Neodolateľné recepty na hovädzie rezančeky Stroganov. Ochutnajte!

Ruská kuchyňa síce nie je taká svetoznáma ako kuchyňa francúzska či talianska, ale napriek tomu v nej nájdeme množstvo výborných pokrmov.

Ktoré vás napádajú?

Celkom určite boršč, pirohy, soljanka, šašlik, pelmene či bliny.

Existuje ale ešte jeden pokrm, ktorého názov v sebe ukrýva meno jedného významného šľachtického rodu.

Áno, dnes sa spoločne pozrieme na rozmanité varianty receptov na hovädzie Stroganov!

Objavte s nami tú najlahodnejšiu!

Kto boli Stroganovci a prečo nesie pokrm ich meno?

Stroganovovej bola pôvodne rodina bohatých sedliakov, ktorej korene siahajú až na koniec 15. storočia. Postupom času sa z nich stali úspešní hospodári, obchodníci, priemyselníci aj štátnici. Začiatkom 18. storočia získala rodina šľachtický titul.

Vznik pokrmu sa datuje do prvej polovice 19. storočia, kedy pravdepodobne francúzsky kuchár grófa Pavla Stroganova vytvoril jeho prvú verziu, ktorú sa rozhodol pomenovať po svojom grófovi. Avšak existujú aj iné varianty, ktoré popisujú vznik pokrmu odlišne.

Prvý doložený recept sa nachádza v kuchárke z roku 1861, pričom receptúra obsahovala iba hovädzie mäso, vývar, horčicu a smotanu. Ostatné ingrediencie, ktoré máme s týmto pokrmom dnes spojené, teda šampiňóny, cibuľa či paradajkový pretlak, sa objavujú v rôznych kombináciách až v receptoch z prelomu 19. a 20. storočia.

Podľa tradície sa v minulosti pri podávaní pokrm tiež najprv polial koňakom či vodkou a následne zapálil. Dnes je hovädzie Stroganov obľúbené takmer po celom svete a existuje v mnohých rôznych variantoch, ako je zrejmé aj z našich receptov.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.