Chcete niečo odľahčené na obed, večeru alebo ako prílohu?
Vyskúšajte niektorý z receptov na francúzsky guláš ratatouille, ktorý určite zmizne z tanierov, než poviete švec.
Predstavíme si zeleninové, so šampiňónmi ale aj s kuracím mäsom.
Naše recepty
Baklažán a cuketa=zdroj prospešných látok
Baklažán je jednoročná rastlina príbuzná so zemiakmi a paradajkou. Je okrem iného zdrojom sodíka a kyseliny listovej (teda vitamínu B9), taktiež pomáha predchádzať vzniku voľných radikálov v tele.
Čo je veľmi zaujímavé, že obsahuje viac nikotínu oproti iným jedlým rastlinám. Nemusíte sa však obávať závislosti, pretože je v ňom zanedbateľné množstvo v porovnaní s množstvom nikotínu, ktoré prijímate pasívnym fajčením.
Tiež cuketa je jednou z najzdravších druhov zeleniny. Obsahuje totiž množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko, až k jadrám buniek a tým ovplyvňuje celkové zdravie a dodáva energiu. Okrem horčíka, vápnika, železa, draslíka a fosforu je zdrojom vlákniny.
Cuketa je skutočne zdravou potravinou, čomu nasvedčuje fakt, že skvele detoxikuje organizmus. Okrem toho, že vie telo vyčistiť od toxínov, je vďaka obsahu vody málo kalorická, teda vhodná pri znižovaní hmotnosti a redukčných diétach.
Pre ďalšie zeleninové jedlá sa inšpirujte týmito 4 receptami na zdravú a chutnú zeleninu . Napríklad ako prílohu.