny pomer mäsa a tuku navyše nepotrebuje žiadneho spojiva v podobe vajec.
Z bravčového mäsa odporúčame zmiešať tučnejší bravčový bok spolu s bravčovou plecou. Hovädzie mäso je najlepšie zadné. To je šťavnatejšie a menej šľachovité ako predné.
Ideálnym pomerom hovädzieho a bravčového je 1:1, ale s pomermi môžete experimentovať. K zvýšeniu šťavnatosti môžete prispieť aj pridaním slaniny alebo inej údeniny. Na zvláčnenie je dobré pridanie zemiakov, žemlí namočených v mlieku alebo ovsených vločiek.
A ako to vlastne urobiť, aby nám domáca sekaná držala tvar a počas pečenia nepopraskala? Pomáha potreniu vodou alebo horčicou. Nevyhnutné je aj dôkladné prepracovanie zmesi.
Domácu sekanú si môžete dať len tak na kúsok čerstvého chleba s horčicou. Ak ju volíte ako hlavný chod, overenými prílohami sú kapusta a zemiaky, zemiaková kaša, ryža s omáčkou alebo napríklad dusená zelenina.
Inšpirovať sa môžete kašou zo zemiakov v mnohých podobách alebo skúste náš recept na sladkú kapustu .
Tip: Vedeli ste, že sa dá sekaná urobiť aj v domácej pekárni? Tá nielen zmes perfektne vymieša, ale aj upečie. Zaujíma vás, čo ešte pekárne vedia? Pozrite sa na recenziu o domácich pekárňach .
Aby sekaná pri pečení nepopraskala, musí byť dobre spojitá. Pár tipov pre vyššiu spojitosť:
- Osoľte mäso pred zomletím. Zomeľte ho dvakrát.
- Mäso pri spracovaní nezahrievajte.
- „Plesknite“ s mäsovou zmesou niekoľkokrát o dno nádoby, v ktorej suroviny miešate.
Veľa šťastia do pečenia!
Veľmi častou prílohou k sekanej pečeni je zemiaková kaša so zeleninovým šalátom. Ako urobiť nielen výbornú zemiakovú kašu , sa môžete dočítať v našich ostatných receptoch.
Ako sekaná dopadla? Podeľte sa s nami o svoje úspechy v sekcii komentárov pod článkom!