V letných mesiacoch, keď dozrievajú kríky plné fialových čučoriedok, máme veľa možností, čo si z nich pripraviť.
Jednou z nich je, upiecť si napríklad buchtu, zmixovať koktail, či zamraziť do zmrzliny.
My vám prinášame tie najlepšie recepty na čučoriedkovú bublaninu, ktorú každý tak miluje.
Naše recepty
Blahodarné účinky čučoriedok
Za to, že sú čučoriedky tak zdraviu prospešné, vďačia svojmu modrému farbivu myrtilinu. Práve toto farbivo zachytáva voľné radikály a tým znižuje riziko srdcových a cievnych chorôb. Známe je aj to, že čučoriedky pomáhajú na vysoký tlak. Šťava z čučoriedok je výborná pri diétach.
Rovnako ako mrkva, aj čučoriedky pôsobia na zlepšovanie zraku. Pravidelne konzumovať by ich mali tí ľudia, ktorí každodenne pracujú na počítači. Vďaka čučoriedkam sa oči unavia o niečo neskôr.
Čučoriedky sú známym zabijakom baktérií. Sú vhodné pri liečbe respiračných ochorení, pri chrípke, angíne a pozitívne pôsobia aj na tráviace a močové ústrojenstvo. Pôsobí priaznivo na znižovanie hladiny cholesterolu a proti rakovine prostaty.
Okrem veľkého množstva vitamínu C a antioxidantov, obsahujú aj karotén a vysoký obsah železa. Čučoriedky pôsobia až dvakrát efektívnejšie v zachytávaní voľných radikálov oproti jahodám a až trikrát účinnejšie oproti slivkám.