Obaľovaný karfiol – klasika českej kuchyne, ktorá sa dá pripraviť nielen na panvici, ale aj v rúre!

Čo majú spoločného rezeň, syr a šampiňóny?

Ide o obľúbené vyprážané pochúťky.

Pokiaľ aj vy patríte k tým, ktorí majú pre tieto pokrmy slabosť, vyskúšajte naše recepty na vyprážaný karfiol!

Pripraviť ho môžete nielen v klasickej forme ružičiek, ale aj ako originálne karfiolové steaky.

Chuť ozvláštni pridanie aromatických byliniek do strúhanky aj použitie horčice či štipľavej omáčky.

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!

Roasted Cauliflower recipe | Crunchy Creamy Sweet

Prečo zaradiť karfiol do svojho jedálnička?

Karfiol, ktorý spoločne s kapustou či kelom, patrí medzi takzvanú hlúbovú zeleninu, obsahuje veľké množstvo vitamínov, vlákniny, antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných látok. Z hľadiska vitamínov je bohatý najmä na vitamín C, ktorého obsahuje dokonca viac ako citróny alebo pomaranče.

Ďalšími vitamínmi, ktoré v ňom nájdeme, sú napríklad vitamín A, K či niektoré vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok obsahuje veľké množstvo draslíka, vápnika, fosforu či mangánu. Karfiol je možné konzumovať nielen tepelne spracovaný, či už vo forme vyprážaných karfiolových ružičiek, mozočku či polievky, ale aj surový.

Prečo je vhodné karfiol pred vyprážaním povariť?

Krátke povarenie karfiolu, ktoré sa inými slovami nazýva blanšírovanie, plní hneď niekoľko funkcií. Jednak je takto pripravený vyprážaný karfiol lepšie stráviteľný a jednak jednotlivé ružičky zostanú chrumkavé.

Správne blanšírovanie spočíva v krátkom povarení v slanej vode, približne 5 minút, a následnom prudkom ochladení v studenej vode. Tá spôsobí zastavenie varu a karfiol zostane na skus chrumkaný.

Na akom oleji vyprážaný karfiol pripravovať?

Pokiaľ ide o olej, ktorý je na vyprážanie najvhodnejší, odborníci odporúčajú najmä repkový olej, ktorý má nízky obsah nasýtených mastných kyselín a zároveň vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín. Podobne je na smaženie vhodný aj olej olivový. Stačí obyčajný, nie je nutné používať extra panenský.

Naopak na vyprážanie nie je príliš vhodné používať olej slnečnicový, ktorý má nižší pomer mononenasýtených mastných kyselín, čo spôsobuje jeho tepelnú nestabilitu, a nehodí sa ani maslo.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.