13 najlepších receptov na bábovku z jogurtu. Vždy vláčna, ľahká a chutná!

Mramorová, orechová, šľahačková či tvarohová.

Bábovku je možné upiecť v mnohých rôznych variantoch!

Aj preto je v mnohých rodinách tým najobľúbenejším múčnikom.

Vyskúšajte spoločne s nami recepty na jogurtovú bábovku!

Bude skvelá na raňajky aj popoludňajšej káve.

Pustite sa do pečenia ešte dnes!

Čo je guarová guma?

Ide o prídavnú potravinársku látku, na výrobu ktorej sa používajú guarové bôby. Sú to vlastne semená rastliny Cyamopsis tetragonoloba a svojim vzhľadom sú podobné fazuľám, vďaka čomu sú zaraďované medzi strukoviny.

V jednotlivých výrobkoch sa skrýva ako „éčko“ s označením E412. Hoci sa o tejto látke hovorí ako o gume, v skutočnosti je to rozpustná vláknina, ktorá sa konzistenciou podobá múke.

K najväčším prednostiam patria vysoké zahusťovacie schopnosti, ktoré nedosahuje ani bežný škrob. Guarová guma je schopná predlžovať čerstvosť výrobkov.

Má funkciu spojiva, ale ovplyvňuje aj farbu, konzistenciu aj samotnú charakteristiku daného výrobku/produktov, v ktorom je použitá. Čo sa týka využitia, tak najviac sa hodí do bezlepkových ciest. Má podobné vlastnosti ako lepok.

Akékoľvek suroviny hravo spoja a zaistia, že nedôjde k mrveneniu cesta. Jediné balenie tejto gumy nám vydrží skutočne na dlho. Ostatne dávkovanie nie je nijako prehnané, pretože 1 jediná kávová lyžička guarovej gumy nám stačí na 400 gramov múky.

Jednoducho sa k nej primieša a potom postupujeme podľa receptu. Môžeme s ňou zahusťovať omáčky, krémy, kaše, ale aj polievky. Dokonca je vhodná pri výrobe domácej zmrzliny, syrov, jogurtov, dresingov či majonéz. Pokiaľ si trúfnete vyrobiť domácu šunku, tak vďaka gume bude mať vynikajúcu chuť, perfektnú konzistenciu a neprekonateľnú farbu.

Jogurty a ich druhy

Pôvodom pochádza jogurt z Balkánu. Ide o tradičný fermentovaný výrobok, ktorý má svoju charakteristickú chuť aj vlastnosti.

Samozrejme, že výroba pred 100 rokmi sa značne odlišuje od tej súčasnej, napriek tomu zostáva základným kameňom fermentácie mlieka jasne danými mikroorganizmami.

Vždy ide o dva druhy tzv. ušľachtilých mikroorganizmov. Tým prvým je Lactobacillus bulgaricus a druhým Streptococcus thermophilus.

Keď to vezmeme z technologického hľadiska, potom sa vyrábajú dva základné druhy jogurtov – s nerozmiešaným koagulátom as rozmiešaným koagulátom.

Jogurt s nerozmiešaným koagulátom sa fermentuje rovno v obale, v ktorom je dodávaný na trh a ide ku konečnému spotrebiteľovi.

Do mlieka sa pridá jogurtová kultúra a ako polotovar sa plní do pripravených obalov, kde prebieha pri jogurte zrenia. Má pevnú, gélovitú a lámavú štruktúru.

Oproti tomu jogurty s rozmiešaným koagulátom fermentujú priamo v procesnom tanku. Je to novší spôsob, pričom hotový produkt je plnený do predajných obalov až po dokončení fermentácie a rozmiešaní koagulátu.

Zaujímavé je, že aj keď sú oba spôsoby výroby odlišné, zostáva zachovaný rovnaký obsah tuku aj bielkovín. Každý výrobok, ktorý sa označí názvom jogurt potom musí splniť minimálne 10 miliónov zárodkov na 1 gram.

Nie je teda pravdou, že jogurty v skle sú jediné vhodné a tie v tégliku sú k ničomu. Konzistencia nemá vplyv na obsah zárodkov. Z nutričného hľadiska sú rovnaké, ale záleží na nás, či preferujeme husté či riedke atď.

Aké ďalšie jogurty sa objavujú na trhu

  • Grécky jogurt – akonáhle prebehne fermentácia mlieka pomocou jogurtovej kultúry, je z neho odstránená srvátka, vďaka čomu prevažuje sušina a zvýši sa obsah bielkovín. Taký jogurt je veľmi hustý a má skôr krémovitú konzistenciu.
  • Jogurt gréckeho typu – chuťou a konzistenciou sa síce podobá klasickému gréckemu jogurtu, avšak obsah bielkovín je zvyšovaný umelo, teda ich pridaním, nie prirodzenou cestou.
  • Skyr – fermentovaný výrobok z mlieka islandského typu. Je to napodobenina jogurtu a má veľmi hustú konzistenciu. Avšak rozdiel je v tom, že sušinu pri skyre tvorí hlavne mliečna bielkovina s veľmi vysokou koncentráciou. Naopak má minimálny obsah tuku.
  • Jogurtové mlieka – ich výroba je takmer rovnaká ako u jogurtov s rozmiešaným koagulátom. Keď je dokončená fermentácia, rozmieša sa v nich koagulát a potom sa pridávajú rôzne dochucovacie prísady. Klasický jogurt to však samozrejme nie je.

Tipy na dokonalú bábovku

Jogurtová bábovka je obľúbená predovšetkým pre svoju vláčnosť a jemnú chuť. Aj keď je jej príprava veľmi jednoduchá, oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám môžu pomôcť k upečeniu tej najlepšej bábovky.

  • Nepoužívajte na prípravu suroviny, ktoré ste práve vybrali z chladničky. Nechajte pred použitím jogurt, vajcia a ďalšie ingrediencie chvíľu pri izbovej teplote.
  • Múku pred použitím vždy preosejte cez sitko.
  • Vyplatí sa najprv zmiešať spoločne v jednej miske všetky suché suroviny, v inej všetky tekuté suroviny a až potom všetko spojiť do jedného cesta.
  • Formu na bábovku si vždy dôkladne vymažte pomocou mašlovačky a vysypte.
  • Na vymazanie formy používajte olej, nie maslo.
  • Na vysypanie okrem hrubej múky môžete použiť aj krupicu, prípadne tiež kokos a oriešky. Bábovka tak získa iný rozmer.
  • Počas pečenia rúru zbytočne neotvárajte.
  • To, či je bábovka hotová, jednoducho spoznáte pomocou špajle. Pokiaľ je špajľa po zapichnutí do bábovky suchá, môžete bábovku z rúry vybrať.
  • Pred vlastným vyklopením nechajte bábovku chvíľku vychladnúť, inak by mohlo dôjsť k jej zrazeniu.
  • Bábovku nikdy nevyklápajte z veľkej výšky, mohlo by dôjsť k jej roztrhnutiu.
  • Pokiaľ vám bábovka nejde vyklopiť, skúste cez formu na chvíľku položiť utierku namočenú v studenej vode.

Jogurtová bábovka existuje v mnohých variantoch, okrem klasického kakaa, vanilky či citróna ju môžete obohatiť aj o ďalšie ingrediencie, ako je čokoláda, oriešky či mandle.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.