Cestoviny sú bohaté na sacharidy a tvoria podstatnú časť potravinovej pyramídy. Obľúbené sú predovšetkým pre ich rýchlu prípravu.
Hliva ustricovitá je zase nabitá kopa minerálov a vitamínov, ktoré sú pre naše zdravie priamo nenahraditeľné.
Spojte tieto dve suroviny a máte vynikajúci pokrm. Poďte sa inšpirovať našimi receptami na cestoviny s hlivou ustricovou.
Naše recepty
Hliva a jej zdraviu prospešné účinky
Hliva ustricová má blahodárne a antioxidačné účinky. Podľa štúdie z roku 2010 sa zistilo, že má významné vlastnosti, ktoré chránia ľudské bunky. Dôležité je spomenúť, že tepelnou úpravou tieto vlastnosti nemiznú.
Okrem antioxidačných má aj antibakteriálne účinky. Huba obsahuje účinnú látku benzaldehyd, ktorá sa na hlive tvorí ako reakcia na stres.
Štúdia, ktorá bola publikovaná vo „Food Chemistry“ zistila, že hliva je bohatá na živiny a pokiaľ je súčasťou jedálnička, pomáha potom plniť odporúčané dávky jednotlivých nutričných hodnôt, ktoré naše telo potrebuje.
Hliva ďalej znižuje zápaly a hladinu cholesterolu v tele, napomáha v boji proti rakovine (najmä rakovine pečene, sarkómu a nádorom hrubého čreva). Napomáha tiež proti kardiovaskulárnym chorobám, kĺbovým a reumatickým ochoreniam, astme, artritíde, osteoporóze, chronickým zápalom, proti vyčerpaniu a únave či chrípke.
Ako už bolo spomenuté, hliva je naozaj blahodarná a pôsobí aj proti angíne, popáleninám, prechladnutiu, vysokým hladinám cukru v krvi, hemoroidom a infekciám.
Hliva ustricovitá pomáha v regenerácii buniek a spomaľuje starnutie.
Zistili ste, aká je hliva blahodarná nášmu zdraviu. Ak chcete viac tipov na jej prípravu, inšpirujte sa našimi receptami s hlivou ustricovou.