Šošovka, ak chcete aj kráľovná polievok či symbol hojnosti je najpopulárnejšia strukovina od čias neolitu.
Pokrmy zo šošovky sú veľmi bohaté na bielkoviny a to až 25%, ďalej na vlákninu a sacharidy. Teda vás zasýti na veľmi dlhú dobu a navyše prispejete svojmu zdraviu.
Poďme si predstaviť ľahké varianty receptov na šošovkovú polievku. Určite si vyberiete tú svoju najobľúbenejšiu.
Naše recepty
Ako najlepšie pripraviť šošovku pred varením?
Výhodou šošovky je skutočnosť, že doba jej varenia je oproti iným strukovinám krátka.
Prvým krokom prípravy tejto veľmi zdravej strukoviny je jej prebratie. Áno, zahráme sa na popolu a preberieme kus od kusu, či medzi nimi nie je jediná zlá šošovka.
Na ešte rýchlejšie varenie šošovky je tu druhý krok. A síce, namočenie šošovky do studenej vody aspoň na 3-6 hodín. Týmto krokom docielime odplavenie škodlivých látok, zvaných aj purínov, zo šošovky do vody. Túto vodu samozrejme po vylúhovaní vylejeme a na samotné varenie použijeme čerstvú.
Šošovka sa varí okolo 15-30 minút. Vopred namočená je uvarená rýchlejšie. Či je uvarená spoznáme mäkkosťou strukoviny.
Ste naozajstní milovníci pokrmov zo šošovky alebo jej máte doma prebytok? Urobte si niektorú z týchto skvelých nátierok z červenej šošovky.