Chcete pripraviť skutočne rýchly a jednoduchý obed?
Alebo ozvláštniť desiatu či šalát?
Zaviať do svojej kuchyne chuť stredomoria aj uprostred zimy?
Bylinky v oleji vám s tým pomôžu.
Vyskúšajte recepty na pesto a prineste na svoje taniere úplne nový zážitok.
Naše recepty
Použili ste vňať a čo teraz s mrkvou? Inšpirujte sa týmito receptami s mrkvou v hlavnej úlohe .
Ďalšie tipy k receptom
- Objavujte rôzne chute – bylinky môžete rôzne kombinovať, alebo nastavovať (Ak nemáte po ruke dosť bazalky pridajte napríklad pažítku alebo čerstvý petržlen). Pesto znesie všetko a môžete sa s ním skvele vyhrať a dotiahnuť ho k dokonalosti presne podľa vašich predstáv.
- Rovnako tak oriešky – obvykle sa pesto pripravuje z píniových orieškov, ale tie sú finančne trochu nákladné. Pokojne skúste vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, tekvicové alebo slnečnicové semienka.
- Keď orechy najskôr opečiete v rúre alebo na panvici, získate ďaleko intenzívnejšiu chuť.
- V chladničke je možné pesto skladovať 7 – 10 dní, môžete ho ale pokojne aj zamraziť a uchovávať aj niekoľko týždňov
Ako pesto použiť?
- Najľahšia omáčka na cestoviny – pridajte na porciu cestovín lyžicu pesta a máte rýchly a chutný obed.
- Ozdobte polievku – do misky polievky pridajte lyžičku pesta. Krásne ju ozdobia a pridá zaujímavú chuť
- Namažte ho na pečivo – použite pesto namiesto masla alebo margarínu, obyčajnú žemľu so šunkou tak premeníte na nepoznanie. Skvelú desiatu získate napríklad opečeným chlebom natretým pestom, na ktorý poukladáte plátky mozzarelly a paradajok.
- Grilovanie – bylinková omáčka sa skvele hodí na grilované mäsa aj na opečenú zeleninu.
- Pizza – použite pesto namiesto klasického paradajkového suga na pizzové cesto.
- Bylinkový dip – zmiešajte pesto s jogurtom, kyslou smotanou alebo majonézou a získate skvelý dip na čerstvú zeleninu
- Zálievka na šalát – namiesto obyčajného oleja a octu pokvapkajte šalát pestom, budete sa oblizovať.
- Bylinkové maslo – použite ho namiesto masla napríklad na pečenú rybu alebo opečené zemiaky
- Plnka do mäsového vrecka – Máte radi plnené kuracie vrecká? Pridajte do náplne lyžicu pesta.
- Slané záviny – bylinková náplň sa dobre hodí aj do slaných závinov alebo napríklad pizza slimákov.