Veľmi populárny pokrm, ktorý sa pripravuje na mnoho spôsobov.
Neviete, ako originálne už ho uvariť?
Načerpajte novú inšpiráciu z našich receptov na bravčové rizoto!
Všetky sú chutné, ľahké a hotové v priebehu niekoľko málo minút.
Ktorému z nich dáte prednosť?
Naše recepty
Aká ryža je na prípravu rizota najvhodnejšia?
Všeobecne môžeme povedať, že na rizoto sa dá viac-menej použiť takmer akýkoľvek druh ryže, alebo aspoň v Čechách to často robíme. Existujú ale špeciálne druhy ryže, ktoré sú určené priamo na prípravu rizota. Oceníte ich najmä v prípade, že dávate prednosť krémovejšiu konzistenciu tohto pokrmu.
- V Taliansku sa tradičné rizoto pripravuje najmä z ryže Arborio, Carnaroli či Vialone Nano.
- Tieto druhy sú charakteristické kratším a guľatejším tvarom zŕn, ktoré sa podobajú perličkám. Pri varení vstrebávajú viac vody a zároveň uvoľňujú škrob, ktorý hustne a vytvára typickú krémovú podobu talianskeho risotta.
- Nepoužívajte na prípravu rizota ryžu jazmínovú ani basmati.
- Ryžu vopred nepreplachujte, vyplavili by ste z nej zbytočne škrob, naopak sa oplatí ryžu zľahka opražiť na oleji.
- Používajte vývar, nie vodu.
Ryža patrí medzi veľmi dobre stráviteľné potraviny, ktoré môžu bez obáv konzumovať aj starší ľudia, deti či ľudia s rôznymi typmi diét. Navyše neobsahuje lepok, vhodná je tak aj pre osoby s celiakiou. Je bohatá najmä na sacharidy a vlákninu, pokiaľ ju ale s našimi receptami doplníte o bravčové mäso a zeleninu, získate razom nutrične vyvážený pokrm s množstvom bielkovín, vitamínov i minerálnych látok.