Známe príslovie hovorí, že polievka je grunt.
Polievky sú zdravé, výdatné a navyše do nich ľahko zakomponujete najrôznejšie „zvyšky“.
Skvelým príkladom sú rozmanité recepty na hŕstkovú polievku, klasiku staročeskej kuchyne.
Zasýti, zahreje a dodá vášmu telu bielkoviny, vlákninu, vitamíny aj minerály.
Načerpajte inšpiráciu nielen na zimné mesiace!
Naše recepty
Klasikou slovenskej kuchyne je tiež takzvaná fazuľačka, vyskúšajte naše lahodné varianty fazuľovej polievky . Chcete krémovú, na kyslo či čorbu?
Tipy a triky, ako uvariť hŕstkovú polievku
Recepty na hŕstkovú polievku sa často dedia z generácie na generáciu. Nebojte sa ale popustiť pri varení trochu uzdu svojej fantázii a pridať o niektorú surovinu naviac alebo naopak niektorú ubrať. Odmenou vám bude pozmenená, ale stále známa chuť.
- Názov hŕstková polievka súvisí s množstvom strukovín a obilnín, ktoré sa do nej dávajú.
- Ak dávate prednosť hustejším polievkam, namiesto jednej hrsti, dajte strukovín a krup hrsti dve.
- Jedna hrsť obvykle zodpovedá približne 50 gramom.
- Pred namočením sa oplatí strukoviny a krúpy starostlivo prebrať a odstrániť nekvalitné zrná.
- Strukoviny aj krúpy cez noc namočte do misky s dostatočným množstvom studenej vody (odporúčaná doba namáčania je približne 8 hodín), obmedzíte tak ich nadúvacie účinky, odstránite z nich prípadné škodlivé látky a znížite dobu ich varenia.
- Pokiaľ používate aj fazuľu, dajte prednosť menším typom, ktoré sa varia kratšiu dobu.
- Okrem krúp môžete vyskúšať aj variant hŕstkovej polievky s ovsenými vločkami.
- Ak radi experimentujete so strukovinami, môžete skúsiť pridať hrsť cíceru.
Všetky varianty hŕstkovej polievky skvele chutia predovšetkým s čerstvým pečivom či chlebom. Možno ich konzumovať ako samostatný pokrm alebo ako klasickú polievku pred hlavným chodom.